Umrlčí cesta
Peter May
Kdybys někoho zabil, budeš si to pamatovat. Ne?
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2018 , OneHotBookOriginální název:
Coffin Road, 2016
Interpreti: Jiří Dvořák
Detektivka správně tak akorát a uvěřitelně zamotaná, přiměřený počet postav, zajímavé prostředí a to celé v čtivé podobě.
Celkově ta zápletka, když se hlavní hrdina probere na pláži, nic si nepamatuje a začíná sám o sobě zjišťovat, kdo vlastně je a jestli třeba něco neprovedl, byla moc fajn.
Autora jsem neznal, ale určitě si od něj ještě něco přečtu.
Tohle čtení mě prostě baví !!!!!!!! Je to přímořaré, není to překombinované, špetka nových vědeckých informací, tajemno a v neposlední řadě skvělé vykreslené prostředí.
Peter May píše velice čtivě a zajímavě. Alespoň mně se jeho knihy hodně líbí, nechybí v nich napětí a podmanivý popis prostředí. Ani tato není výjimkou.
Klasická detektivka s dobrým dějem, napětím a poučením od Petera Maye. Napínavý děj, co vás chytí hned od první stránky. Směr detektivky se pak zatoulá do zcela nečekané oblasti vědění. Není to tak důmyslné jako jeho jiné detektivky, ale pohodové počtení to rozhodně je.
Když otevírám knihu od Maye, jsem si vždy jistá dvěmi věcmi: kniha bude hodně čtivá a donutí mě googlit. Tak tomu bylo i u této knihy. Trvalo mi teda asi dvě kapitoly, než jsem začetla, ale pak už to šlo jedním dechem. Příběh byl zajímavý, napínavý, možná lehce předvídatelný, ale to mi nijak nevadilo - konečně jsem aspoň někdy u detektivky na něco přišla :)
Místa, kde se děj odehrává jsou prostě úchvatná a opravdu si je během čtení najděte a podívejte se, jak to tam vypadá, zážitek z knihy to posune ještě o malinko dál.
Vyšetřovatel Gunn je sympaťák, postavy v knize mě bavily, bylo to fajn počtení a ještě jsem se dozvěděla něco nového o včelách. Občas mě teda z toho až mrazilo.
May má ještě i o něco lepší knihy, ale tahle byla také skvělá
Ale jo. Takový standard. K tomu apel ohledně vymírání včel.
Oproti trilogii z ostrova Lewis je to sice trochu slabší, ale poměrně fajn čtení. Lepší průměr.
I mě Peter May okouzlil svojí trilogií z ostrova Lewis a tak byl pro mě tento návrat na Vnější Hebridy skoro srdeční záležitostí. A ačkoliv kvalit zmíněné trilogie nedosahuje, přesto je to poutavé čtení s dobrou zápletkou a Mayovým sugestivním vykreslením prostředí.
Motiv ztráty paměti není v literatuře ojedinělý a i Peter May se s ním popasoval dobře. Nejvíce ale oceňuji ekologický motiv, který je základní zápletkou této knihy. Autor vysvětlil problém jasně a poutavě a doufám, že ačkoliv se román řadí spíše do detektivního žánru, tak přesto bude toto poselství dlouho doznívat ve všech čtenářích. Informace jsem si dohledávala na internetu, ale podstatu Peter May popsat přesně. Bohužel se obávám, že i chování velkých společností je zcela reálné.
Takže pokud chcete cítit slaný vítr a spršky vln, pokud chcete zažít dobrodružství na ostrově, kde je jen maják, máte-li chuť pátrat na opuštěných místech ostrova, nebo chcete-li vzpomínat s mužem, který ztratil paměť a ví, že něco je hodně špatně, neváhejte a začněte číst. Doporučuji.
Naprosto skvela kniha, nebylo v ni hluche misto. Mel jsem opravdu problem odlozit knihu, abych sel spat. Vyborny napad, zajimave tema, kolem ktereho se cely dej tocil, skvele prostredi Vnejsich Hebrid, jen ten nazev je takovy az moc morbidni :)
(SPOILER)
Nápad se ztrátou paměti? Dobré...
Způsob chování hlavního hrdiny? Divný...
Rozuzlení? Tak nějak normální...
Závěrečná bouře na ostrově? Kliše...
(mini)SPOILER:
Zajímavý nápad, jak upozornit, že včely jsou nejdůležitější tvorové na celém světě. Škoda, že si to málokdo uvědomuje, nadnárodní korporace nevyjímaje...
Vždycky po přečtení další knihy od tohoto autora a mám větší a větší chuť jet na ostrovy Vnějších Hebrid.
Další velmi dobře vystavěný příběh z dílny Petera Maye. Opět se vracíme do prostředí ostrova Lewis, kde je na pláži vyplaveno tělo muže, který nemá žádné vzpomínky - neví jak se jmenuje, kým je, ani, co dělá na ostrově. Jedinou stopou k objevení své totožnosti mu je mapa umrlčí cesty. Setkáváme se opět s postavou detektiva Georga Gunna, kterého May představil již v lewiské trilogii.
Detektivní linka jde ale opět trochu stranou a my sledujeme útržky vzpomínek hlavního hrdiny. Téma ztráty paměti je zajímavé je zpracováno stejně jako i téma výzkumu včelstva. Skvělé čtení, určitě doporučuji.
(SPOILER)
Toto je moje 15. kniha od PM. To už jsem na něj tedy asi docela odborník:)
Tedy zde mé "odborné" hodnocení k diskuzi:
Zajímavý děj, ztráta paměti, genetika, falešná identita, atmosféra ostrovů, lodě, moře, .. báječný. Děj na PM vlastně dost netypický, ta zápletka se ztrátou paměti je výborná, snesl bych i trochu větší filozofování o identitě člověka bez paměti.
Na druhou stranu si dovolím vypíchnout některé motivy a situace, které se v knihách PM opakují (tím neříkám, že je na tom nutně něco špatného): např. vztah otec - dospívající / dospělá dcera,.. dramatické finále v bouři a noci na odlehlém místě, ..hlavní hrdina má vždy nějaký ad-hoc sex s nějakou báječnou ženskou, která je z něj úplně udělaná, .. až po některé vyloženě komické detaily, jako je například posedlost mužskými vlasy (dost často je některý z hrdinů charakterizován tím, jaké má vlasy..ehm, stačí kouknout na fotku Petera Maye :)), kvalitním vínem, ano i zde zaznělo, .. nu a vášnivý popis vyhledávání na internetu, ten je vyloženě srandovní.
Suma sumárum, báječně jsem se pobavil, knížku si užil i možná trochu jinak, než autor zamýšlel.
.. pro úplnost: slyšeno jako audiokniha moc pěkně načtená Jiřím Dvořákem
Okamžitě po začátku čtení mě příběh chytnul a musel jsem pokračovat dál ve čtení, abych se dozvěděl, co bude dál a hlavně kdo je vůbec hlavní postava, trpící ztrátou paměti. Když se do toho přidaly další linky s Karen a detektivem Gunnem, začlo to bejt ještě lepší.
Ke konci, kdy se samozřejmě všechny dějové linky protnou a napětí houstne se knížka už vůbec nedala odložit. Rozuzlení bylo nakonec pro mě docela překvapení, když konečně vyšlo najevo kdo je kdo a úmysly a motivy postav.
Do toho všeho se děj odehrával v pěknym prostředí. Já jsem hned googlil, abych si našel ostrov Harris a Flannanovy ostrovy, našel jsem si i obrázky, což mi dost pomohlo při čtení. Ten maják a kamenná chatka na ostrově jsou úžasný!
Mě se líbil nápad s tím, že ani hlavní postava ztratila paměť a stejně jako mi pátrá po tom, co se stalo.
První kniha od tohoto autora ( doporučena kamarádkou-díky Míšo) a hned pecka. Čtivá, napínavá, zajímavé téma. Pokud je tato podle některých slabší, tak to se těším na další.
Psát čtivě Peter May umí, ve srovnání s herbridskou trilogií je toto dílo podstatně slabší, jakoby napsané ve spěchu. Není to vůbec tak dobré jako třeba Skála, děj je dost přitažený za vlasy. Za přečtení a vrácení do knihovny to stojí za investici do vlastní knihovny ale ne.
Zajímavá zápletka, skvělé zpracování - kladné postavy se poznenáhlu proměňují v záporáky, tolik popisů a není to nuda, postavy jsou vykreslené nenásilně a pozvolna- a to vše uprostřed divoké nespoutané přírody, tento autor se mi začíná líbit.
Moje oblíbené místo na planetě, zatím tedy jen z knih, ale doufám, že se tam jednou podívám, natolik mě autor přesvědčil o výjimečnosti a krásách tohoto místa. Navíc naprosto zajímavé téma, proto nezbývá než palec nahoru a 5 hvězd!
2013 | Skála |
2014 | Muž z ostrova Lewis |
2015 | Pán ohně |
2015 | Výjimeční lidé |
2014 | Šachové figurky |
Opět se jednalo o příjemný poslech. Dějem se vracíme na Hebridy, objeví se i seržant Gunn. Celý příběh je o muži, který ztratil pamŤt, o muži, který je vědec, o muži, který pro výzkum opustil to jemu nejdražší. Také ale o praktikách korporací, ekologii a v neposlední řadě o včelách. Až tady jsem se dozvěděla, co všechno ty malé mršky pro planetu vykonávají, jak bídně bychom bez nich skončili. Děj je uvěřitelný, skutečný. Opravdu to všechno takto dnes může být. Doporučuji