Umenie vojny

Umenie vojny
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429484/bmid_umenie-vojny-3bh-429484.jpg 4 84 84

Najlepšia vojna je tá, ktorá sa vôbec nezačala Kniha Umenie vojny - sa dotýka takmer všetkých vojenských teórií, akými je stratégia, psychológia, meteorológia, topografia, ale aj politika, ekonómia, história, filozofia... Je to len pár tisíc slov, ale dajú sa aplikovať v modernom svete na všetky stratégie. Dnes sa teórie a myšlienky "Umenia vojny" využívajú v obchode, v sociálnom manažmente, v riadení zdravotníckych organizácii. A hlavne v politike. Tu ide najmä o umenie zvíťaziť bez použitia jediného výstrelu a straty jediného vojaka. Okupácia bez boja založená na ľsti, manipulácii a úskokoch. Aj o tom je umenie vojny a stratégia boja podľa Sun-c´. Cieľom jeho umenia je však napriek tomu umenie nebojovať a uchovať mier.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Citadella (SK)

孫子兵法 (Sūnzi bīngfǎ)

Vesper001
04.10.2024 4 z 5

"není důkazem jasnozřivosti
uvidět měsíc a slunce"

A také není důkazem moudrosti přečíst co nejvíc knih, protože přečíst ještě neznamená pochopit. Nebo pochopit vše. A takové knihy se mi líbí. :)

vendy246
04.03.2024 4 z 5

Umění války je souhrnem 2500 let starých poznatků o úspěšném vedení války. Útlá knížka s vysvětlivkami, která se dobře čte i vojenskému laikovi. Přečetla jsem z důvodu častých citací a neuvěřitelnému stáří původního písma.
"Tónů není vice než pět, a přesto v jejich proměnách je více zvuků...
Barev není více než pět, a přesto v jejich proměnách je více barev...
Chutí není více než pět, a přesto v jejich proměnách je více chutí..."

petrarka72
25.08.2023 4 z 5

Praktická příručka strategie nejen válečné. Lze aplikovat na jakýkoli významnější životní konflikt.

d.p.
22.06.2023 5 z 5

Nadčasovost mnoha myšlenek této knihy je prostě neskutečná. Do dnešní doby by nejspíš mnoho lidí překvapilo jak moc zpravodajské techniky vyvolávání blbých nálad vedou k možnosti "budoucího osvobození" agresorem. Nikdo nic lepšího prostě zatím nevymyslel.

wally
27.05.2023 5 z 5

Krásná kniha jak fyzicky, tak četbou... Alespoň jednou jsem si ji chtěl přečíst a mám splněno. Chvílemi jsem si připadal, že čtu básně a nejvíc mne zaujalo, jak tyto staré strategické úvahy jsou stále aktuální a dle mého laického pohledu použitelné...

Vidlička
27.05.2022 2 z 5

Přes veškerou úctu i snahu, nemůžu dát víc hvězdiček filozofii, která válku zahrnuje mezi umění...

Nedá mi to ještě se zpětně nevyjádřit k tomu omílanému, že i po těch staletích je kniha stále platným návodem pro život: jistě, předkládané taktiky jsou bezesporu úspěšně použitelné, ale je mi líto každého, kdo má za to, že se musí svými vztahy strategicky probojovat! Já se třeba, sice trochu prostomyslně jako kníže Myškin, ale s neutuchající dobrotou a upřímností procházím mezi lidmi v mém živote docela příjemně a možná právě proto se mi to zatím taky v dobrém vrací. A pokud mě někdy někdo chtěl posrat, považuju to spíš za jeho boj. Snad jsem to teď, ťuk ťuk ťuk, nezakřikla. Karma holt vždycky byla, je a bude pořád zdarma!

n.ezn.amy
31.03.2022

Mistr Sun byl vojenským stratégem v Číně v provincii Wu. V této knize pojednává o strategii boje, vedení války, využívání výhod krajiny, správné motivace vojska apod. Velmi zajímavé dílo, ve kterém jsem např. poznal chyby, které udělali husité v bitvě U Lipan a díky kterému prohráli.

Jackline5
01.03.2022 5 z 5

Jedná se o nejnovější překlad pana Oldřicha Krále.
Na rozdíl od knihy: Mistr Sun o válečném umění / Mistr Sun o básnickém umění
zde chybí pouze básnické zpracování pana Koláře.
Proč se pan Král rozhodl oddělit tato dvě díla od sebe zmiňuje v úvodu, spolu se známými fakty o mistru Sunovi.
Překlady Sunových traktátů jsou na každé straně doplněny kaligrafiemi, což knize dodává ten správný nádech Asie. Dojem umocňuje i krásná Japonská vazba.

tartan
14.01.2019 5 z 5

Jsou cesty po nichž se nedáš
jsou vojska na něž neudeříš
jsou města ne něž neútočíš
jsou místa o něž nebojuješ -
jsou rozkazy vládce jež nepřijmeš

Klasická kniha o vojenskom umení, ktorá nijako nezostarla ani vyše dve tisícročia od svojho napísania. Dokazujú to nielen stále nové a nové vydania, ale aj jej široká aplikovateľnosť, ktorá sa netýka len vojenského umenia, ale aj iných oblastí života, ktoré nejakým spôsobom súvisia so strategickým myslením.

smazenaryba
22.01.2018 3 z 5

Valný zmysel čítať túto knihu bude mať len vtedy, ak s ňou budete aktívne pracovať a uvažovať nad aplikáciou do reálneho života (ako aj ďalšie podobne ladené knihy). Prelistovanie a odloženie knihy vám nedá nič. Je škoda, že kniha nie je prekladaná príbehmi, ktoré by názorne ukazovali, ako tie či oné múdrosti vznikli, či ako boli využité v praxi. Určite sa veľa príbehov dochovalo. V tom prípade by mala kniha aj zábavný/historický charakter, čo takto nemá. Jediný krátky príbeh je zaradený v úvode a je dosti brutálny (v pravom slova zmysle). Komentár sa týka knihy z vydavateľstva Citadella, iné vydania sú možno obsahovo bohatšie. Treba spomenúť pekné grafické spracovanie.

RickyRicardo
25.09.2016 3 z 5

Knížka hezká. Sice jsem skoro vůbec nechápal co chce autor říct, ale když jsem to pochopil, tak to byla fakt jízda. Příště sáhnou, ale po něčem jiném.

braunerova
25.04.2016 1 z 5

Proč proboha vydání z roku 2005 nepřepíšou do moderní češtiny? Nejsem historik, bláboly viz níže nehodlám číst:

"Vladař musí arci znáti úkoly patera zvědů. Proniknuv jimi vskutku důkladně, o služby špehů obrácených je opře. Pročež neopomene obrácené špehy velkodušně a štědře obdařiti."

mamamama1
04.02.2016 3 z 5

Dodatek: Četla jsem vydání z roku 2005. Překlad Oldřicha Krále bude třeba lepší.

mamamama1
04.02.2016 3 z 5

Nevím, asi nejsem naladěná na tuto všeobecně kladně hodnocenou knihu. Snaha o archaický jazyk ji činí obtížně srozumitelnou. Za mnohem zajímavější považuji připojenou studii Jaroslava Průška.

darthvader77
03.03.2015 5 z 5

Skvost všech skvostů, tahle kniha je povinností pro každého hráče jakékoliv strategické hry, ale myšlenky v ní uvedené, nám dají spoustu rad, jak se chovat ve válce, která trápí nás všechny a to válce vztahové. Pozorný a důvtipný čtenář tedy dokáže transformovat myšlenky z knihy do svých reáliích a to se může dozajista hodit.

SuperFrankie
24.07.2014 4 z 5

Znám-li nepřítele a znám-li sebe sama, zvítězím, ni pohroma jediná mi hrozit nemůže. Znám-li síly Nebes a Země, vítězství mé bude úplné.

O Mistru Sunovi se vypráví anekdota, jak král chtěl vyzkoušet jeho nauku na ženách a dal mu dva oddíly žen ze svého harému, pod vedením dvou nejoblíbenějších milostnic. Sun je poučil o základních cvicích, ale na jeho rozkazy odpovídaly ženy jen smíchem. Tu Mistr Sun poručil stít hlavy oběma milostnicím. Král se za ně přimlouval, ale marně. Potom už ženy cvičily bez chyby, a tak se král přesvědčil o správnosti jeho metody. Ustanoval Mistra Suna vojevůdcem a ten na západe rozdrtil mocný stát C'u (na středním Jang-czď) a na severu zastrašil Č'ia Čin.

Pes Filipes
03.04.2014 5 z 5

Bomba knížka. Nedá se číst na zátah, ale musi se číst s pauzičkama. A pokuď možno několikrát.
"Vítězné vojsko vítězí před bojem.
Poražená vojsko hledá vítězství v boji."

Eigis
24.02.2014 5 z 5

Filozofie války ve třinácti lekcích. Nejde příliš do hloubku soustředí se na to podstatné a neodvádí od toho pozornost. Proto je tak nadčasová. Stačí například do role nepřátelské armády dosadit konkurenční firmu, důstojníky nahradit manažery a do jednotlivých typů krajin promítnout různá tržní prostředí.

kindlic
27.06.2013 5 z 5

"Chceš-li, aby nepřítel sám o své vůli přišel k tobě, nabídni mu snadný zisk. Chceš-li zabránit nepříteli, aby k tobě přišel, ukaž mu nebezpečí, do jakého by se vydal."

murlisek
20.05.2012 5 z 5

Co více říci ke knize, která představuje již celá tisíciletí absolutní pravdu, než-li to, že se jedná o opravdový skvost světové literatury.
Pět hvězdiček je v tomto případě povinností.