Amber a Chaos
John Gregory Betancourt

Úsvit Amberu série
Návrat do světa Amberu a Dvorů Chaosu. První román trilogie z jediného skutečného světa – Amberu – poodhalil některá tajemství tohoto úžasného světa. V tomto pokračování se opět o něco přiblížíme k samotnému srdci Amberu – a překvapujícím odhalením, která dosud skrývají dráždivé otázky: Kdo a proč vytvořil Amber? Kdo vytvořil Vzor? Jakým způsobem dosáhl Oberon trůnu vládce Amberu? Proč zuří válka mezi Amberem a Dvory Chaosu?... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2004 , ClassicOriginální název:
Chaos and Amber, 2003

"To se mi moc nelíbilo.Až se mi zježila kůže na zádech.Proti tomu budu muset vybudovat nějakou psychickou obranu.Možná bych mohl použít jako štít proti takovému zneužívání Logru svůj Vzor."60%.

Začátek byl docela slibný, jak se Oberon seznamuje s Věčností, stínem který sousedí s Dvory chaosu. V polovině knihy zjišťujeme, že děj se nikam neposouvá a naopak konec zbytečně uspěchaný, jakoby John Gregory najednou nevěděl rozumě uzavřít. Oproti předchozímu dílu, je tu jenom minimum postav, lokace se nijak nemění ani nevyvíji.

To, co jsem od knihy čekala, to jsem dostala. Vlastně je to lepší než první příběh. Je tu více srandy a více dobrodružství. Lehce a rychle se to čte. Krásné je popisování chování věcí v Dvorech Chaosu - velmi povedené a brilantně vymyšlené. Jsem zvědava na další příběh. Asi se do něj hned pustím.

Oberone!!
...........I přes hřmot větru jsem slyšel, jak někdo v dálce volá mé jméno. Zdálo se mi, že pluji v malé loďce přes rozbouřené, větrem bičované moře a ten sen mne nechtěl pustit ze svých tenat........
Tak po chladnějším "Prvním Stínu Amberu" je tohle o hodně lepší. Dokonce se mistr Betancourt trochu poZelaznyl a do příběhu přidal i humor. Ten v první knize dosti chyběl. Čtenář se tak poprvé v této sérii zasměje. Nejlepší jsou scény s mluvícími dveřmi. Dveře do Oberonova pokoje se jmenují Port a je s nimi "anglická" sranda.
Konečně tu trochu poodhalíme nepřítele, který se pokouší Oberona a jeho příbuzné pozabíjet. Dworkin opět nezklame a to co jsme četli v původní sérii The Classic Amber, se tu začíná naplňovat. Příběh tak plynule navazuje na Zelaznyho sérii. A to je obrovský klad.
Jen jeden zápor to má. Spisovatel si tu v několika momentech protiřečí a to tak trochu kazí celkový dojem. Asi nejpádnější protířečení se nachází okolo strany 151 a je to scéna s krví kapající dolu, i když jsou na Dvorech Chaosu, kde krev kape nahoru.
Jinak je to lehké a příjemné čtení, pro fandy této série skoro nezbytnost.
Z příběhu jsem vytáhnul okolo šestnácti citátů a napsal je k autorovi Johnu Gregorymu Betancourtovi do profilu. Citáty jsou také k mání v mém profilu - stačí jen kliknout na "Oblíbené citáty".
Malá ochutnávka: Zaváhal jsem. "No, mrtvej ještě nejsem"

Druhý díl popisující mládí Oberona. Oberon se po pádu Juniperu dostane na Dvory Chaosu a poznává nové prostředí i sídlo své rodiny. Někdo se ale stále snaží Dworkinův rod zničit a Oberon se ocitá v samém středu dění. Bohužel po značnou část tohoto dílu ztrácí děj poněkud své tempo, ale závěr je opět výborný a dostatečně překvapivý. Pomalu se dozvídáme, jak vznikl Amber - vše nejspíše vyvrcholí v třetím díle. 75%
2003 | ![]() |
2009 | ![]() |
2004 | ![]() |
2006 | ![]() |
Za mě překvapivě vynikající kniha v rámci této série, snese i srovnání s knihami o Corwinovy. Svěží a s mnoha zvraty!