Umění diplomacie: Od Richelieua k pádu Berlínské zdi
Henry Kissinger
Zkušený politik-diplomat a historik Henry Kissinger se v jedenatřiceti kapitolách zabývá klíčovými událostmi světových dějin, počínaje dobou kardinála Richelieua přes napoleonské války a velmocenskou rovnováhu devatenáctého století až k dramatům století dvacátého. Zvláště pozoruhodné jsou jeho analýzy současné světové situace, kdy odešel ze scény Sovětský svaz, hlavní protivník Spojených států v období studené války. S důvěrnou obeznámeností dává Kissinger čtenáři nahlédnout do světa nejvyšší – především americké – politiky a líčí i osobní příběhy, které prožil při jednáních se světovými vůdci v roli ministra zahraničí USA.... celý text
Literatura naučná Historie Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: 2022 , ProstorOriginální název:
Diplomacy, 1994
Až se člověk stydí, jak daleko je za autorovými znalostmi a intelektem. I přes svou čtivost se kniha částmi, kvůli náročnosti témat, chápala obtížně. K plnému pochopení je dobrá znalost historie nutností, neboť se kniha zabývá především jejím zákulisím. Osobně jsem si nejvíce poznatků odnesl z posledních 2/3, resp. od začátku 1. sv. války, protože tam už přirozeně člověk ví o dějinách víc. Zároveň mě překvapila svou stálou aktuálností a umožnila více pochopit nynější světovou situaci.
Jakákoliv kniha od Kissingera je dobrá, protože je napsaná čtivě srozumitelně, asi jako když se díváte na zprávy na komerční televizi, kde se vás občas snaží informovat o závažných a důležitých věcech, ale podávají to tak, aby to pochopil každý. No a přesně takhle je psaná tahle kniha. Bez zbytečných odborností a výrazů, které člověk nezná. Občas je potřeba si něco vyhledat na internetu, potože asi málo kdo zná přesně a do detailů všechny události a věci, kterými se H. K. v tomto textu zabývá, ale za ten čas to rozhodně stojí, člověk si utřídí znalosti, o kterých ani možná nevěděl, že tam vzadu v ozku někde vlastně jsou.
Podľa všetkého základné dielo H. Kissingera, syntéza jeho názorov, postojov a skúseností z jeho politického pôsobenia. V niektorých kapitolách ide o výťah z už publikovaných Kissingerových prác (Metternich kap. 4, Bismarck kap. 5). Z hľadisku prístupu ide o historické, politologické a geopolitické dielo. Plus je významné, že sa tu prejavuje aj osobná skúsenosť autora s mnohými opisovanými udalosťami (Čína, détente, vyjednávanie mieru medzi Izraelom a arabskými štátmi).
Ak čítať od Kissingera jednu knihu, tak by to malo byť práve Umění diplomacie. Za mňa aj učebnica/príručka medzinárodných vzťahov od viedenského kongresu po rozpad ZSSR.
Raz som počul rozhovor s vydavateľom: ide o jednu z najpredávanejších kníh vydavateľstva Prostor.
Takhle nějak bych si představoval přednes moderních dějin na střední škole namísto těch blábolů o chartě a Havlovi, co jsme měli kdysi my. Diplomacie je velice praktická dovednost do života, ale Kissinger ji tady zachycuje dost subtilně pomocí dlouhodobého historického kontextu, takže to chce dost odhodlaného a zkušeného čtenáře, aby si to z toho dokázal vytáhnout. Diplomacie pomálu, ale kauzality našich dějin je tu kvalitní dostatek. Ideální zdroj pro syntézu znalostí s díly jako "Bohatství a bída národů" od Landese.
Nádhera. Působivě napsané. Vřele doporučuji všem, kdo se zajímají o mezinárodní politiku.
Kniha od bývalého amerického diplomata a ministra zahraničí se zabývá nejdůležitějšími událostmi světových dějin od 17. do 20. století. Čtenáři se seznámí s přístupy různých států a státníků k mezinárodním vztahům. Autor také vysvětluje zdroje amerického chování, proč se Spojené státy například zapojují do válečných konfliktů i mnoho tisíc kilometrů od svého území.
Doporučuji všem, kdo se chce čtivou formou něco přiučit o mezinárodně politických souvislostech.
Geniální diplomat, perfektní kniha. Těžko psát něco více,to se musí přečíst. Pro zájemce o politiku, diplomacii či historii samotnou povinná četba.
Jediné, čo by sa tejto rozsiahlej analýze medzinárodných vzťahov dalo vyčítať je možno trošku nadsadzovaný význam USA v dejinách, najmä v dejinách do Druhej svetovej vojny. Ale, s prihliadnutím na autora, sa asi ani nič iné očakávať nedá. Na druhej strane vám Kissinger ukáže mnohé súvislosti medzi historickými udalosťami, ktoré by ste nikdy nehľadali. Vrstevnaté, inteligentne a sviežo napísané, určite odporúčam. Hoci hrúbka knihy môže odradiť, prečítate ju oveľa rýchlejšie, ako by ste očakávali, Kissingerovi nemožno uprieť schopnosť narábať s jazykom. Prečítajte si.
mezinárodní vztahy diplomacie zahraniční politika 17.-20. století světová politika
Klasicky objemná kniha, v níž nás Kissinger seznamuje jednak, dovolím si říct, se svými učiteli či vzory – kromě velkých amerických prezidentů hlavně Bismarckem, Richelieum a Metternichem – ovšem Kissinger se zjevně učil jak z jejich velikosti, tak z jejich chyb, jednak s americkou politikou 20. století, jejími motivacemi, chybami i úspěchy. Seznamuje nás z pozice představitele vrcholného establishmentu, tudíž nám zároveň do značné míry vnucuje, jak by chtěl, abychom to jako čtenáři viděli. A je to přes nesmírnou erudici pohled sebestředně idealistický – pro americkou politiku neexistuje jiná hodnota než absolutní dobro a o žádných jiných postranních vlivech a motivacích nemůže být řeči. Ale takhle zkrátka americká politika funguje a sama sebe vnímá a tahle kniha je ten nejlepší a nejsofistikovanější průvodce myšlením garnitury, která měla a má tak mimořádný vliv na životy nás všech.