Ohnivá bouře

Ohnivá bouře
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386963/bmid_ohniva-boure-5CD-386963.jpg 4 38 38

Úsvit Planety opic série

1. díl >

Zbrusu nový spojovací příběh mezi dobrodružstvími Zrození Planety opic a Úsvit Planety opic. Caesar spolu s ostatními unikli ze spárů člověka, přes most Golden Gate se probili do přírody a našli útočiště v Muir Woods, obrovském sekvojovém lese. Doufali, že si tam vytvoří nový domov, daleko od lidí, kteří je tak dlouho a tolik týrali. Ale lidstvo si musí dělat starosti s mnohem větší pohromou. Po celém San Francisku začala nic netušící a naprosto bezbranné lidi kosit takzvaná opičí chřipka. Zprvu izolované případy se záhy slévají do epidemie závratných rozměrů. Někteří lidé ji kladou za vinu uprchlým opicím a snaží se jim pomstít, další jdou Caesarovi a jeho tlupě po krku z jiných, zištných důvodů. Výsledek bude v každém případě katastrofální...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Laser-books (Laser)

Firestorm, 2014

Pítrs85
04.05.2022 3 z 5

Zpočátku jsem se obával, že Ohnivá bouře bude jednou z těch "filmových" knih, které jsou nezřídka kdy děsně povrchní a jen zjednodušeným jazykem přepisují děj filmu. Naštěstí na to šel Keyes trochu jinak, vystavěl příběh spojující události prvního a druhého dílu obnovených Opic a musím říct, že to krásně zapadá do skládačky. A hlavně musím říct, že ten příběh úplně fantasticky graduje. A stejně jako ve filmech budete pěsti držet hlavně opicím, resp. primátům, páč to nejsou oni, kdo se tu chová jako zvěř... A postavu Kobeho (toho opičího zas*ana :-) si přinejmenším oblíbíte, já si ho přímo zamiloval.

Annkag
27.04.2018 3 z 5

Okolo knihy som v práci chodila dost dlho a premýšlala či ano alebo nie...Koniec koncov videla som asi všetky filmy Planéty opíc(či už tie staršie alebo tie nové) a uvažovala či mi kniha može ponúknut niečo nové...
Ano,ponúkla.Dostala som sa trocha do hláv opíc,ktoré svoju inteligenciu využili na to aby sa mohli zachránit z podmienok života,ktoré im ako veznitel určil človek.Ano,hovorím veznitel,pretože je úplne jedno či bude opica ako cirkusový šašok,pokusný objekt na vytváranie nových liečiv alebo zoologická atrapa pre pobavenie masy ludí...
Nie sú vo svojom prirodzenom prostredí,nežijú život aký im určila príroda a v mnohých prípadoch sa zabúda na pocity v kleci...
Velmi sa mi páčil príbeh Koby.Smrt jeho matky ma zasiahla a vyronila som slzu nad tým že až po velmi dlhom čase prišiel na to,že Roger ju vtedy,pred rokmi vrecom pomarančov umlátil.Pocitovala som jeho bolest ked sa dostal do rúk Tomymu a spoznal svojho spoluvezna z vedlajšej cely Mila.Tie chvílky radosti ked Tomy zaspal a oni sa hrali tak ako sa možu hrat len opice.
Planeta opíc celkovo otočila poly magnetu v Darwinovej teorii.Ludstvo vyhynie a svetu budú tronit opice,ktoré sa pred milionmy rokov vyvinuli v človeka.Myslím že keby vtedy vedeli aké bude ich miesto v modernizovanej dobe na celkový vývoj by sa asi vykašlali.
Kniha ma bavila ale dávam jej tri nečisté hviezdičky a to len z toho dovodu,že dej bol predvídatelní.Z hladiska ludských postáv sme sa nedozvedeli nič podstatné a nové.
Ludský faktor takto slyháva už roky(myslím teraz dejovú líniu knihy)a inteligenčne sme sa zasekli na vytváraní nových robotických a technických výdobytkov,ktoré dle mého názoru nás aj tak raz vrátia do doby kamenej a bude to ako zvyknem hovorit ja:,,Všetko špatne,zpátky na strom!,, :D
Len či tam budú i OPICE?Túto myšlienku nechám plávat v gravitačnom mlčaní nebies a čakat ako sa to celé vyvinie.

B4LU
13.12.2017 5 z 5

Velmi působivě podaná biologická apokalypsa, která přemosťuje děj prvního a druhého dílu nové série Planety opic. Připouštím, že můj názor možná není úplně nezaujatý, neb jsem velkým fanouškem jak Zrození, tak Úsvitu planety opic... ale po dlouhé době jde o knihu, kterou jsem přečetl na posezení za jediné odpoledne. Z mé strany naprostá spokojenost.

DennisMoore
21.07.2017 3 z 5

No, spíše než prequel druhého opičího filmu je to epilog prvního. Příliš nového nenabídne a také nabídnout ani nemůže, neboť osudy opičích postav jsou pevně dané, lidé to mají spočítané a Greg Keyes, ačkoliv si mohl navymýšlet cokoliv, měl zkrátka mantinely. Nejvíce mě zaujal příběhem Koby.

Claudius
02.06.2017 1 z 5

Rozhodně zklamání. Vyprávění ze strany opic nebylo špatné, linie Koby sice trochu rušila, ale dalo se to zvládnout. Ale všechny linie lidí byly předvídatelné, nelogické a prostě pitomé. Přišlo mi, že se všichni chovají strašně nereálně, nic nedává smysl. Scény ve stylu "ahoj, mohli bychom někdy zajít na kafe ne? A jak se má táta? Jinak, mimochodem, mám tu nějakou šíleně nakažlivou nemoc, všichni na ni umřou do dne, tak kdybys to měla i u tebe, možná bychom mohli dát vědět nějakým úřadům..." mě dost štvaly. Ale tak, kdybych měl rozečtenou nějakou zajímavější knihu, asi by bylo těžší učit se k maturitě.

Jiří.H
08.03.2017 5 z 5

Apes Together Strong...
Nečekaně dobré čtivo. A navíc v levných knihách za šest pětek.

niki-chan
17.12.2016 4 z 5

Kniha se mi moc líbila, stylem, popisem, chováním postav, prostě vším. Jako spojovací most mezi časovými událostmi se osvědčila a jedničku. A jako bonus pomůže s pochopením jednání postav v dalším díle.

Jack_Dark
16.07.2016 2 z 5

Hodnotil bych 2 a půl hvězdy, ale kniha je zde dost nadhodnocená, a je to průměrné čtení a na čisté tři hvězdy to nemá.

Předem je nutno říct, když člověka nebaví linka opic je asi něco špatně. Jejich děj není moc záživný, útěky, schovávání a řešení co bude dál nemůže moc táhnout celou jejich příběhovou linii. Proto se tu objevují věci z minulosti, ale překvapivě se nesoustřední na hlavního vůdce opic Ceasera, nýbrž na Kobu. Všichni kdo viděli film, ví že Koba je zmetek který způsobí hodně špatných událostí nejen pro lidi ale i opice. Zde se nám autor snaží osvětlit jeho minulost a nenávist k lidem a agresivitu. Jenže těžko najdete sympatie pro tohoto opičáka. A to je celá linka opic.

Lidské charaktery jsou různorodé a sleduje se zde více dějových situací z různých úhlů pohledů. Události u lidí jsou zajímavější a rozmanitější, kdy je dobře vidět jak málo stačí ke kolapsu společnosti.

Ohnivá bouře je zklamání, nevyužitého potenciálu vytvořit zajímavý most mezi události dvou filmů.

Lusa
01.04.2016 5 z 5

Nakonec jsem neodolala a přečetla to na jeden na zátah a jak se píše na druhé straně obalu "doporučuji každému fandovi světa planety opic". S tímto sloganem jsem se dokázala ztotožnit ač jsem se k četbě dostala až poté, co jsem zkoukla oba filmy, takže už víte jak to nakonec s některými postavami skončí. Ale přesto tu před sebou máte nový příběh z tohoto nového prostředí planety opic. Jsem nakonec i ráda, že se tu vykreslil příběh Koby, a člověk ho tak mohl lépe pochopit. Trochu jsem čekala, že se dozvíme něco více i o Willovi, i když nakonec bylo jasné, jak to s ním skončilo. Pro mě to byl skvělý příběh a jsem ráda, že jsem se k němu nakonec dostala.

Eidalon
11.11.2014 3 z 5

Na úvod je třeba udělat jasno tam, kde by méně poučený čtenář mohl trochu tápat. A jelikož kniha dle mne nic moc neřeší i uvedené spoilery Vám mohou ušetřit čas, pokud ale chcete číst, pak čtěte jen do půlky komentáře.

Opičí sérii osobně pamatuji. Hlavně premiéru prvního dílu z roku 1968, kdy se posádka vesmírné lodi ocitá na planetě, kde jsou opice dominantní druh a lidé jen naháněnou zvěří. Impozantní závěr celého filmu měl zůstat závěrem konečným - film i knižní předloha Pierra Boulleho (1963) by si to určitě zasluhovala.

Jak známo, nestalo se tak – postupně vznikaly další a další díly a jak se zvyšovalo jejich číslo úměrně klesala kvalita a smyslu plnost těchto filmů. Přiznám se, že jsem je neviděl všechny a i těch prvních 6 dílů až mnohem později a dost jsem u nich trpěl. Těžko mne někdo přinutí dívat se ještě jednou či dosledovat ty, kterých jsem byl ušetřen (celkem 10 filmů – série končí v roce 1981 desátým dílem).

Pak přišel remake (prvního dílu z roku 1968) a to v roce 2001, který znovu a jinak a za jiných filmových možností zpracovává knižní předlohu pan Boulleho, kterou tak trochu pošlapává, ale jak jinak se vyhnout tomu, aby se diváci znalostí zápletky a rozuzlením konce příběhu nenudili ještě před filmem.

Zdálo se, že toto téma je navždy vytěžené, ale přišel film Zrození planety opic (2011) – zrození Ceasera a zdůvodnění, jak opice ke své inteligenci přišly. A tak došlo ke zrození ještě lepší verze retroviru znamenající nejen vyšší inteligenci pro primáty, ale i smrtící vektor pro lidi. První díl nové série končí útěkem opic do sekvojového ráje Muir Woods a šířením opičího viru (pro lidstvo tak smrtelného) po celé planetě Zemi – rychle a nenápadně.

Druhý díl, film – Úsvit planety opic (2014), se posouvá o deset let v čase do budoucna, lidé zdecimovaní virem zanechávají rozsáhlá území opicím, které tak začínají na Zemi dominovat. Střet zbytku lidstva a opic je nabíledni a o děj druhého filmu je postaráno.

A aby toho nebylo málo, přichází další dílko, tentokrát kniha (2014), která mapuje onu mezeru 10 let neboli Prequel k filmu Úsvit planety opic s názvem Ohnivá bouře, a to z pera pana Grega Keyese.

Tak to jen na úvod, abychom věděli, co vlastně můj komentář popisuje a jak je knihu třeba vnímat.

Ohnivá bouře začíná tam, kde končí první díl filmu. Nezatížen ničím a dostatečně vyzbrojen znalostmi děje prvního filmu jsem mohl číst Ohnivou bouři.

Bohužel, čtení je to dost průměrné i když recenze jsou vcelku pozitivní (asi jsou recenzenti zvyklí na mnohem horší výsledky podobných počinů) a opět svádí k tomu, že zde šlo především o obchod, jak rychle zpeněžit téma, které vykazuje momentální zájem čtenářů či diváků prvního filmu a jeho pokračování a to do knihy.

Ale trochu k ději - opičí komunitu, kterou Ceaser vede se najatí lidští specialisté snaží zlikvidovat a tím ututlat fakt, že opice vykazují lidskou inteligenci a jsou zdrojem nebezpečného viru, na který ale jako druh mají imunitu. Na stránkách dílka se svádí inteligenční boj mezi lidmi a opicemi v sekvojovém lese. Jedni loví a druzí se schovávají, chytře se vyhýbají pastím a nástrahám, zametají stopy a kladou léčky.

Moc se toho neděje (mimo pobíhání z jednoho konce lesa na druhý) a stránek přibývá. Ceaser musí řešit, jak všechny své druhy nakrmit, lidští protivníci stále nechápou, kde tolik rozumu opice pobraly. Postupně vyplouvají na povrch kostlivci a lidé začínají chápat. Hlavní lidské hrdiny buď kosí zmutovaný vir a nebo jejich minulost.

To už ale vir kosí lidstvo po statisících. A tak vedle tématu opic a jejich likvidaci či odchytu (to k vůli vakcíně) je další nosnou dějovou linkou knihy, jak se postupně rozvíjí pandemie a s ní sílící chaos a anarchie vedoucí k totálnímu pádu všech pravidel a nastavení lidské společnosti.

K tomu si přidejte pár vzpomínek na minulost v podání opičích a lidských hrdinů, trochu politiky a jste v závěru knihy. Lidské postavy jsou předurčeny k zatracení a v závěru knihy jejich osud autor neřeší, s opičí tlupou je to trochu jinak. Že se ji nepodařilo zastavit je jasné, o čem by jinak byl druhý díl filmu, že to bylo s přispěním samotných lidí Vám doodhalí kniha.

Musím říci, že kniha asi naplní svůj účel, pokud jste se zařadili k fanouškům novodobé opičí série a bude se líbit.

Mě přišla jen průměrná a myslím, že by se pan Boulle divil, co všechno svojí knihou a opičím tématem napsanou v roce 1963 způsobil.

Myslím, že opic již stačilo.