Ukvapený Sam
Pelham Grenville Wodehouse
![Ukvapený Sam Ukvapený Sam](https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75501/ukvapeny-sam-75501.jpg?v=1303329831)
Ten, kdo má rád humor britského spisovatele P. G. Wodehouse, humor nápaditý a zábavný jak staré grotesky, ten si v příběhu o Samu Shotterovi, jeho příteli, lodním kuchaři Todhunterovi, okouzlující Kay, Kláře a dalších a dalších obyvatelích londýnského předměstí přijde na své. Sam, který se ve strýcově firmě v Americe jaksi neosvědčil, přijíždí do Londýna pracovat do vydavatelství. Ale hned zkraje se začnou věci poněkud zvrtávat a komplikovat. Sam ovšem má slunečnou povahu a věří, že život je krásný. A byl by ještě krásnější, kdyby do něho nezasahovaly rány osudu v podobě přítele Braddocka a tří záhadných zlodějíčků.... celý text
Literatura světová Humor
Vydáno: 1984 , VyšehradOriginální název:
Sam the Sudden, 1925
![Bakana Bakana](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jsou i lepší Wodehousovy knihy, ale je to humoristická novela a i když to není autorova špička, tak je pořád dost dobrá, a to si zaslouží plný počet :-).
![Aghatte Aghatte](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/267746/m_aghatte-51b.jpg?v=1602483676)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Přečetla jsem to, nesmála jsem se ani jednou, tak nějak mám pocit nesmyslně ztraceného času, od půlky jsem už přeskakovala, vadí mi neustálé opakování již řečeného a předvídatelná zápletka, občas něco trefně pojmenované, ale nic, z čeho by si člověk sedl na zadek a bez čeho by nemohl být.
Možná v létě na nějaké chatě na samotě by sedla lépe, a asi tak je i zamýšlena, na dovolenou, kdy je mozek v útlumu.
![pepa4081 pepa4081](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/123920/m_pepa4081-ON3.jpg?v=1590249864)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Mám rád humor pana Wodehouse. Tato kniha je pro mne jeho jedna z nejlepších. Děj uhání kupředu, chvíli se smějete, chvíli se obáváte, jak to všechno dopadne, a najednou je tu typický dobrý konec. Skvělá oddychovka. Doporučuji.
Nanejvýš uspokojivé.
![ComposeAdela ComposeAdela](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/192488/m_192488-cUo.jpg?v=1497012593)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Líbí se mi příběh, líbí se mi styl, líbí se mi množství odkazů na jiná díla. Prostě mám ráda Wodehouse, co můžu říct dalšího?
![Lessana Lessana](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/136270/m_lessana-H1H.jpg?v=1540896798)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
O autorovi som sa dozvedela tuto na DK, kdesi v diskusiách, no a v knižnici mi pod "Wo..." do rúk padol Ukvapený Sam s krásnymi ilustráciami Adolfa Borna (mne už navždy evokujúcimi Macha a Šebestovú). Ide o príjemné, ľahké a občas i vtipné čítanie na dve-tri posedenia, jednoduchý, predvídateľný príbeh so sympatickými postavami, ktorý, žiaľ, o týždeň zabudnete. Čakala som aj akúsi nadhodnotu, čosi duchaplnejšie... ale nedočkala som sa. Tak skoro po ďalších Wodehousových knihách asi nesiahnem.
2009 | ![]() |
1977 | ![]() |
2005 | ![]() |
1982 | ![]() |
1995 | ![]() |
I bez Císařovny z Blandingsu jde o skvělou ukázku vtipných situací kolem bizarních lidiček. Pro všechny milovníky prázdninového humoru.