Ronin
Stan Sakai
Usagi Yojimbo série
Příběh Usagiho Yojimba se odehrává v Japonsku na počátku 17. století. Éra občanských válek pomalu doznívá a šógun pevně chopil moci. Společenská třída samurajů vládne celému kraji a ve svém počínání se řídí válečnickým kodexem cti zvaným bushido. Je to čas utichajících nepokojů a politických intrik. Touto zemí putuje samuraj bez pána zvaný Miyamoto Usagi. Kniha, kterou právě držíte v ruce, zachycuje začátek jeho hrdinské cesty. A jak známo, začátky bývají težké. Obzvláště, když Usagimu stojí v cestě krvežízniví démoni, krtčí ninjové, zloději koní, chladnokrevní vraz, dětské lásky... Ale také nebezpečný slepý masér Zato a lovec lidí Gen. Nad vším se navíc vznáší temný přízrak v podobě lorda Hikijiho. Dotisk v roce 2016 se stejným ISBN.... celý text
Moje první setkání s Usagim a náhodou i první díl této dlouhé série. Jednotlivé povídky mi přijdou kratší, než tomu zřejmě bude později, přesto jejich údernost a vypointovanost je fantastická. Navíc v tom jsou cítit emoce, napětí, krev a poučení. Ještě jsem asi nikdy nedostal tak silný(é) příběh(y) na tak malém prostoru. Ty postavy jsou navíc tak (ne)lidské... Těším se na další knihy. (91%)
Nejdrive me to moc nebralo. Jsou tam zviratka, hlavni hrdina je kralik. Je to cernobile, nejde o jeden pribeh ale o nekolik kratkych pribehu o dobrodruzstvich potulneho samuraje/ronina....kresba mi nijak extra taky nesedela....
Takze proc hodnotim takto vysoko? Protoze Stan Sakai se na zacatku knihy jen zahrival a zhruba od poloviny knihy uz to byla jizda. Mistrne napsano, kresba se mi zacala libit cim dal vic, pozdeji jsem si ji zacal dokonce vylozene uzivat. a vubec celkove jsem pochopil to kouzlo Usagi Yojimba.
Prvni pribehy me moc nebavili, ale jak rikam, Stan Sakai se postupne s kazdym pribehem zlepsuje. Posledni pribehy byly famozni, cetli se jednim dechem.
Taky me okouzlila ta atmosfera feudalniho Japonska, ktera na vas z tech stranek dycha
Tesim se na dalsi dily!
Skrze osamělou pouť sympatického ušáka s katanou ožívají staré japonské legendy. Stan Sakai vsadil na netradiční způsob vyprávění, když všechny protagonisty příběhu okrášlil zvířecími tvářemi - co by se však mohlo zdát kontraproduktivní, se rychle ukazuje jako zásah do černého. On totiž člověk brzy přestane vnímat, jakou má kdo podobu a mnohem spíš si užívá hrátky s jednotlivými charaktery. Ostatně, postavy se lépe pamatují, přestože jejich jména z hlavy nevydolujete už hodinu po dočtení alba. A i když jsou pointy některých epizod předvídatelné, scenárista pokaždé dokáže překvapit nějakým drobným detailem, který vám mimoděk přiblíží mytologii a kulturu země vycházejícího slunce. Přitom nemůžu říct, že by šlo o prvoplánovou agitku oslavující historii, na to je autor příliš světaznalý, než aby si o minulosti dělal iluze. Středověk byl tvrdým a krutým obdobím, přičemž právě hrdinové s citem pro spravedlnost, morálku a čest jsou tím, co mu dodnes dává alespoň rámcový nádech romantiky.
Usagi Yojimbo je velmi zajímavá knížečka, která mě nejvíce zaujala svým vyprávěním a pojetím. Jde o velmi zvláštní dílo. Jako Spiegelmanův Maus zasazený do feuduálního Japonska. Nejvíce zajímavé na ději jsou originální náměty povídek, které by klidně mohli být mnohem delší. V lecčem (hlavně tedy kvůli protagonistovi) mi to připomínalo povídky o Geraltovi z Rivie. Moc fajn čtení se super kresbou. Pokud bych měl něco vytknout, tak asi jen, že kresba mohla být více naturalistická.
Usagi je ronin, který se nechá najímat jako osobní strážce a komiks zachycuje jeho cesty. Skvěle je tu zachycená jeho samurajská čest i umění meče. Nemůžu se dočkat až přečtu celou sérii :)
Těžko srovnávat hodnocení knihy a komixu ale mám tušení, že tohle je perla mezi komixy. Příběh není nikterak hluboký ale to grafické zpracování je famózní. Chci je mít všechny doma.
Výborná kniha. Příběhy jsou natolik krátké, že nezačnou nudit a provázanost mezi nimi je také nastavena přesně tak, že si nemusíte pamatovat každé jedno slovíčko, abyste pochopili spojitosti.
Kresba je pak kapitolou sama o sobě. Výborně ztvárněný pohyb, emoce a spousta dalších věcí, které by neznalí od kresleného králíka opravdu nečekali.
No po této knížce se již jen těším na další díly. Prvních pár stran jsem si říkal, že to není pro mě. U těch posledních jsem měl pocit, že ten komiks je stvořený mě na míru. První kontakt s Japonským zajíčkem na jedničku. Líbí se mi zpracování postav do světa zvířatek samuraj- zajíc, Hroch- Válečník, Ninja-Krtek, Ještěrky-Polodinosauři. Jednoduše je to fantazie se vším všudy a někdy jsem se nestačil divit.
První setkání s Usagim a rozhodně stálo za to. Skvělá dobrodružství nepostrádající akci, vtip, samurajskou ctnost, intriky, přátelství i nepřátelství. A spousta postav a příběhů, s nimič se určitě ještě setkáme. Už se na to těším.
Těžko říci, kde bych bez Usagiho dnes byl, protože od takových devíti let jsem četl jenom tohle, pak objevil další komiksy a až na ně navázaly romány...
Ponořte se do Japonska velkých hrdinů, cti a soubojů. Stan Sakai už od prvního sešitu ukazuje, jak skvělým a zábavným vypravěčem je. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/09/280-usagi-yojimbo-1-ronin-90.html
První setkání s ušounem začalo dlouhou ságu, která doufám ještě dlouho neskončí. Představují se klíčové figury Gena a Ina. Samurajská legenda v nejčistší podobě.
Úžasný komiks, s Usagim jsem se setkala poprvé v novém zpracování TMNT 2003 a když jsem zjistila, že o tomhle úžasném králíkovi vycházejí i komiksi musela jsem po nich šáhnout.
Pane jo! Můj první Usagi Yojimbo mě fakt dostal! Otevřel jsem, zavřel jsem a přečetl ho znovu. Nějakou dobu mi trvalo, než jsem si zvyknul na autorův styl kresby. Při zběžném nahlédnutí v knihkupectví mě moc neoslnila. Spíš mi připadala průměrná. Po pár prvních stránkách se mi začala líbit (nádherně prokreslené detaily, využití šrafování, vzorů, černých a bílých ploch), ale zamiloval jsem si ji ale až na straně 26. Všimněte si políček se znázorněním pohybu meče v čase. Navíc sousední políčka (nejen) u akčních scén navazují takovým způsobem, že při pečlivějším čtení zjistíte, jak se postavy pohybovaly a jak vedly meč. Prostě fascinující. Schválně kdo z vás se po shlédnutí 5. políčka na straně 72 vrátil k prvním třem políčkům na straně 69 a dlouho nemohl najít to co hledal? Prostě při druhém přečtení jsem si konečně vychutnal návaznost obrázků a dynamiku pohybu. Co se děje týče, tak ten je na první pohled jednoduchý, s výborně prokreslenými charaktery postav a drží se historických reálií. Asijská kultura a vše okolo umění z Asie je mi velmi blízké.
Japonsko samurajové komiksy manga japonská kultura róninové příběhy
Část díla
- Lovec odměn 1984
- Lovec odměn II 1984
- Návrat domů 1984
- Osamělý králík a dítě 1984
- Přiznání 1984
Autor zde ukazuje samurajské hodnoty a prastaré japonské legendy.