Marvel: Počátky. 60. léta
Stan Lee , Jack Kirby , Steve Ditko , Larry Lieber
Ultimátní komiksový komplet série
Vyrazte s námi do svižných šedesátých let a objevte už klasické první příběhy nejslavnějších hrdinů Marvelu. Připomeňte si éru zcela nepřekonatelné komiksové kreativity a nechte si od legendárních marvelovských umělců (jako je například Stan Lee či Jack Kirby) odvyprávět první dobrodružství mnoha nejproslulejších postav celého světa komiksů. Obsahuje komiksy: Fantastic Four č. 1, Amazing Fantasy č. 15, Incredible Hulk č. 1, Daredevil č. 1, Tales of Suspense č. 39, Uncanny X-Men č. 1, Avengers č. 1, Avengers č. 4, Tales to Astonish č. 27 a Tales to Astonish č. 44.... celý text
Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: 2015 , HachetteOriginální název:
Marvel: Origins. The 60s, 2014
Začínaly 60. léta a v Marvelu se rodily první čísla speciálních řad superhrdinských komiksů: Fantastic Four, Incredible Hulk, X-Men, Daredevil. Následně se v 39. čísle Tales Of Suspense poprvé objevil Iron Man, ve 27. čísle Tales To Astonish se z Henryho Pyma poprvé stal Ant-Man, aby k sobě o pár čísel dále našel družku Janet van Dyneovou známou jako Wasp, v 15. čísle Amazing Fantasy se představil světu Spider Man a v boji proti Lokimu se poprvé dali dohromady i Avengers, aby tak zahájili sérii, která žije dodnes. Superhrdinové byli tehdy na úplném začátku svých dobrodružství, neznámí, ještě nevyprofilovaní. Příběhy, které prožívají, jsou z dnešního pohledu naivní, upovídané, s minimem grafických efektů (pokud vůbec nějakých) a držících se hodně zpátky. Přesto jsou základem, z něhož všichni hrdinové povstali a k němuž se pozdější autoři v nejrůznějších flashbacích vraceli, vracejí a v budoucnosti pravděpodobně ještě vracet budou. Za mě je asi nejlépe a nejkomplexněji zpracován příběh Daredevilova původu, takže pokud bych si měl vybrat favorita, sázím na něj.
Zatímco většina to tady hodnotí z pohledu odkazu a sběratelství, já hvězdy dám za to, jak kniha funguje jako celek. Sběratelskou hodnotu komiksu nepopírám a měl by jej mít doma určitě každý fanoušek Marvelu, ale z dnešního úhlu pohledu je většina těch komiksů naprosto nečitelná. Textu je nadbytek, scénář strašně šustí a v podstatě to lze označit za totální brak, kde dochází k absurdním situacím a celé je to takové nelogické. Normálně bych tomu dal asi hvězdu jenom jednu, ale tu druhou si to odnáší za zpracování jako celé knihy, kdy je pohromadě několik důležitých příběhů o vzniku populárních hrdinů. Stan Lee dokázal vymyslet jedinečné postavy, ale ty musely nejdříve trochu uzrát a komiksové vyprávění se muselo zase posunout vpřed.
I když mi většina příběhů z dnešního pohledu přišla nečitelná, naivní, upovídaná a občas skoro až slabomyslná, přesto má tohle album nepopiratelné kouzlo. Už jen kvůli tomu, že se člověk může poprvé seznámit s počátky jednotlivých superhrdinských ikon, na které se odkazují v nejednom dobrodružství, stejně jako si později vychutnat různé narážky či parafráze, protože už bude vědět, o čem je řeč.
Ovšem ne že by šlo o snadné čtení pro někoho, kdo je zvyklý na moderní komiksy. Mě osobně nejvíc dali zabrat Fantastic Four, X-Men a Avengers a o to víc fascinující je, jakou slávu si tyhle série nakonec vybudovaly. Naopak příjemně překvapil funkční začátek Spider-Mana a Dardevila, v rámci toho, o jak staré komiksy jde, stejně jako šíře scenáristického humoru, kdy dokážou být tvůrci v jednu chvíli smrtelně vážní a v druhou nestydatě vtipní. Scénáře však bývají dost šablonovité, především pak u týmovek, které jako by byly napsány přes kopírák. Ale nostalgie je to po všech stránkách fantastická.
skvělé je, že tyto příběhy tu vůbec vyšli, ikdyž samotné za moc nestojí
seznam od nejlepšího po nejhorší:
1. Spiderman-na svou dobu dobrý komiks se zajímavou postavou a méně dialogy než v té době bylo běžné
2. Daredevil-také na svou dobu dobrý komiks
3. X-Men celkem vtipný komiks, příběh je ale kravina
4. Iron Man- ještě docela v pohodě
5. Muž z Mraveniště-ucházející jednohubka
6. Avengers 4. strašná blbost s mimozemšťanem i souboj nic moc (wasp se jen tak vypaří a celou dobu nebojuje)
7. zbytek- to jsou strašné nesmysly s dlouhými dialogy
celou dobu jsem si užíval narážky na sověty
Nejsem zrovna zářný příklad nadšeného čtenáře komiksů, ale i tak chápu, že tento svazek je základním stavebním kamenem knihovny každého, kdo miluje superhrdiny a jejich světy.
Tohle je počátek. Tohle je perla a pýcha knihovny každého, kdo má rád superhrdinské komiksy. Něco, o čem jsem dlouho snil. Přečíst si, jak to začalo... Protože bez tohohle by nebylo nic z velkolepé plejády, která následovala. Kvalitu oněch příběhů nedokazuje jen, že všechny postavy stále dále existují v nových a nových příbězích (filmy nevyjímaje), ale i fakt že i po neskutečných desítkách let, je to stále čtivé a zábavné. Díky, pánové Lee, Kirby, Ditko a všichni ostatní. Díky...
Povinnost pro každého fanouška komiksů, těch marvelovských zvláště. Krásně naivní návrat do dob začátků nejslavnějších superhrdinů, do doby, kdy muž mohl beztrestně ženě podržet dveře, chránit ji a implantovat jí hmyzí tykadla a křídla. A sám si tykadla samozřejmě přidělal jen k helmě.
Nejvíc mě překvapili sympatičtí X-Meni, které v pozdějších komiksech (a ve filmech) moc nemusím. Celkem bych si rád přečetl pokračování tohoto rozjetého dobrodružství. Výborný byl taky Daredevil, s nímž jsem dosud žádný komiks nečetl, ale jehož seriálové zpracování z Netflixu mě trochu odrazovalo. Avengers a Fantastic Four slabší. Krásné kresby, scénáře v některých případech trochu přitažené za uši, ale to k té době patří a má to kouzlo.
Stanlee patří bezesporu k nejinspiratyvněším lidem jak minulýho, tak současnýho století! Protože legendární moudrost se kterou zachránil MARVEL je prostě nadčasová. Sice jeho styl vyprávění by už dneska neobstál, ale určitě je z těch pokladů cejtit skutečná snaha o poctivej příběh, co obsahuje všechno důležitý... malebná staromodní malba určitě lahůdka pro komiksový fajnšmekry a já si jen přeju mít dítě, co by si to po mně taky mohlo ještě přečíst a vyrůst v superhrdin(k)u:) Když kvůli tomu nebudu muset zpravidla chcípnout.
Tohle je pro všechny co to myslí s komiksy alespoň trochu vážně povinnost. Stal Lee, Jack Kirby a spol. stvořili hrdiny, se kterými se setkáváme každý a dnes jsou součástí pop-kultury a historie. Samotné příběhy nejsou dokonalé a ještě jim něco chybí, což je pochopitelné, když jde o první čísla. Navíc je z nich cítit ta příjemná naivita a radost z nových věcí. Je to velmi příjemné čtení a hlavně poučné.
Tohle je kniha, v které se dozvíte, kde se vzali vaši milovaní hrdinové, kde se vzali jejich vlastnosti a hlavně je to prostě kousek historie, který je pro milovníky superhrdinů důležitý. Navíc, Stanovi Lee se nemůže vzít jedna věc. Psal postavy před padesáti lety i více, ale jejich charaktery jsou stále aktuální a nebylo nutné je příliš předělávat. I to svědčí o jejich kvalitách. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/07/968-ultimatni-komiksovy-komplet-85.html
Jedna z nejlepších knih celého Ultimátního komiksového kompletu. Vždyť koho by nezajímalo, jak tenkrát všichni ti Něco-Mani začínali? Na první pohled to možná jsou úsměvné příběhy, ale mají obrovské kouzlo a fantazii lidí, kteří je stvořili, nelze než obdivovat.
Ten kdo miluje komiksy si určitě počet určitě se mu to líbilo