Úsměvy smutných mužů
Josef Formánek
Zápisky z léčebny. Když spadnete na dno, nezbývá než se odrazit směrem vzhůru. Místy úsměvné, místy drsné zápisky z protialkoholní léčebny. Příběhy čtyř pacientů, kteří se skamarádí při nelehkém úkolu - zbavit se závislosti, černého draka v sobě. Mrazí při sledování jejich předchozích životů, kdy se kvůli alkoholu ocitají až na pokraji smrti. To jim však při samotné léčbě nebrání zažívat humorné příběhy a situace, které plynou z nenormálního soužití třiceti mužů na uzavřeném oddělení. Podaří se jim přitom vyhrát válku s démonem alkoholu?... celý text
Silné téma. V práci jsem s alkoholiky pracovala a realita je trochu jinde, ale to neznamená, že to není dobré. Příběhy mi přišly trochu ploché.
Silné a smutné čtení. Autor zde popisuje svoje zážitky z protialkoholní léčebny. Film jsem kdysi viděla, ale knížka mi přijde ještě víc drsnější. Četla jsem i na netu rozhovor s autorem a když se ho ptali co říká jeho manželka na film nebo knížku, tak říkala, že ve skutečnosti to bylo ještě horší.
Klobouk dolů před autorem a před všemi, kteří dokázali si uvědomit a přijmout pravdu a ze dna, na které spadli, se dokázali odrazit....
Za mě průměr, viděl sem film a ten mi přijde lepší. Knížka je více rozepsána, ale není to úplně ono.
Postřehy z protialkoholní léčebny, které si myslím zaujmou ty, kteří tam byli, stejně jako ty, kteří tuto zkušenost nemají.
Ocenuju, ze autor sel s kuzi na trh. Velice zajimava zpoved z pritialkoholni lecebny. Poznavame jak autora, tak sverazne charaktery jeho spolu-pacientu. Kniha byla v roce 2018 zfilmovana. Oboji (jak kniha, tak film) je velice zdarile.
Vzhledem k tomu, že problémové pití se týká asi 15 % lidí naší země, jsou takové knihy velmi důležité. Sám jsem abstinent, takže výprava do duše alkoholika bylo pro mě zajímavé čtení.
Trochu neživotné, jak útržky z deníku (které to vlastně jsou), takže jsem nedokázala s jednotlivými postavami navázat vztah a byly mi posléze ukradené. Odloženo v půlce.
Příběhy jsou to rozhodně zajímavé, ale působí na mě až příliš odosobněle ve srovnání například s osobní zpovědí Michaely Duffkové, která mne přece jen zaujala a vtáhla do svého života malinko více. I tak se ale jedná o čtivo, na které by člověk narazit měl.
Popravde mi pri cteni prislo jakoby to bylo napsano narychlo, hlavne, aby knizka mohla byt co nejdriv vydana.
Cekala jsem, ze autor pujde vic do hloubky, ze vic popise pohnutky a osudy svych spolupacientu. Ve vysledku se to ale cetlo dobre.
Kniha není špatná, ale možná to chtělo trochu více se ještě rozepsat. Přišlo mi to takové krátké a neucelené.
Silné, smutné, upřímné, odstrašující, ale občas i vtipné a zábavné. Rozhodně doporučuji, ať už máte k alkoholu jakýkoliv vztah.
Stíny pochybností. Otázky bez odpovědí. Souvislosti. Abstraktní slova. Chlad skrývající strach - přiznat si pravdu!
Hlavní důvody, proč spisovatel a alkoholik, Josef Formánek, napsal svůj příběh ... "přiznat si pravdu a přijmout porážku" ... tvrdá slova, jenže teprve pak, máte, možná, šanci!
"Kdy přijmout prohru?
Když se rozhlédnete po úplném dnu a vidíte, že už se tam nikdy nechcete vrátit."
A tak zloděj příběhů vypráví o své cestě ke střízlivosti a snaze, z té cesty neuhnout. A skrze svůj příběh zároveň vypráví příběhy všech smutných mužů, se kterými se na té cestě potkal. Příběhy, které jsou každý jiný, a přesto všechny tak podobné, a ve svých důsledcích téměř stejné.
Byla to bolestná cesta a jsem ráda, že se panu Formánkovi podařilo neztratit směr, a tak mu moc držím palce!
A taky, mám ráda jeho ukradené příběhy :-) ... a to, jak je vypráví, takže se tak můžu těšit, až zas bude nějaký další vyprávět!
Tak prosím, držte směr .... "život je volba".
Krátké nahlednutí do toho, jak to vypadá v protialkoholní léčebně a jaký je tam režim. Hodně silné osudy lidí, kterým alkohol už hodně přerostl přes hlavu a v podstatě jim vyplnil celý život. Plno lidí se dnes nazývá alkoholiky, ale až tady pochopíte co to ve skutečnosti znamená.
Na knihu mi to přišlo málo materiálu; něco bych odebral, něco přidal, a někde jsem se v tom bohužel malinko ztrácel... prý je zfilmovaná, tak uvidíme.
Když to srovnám se Zápisníkem alkoholičky od M. Duffkové, tak mi tahle kniha dala o dost méně...
Zajímavé čtení. Musím se podívat po dalších knihách o alkoholu. Příběhy kolegů Josefa F. z léčebny jsou různé, konec mají stejný.
Krátká a dosti surová knížečka, která vás nechá nahlédnout do životů hned několika mužů, kteří si nechali alkoholem pokřivit život.
závislost, narkomanie zfilmováno psychiatrické léčebny česká literatura autobiografické prvky alkoholismus
2014 | Úsměvy smutných mužů |
2008 | Mluviti pravdu |
2008 | Prsatý muž a zloděj příběhů |
2016 | Dvě slova jako klíč |
2011 | Umřel jsem v sobotu |
Styl mi sednul maximálně. Viděla jsem i film, ten byl možná ještě o píď lepší! Ale děkuji za tuto knihu