Útěk

Útěk
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535593/bmid_utek-660e46164e88a.jpg 4 497 497

Jak pro rockery skončí druhá londýnská štace? Píše se rok 1965, Spojeným královstvím cloumá beatová horečka a kapela The Shuffle, tvořená partou obyčejných mladíků z Glasgow, sní o hvězdné kariéře. Ve snaze udělat díru do světa muzikanti opouštějí město a vydávají se do Londýna vstříc slávě a štěstí. Jenže převratné entrée se nekoná. Pouhých pár týdnů stačí na to, aby se tři z nich vrátili domů s nenávratně poškozenými životy O padesát let později svede část tehdejší skupiny dohromady brutální vražda herce Simona Fleta, který patří do jejich společné minulosti. Pánové, jimž už táhne na sedmdesátku, se znovu vypraví do míst, kde tehdy vše začalo. Potvrdí jim dnešní temná zákoutí britské metropole skutečně to, co jim těžce nemocný spoluhráč Maurie prozradil?... celý text

Toto vydání knihy ještě není v prodeji. Má být od 28.02.2025
Literatura světová Romány
Bude vydáno: audiokniha , OneHotBook

Runaway, 2015

Interpreti: Marcel Vašinka

Amy27
06.03.2022 4 z 5

Další kniha od Maye byla opět příjemné čtení. Spisovatel je známý svým popisným psaním (opravdu detailně a za mě až moc) a promyšleným dějem. Velice oceňuji zasazení do šedesátých let a reálné vystřižení doby.

Příběhem nás provede parta kamarádů, kteří utekli (kdo by to čekal, co?) z domova do Londýna za slávou. Humorné situace, kterých je docela dost jsou opravdu vyšperkované a smála jsem se místy i nahlas.

Zápletka byla milá, s nostalgií a humorem. Kniha docela čtivá, ale spíš jsem si ji šetřila a užívala.

Eduarda
10.02.2022 3 z 5

Takový neMayovský May.... na mě až příliš moralizující, předvídatelný a málo využívající svého know-how v podobě zasazení zločinu do (geniálně popsané) atmosféry drsné přírody. Tak třeba příště, budu se těšit!

eliska8413
11.01.2022 4 z 5

Prvních několik kapitol se vleklo tak, že jsem úplně cítila jak pomalu stárnu spolu s Jackem. Když se pak konečně začaly do příběhu prolínat i dějové linky z jeho mládí a sami dědci se vydali na roadtrip, kniha chytla druhý dech a úplně jiný šmrnc. Byť mi zůstalo trochu tajemstvím kdo proč kdy koho a jak zabil, ale tohle skoro ani nebyla detektivka, ale fakt takový pěkný road román.

Strnady095
30.12.2021 4 z 5

Peter May a šedesátá léta mají úroveň ...

Klára90
06.10.2021 5 z 5

Úplně detektivka to není, ale mě se to líbilo moc. Je to napínavé, protínají se tam dvě období - historie a současnost, což mám ráda, navíc tady je to umocněno i velkým časovým rozestupem mezi danými obdobími, takže vidíme do hlavy jak mladému chlapci plného ideálů, snů, víry že nic není nemožné a jeho rychlého sednutí si zpátky na zadek a poté vidíme do hlavy tomu samému “chlapci” o 50 let staršímu, který už má nadhled a dívá se na své mladé skutky trochu jinak. Kapela byla fajn, celkem jsem jim fandila, konec byl napínavý a dojal mě. Za mě povedené dílo mého oblíbeného autora

harena
09.09.2021 5 z 5

Dvě časové dějové roviny splynou v jeden dokonalý a emotivní příběh. Pětice nadšených sedmnáctiletých kluků vyráží do Londýna, kde chtějí prorazit muzicírováním. Volnost, svoboda šedesátých let je zcela vtáhne do života plného tance, hudby, LSD, nespoutané sexuality, experimentů, rocku a marihuany, ale zpět domů se vrací zkroušeně jen tři. Po padesáti letech se vracejí znovu do Londýna, protože před smrtí je třeba vyřešit ještě jeden rest z minulosti.

"Můžu se donekonečna vymlouvat na to, jaký jsem tehdy byl. Mladý. Nezkušený. Naivní. Netaktní. Neschopný vidět širší souvislosti a vcítit se do kůže Rachel. Nedospělý. To vše jsou však pořád jen výmluvy"

"Octl se ve světě, do něhož už nepatřil. V nějakou nestřeženou chvíli někdo předal žezlo jeho generace té další. Minulost a přítomnost existovaly současně v jednom prostoru, ale téměř se neprolínaly. Jemu známý svět nyní obývali jiní".

Jsou knížky, které ve vás ještě dlouho doznívají a "Útěk" mezi ně také patří. Proto je také Peter mým oblíbeným spisovatelem.

Jordanka9
21.06.2021 4 z 5

Moje první kniha od Petera Maye.
Přiznám se, že jsem čekala klasickou detektivku.
Ale i tak mě děj zaujal - stejní aktéři ve dvou časových rovinách s odstupem 50 let. Kontrast bezstarostného mladí a zkušeného stáří- co zbylo z přátelství a splnili si všichni své sny? Autor volí dvě různé formy vyprávění - rok 1965 v ich formě jednoho z chlapců- snad jeho alter ego.....Glasgow ?
A nakonec se detektivní gradace přeci jen dočkáme.
Oceňuji reálie stejně jako Vipera- známá jména, místa...

vipera
09.06.2021 4 z 5

Hezky vykonstruovaný příběh ústřední pětice. Na pozadí protkaný řadou známých jmen a reálií té doby.

DvěTéčka
23.03.2021 5 z 5

Opravdu zajímavý nápad na děj. Moc se mi líbily skoky mezi minulostí a součastností, které měli hlavu a patu :)

jaromir2255
29.01.2021 3 z 5

Trochu jiná než ostatní. Detektivka to byla až na konci. Jinak to byl útěk..... Příběh pěti kamarádů vcelku dobrý, ale málo pravděpodobný.

zuzi.d
26.01.2021 3 z 5

Tentokrát detektivku nečekejte. Je to příběh dvou cest za změnou, svobodou... životem.
Příběh příjemně ubíhá a přechody mezi minulostí a současností jsou zasazeny na ta správná místa.

Mayaotzin
06.01.2021 5 z 5

Bylo to velmi čtivé, utíkalo to velmi rychle, mělo to prostě spád :) Peter prostě umí :-)

iveta3689
15.12.2020 2 z 5

Řemeslně je to napsané dobře, ale bohužel neslané nemastné. Bylo mi jedno, jak to s postavami dopadne. A po nudném ději následoval rádoby překvapivý závěr, bohužel udělal z celého příběhu naprostou slátaninu. Škoda, autora mám ráda, ale tohle se mu vůbec nepovedlo.

3nitka
07.12.2020 4 z 5

"To je největší zločin, jakého se v životě můžeš dopustit. Bát se života. Máme jeden jediný a ty máš ještě pořád většinu před sebou. Tak jím neplýtvej. Věř mi. Nechceš se za padesát let ohlédnout a litovat, že jsi něco neudělal. Nic tě zevnitř nerozežere víc než lítost."

faba
22.11.2020 2 z 5

Opět téma Petera Maye. Současnost a minulost. Jak se mi líbilo téma minulosti ve Skále a Muži z ostrova Lewis, tady to bylo naopak. Víc mě zajímala současnost. Bylo to takové roadmovie (vlastně roadbook) na druhou. Trochu mi to ze začátku připomínalo film Staříci, nevím proč. Ale kniha to byla čtivá, jak se na Maye sluší a patří. A to je tak asi vše, co k tomu můžu napsat. Vracet se k ní nikdy nebudu. Kvalit Skály, ani Muže z ostrova Lewis nedosahuje ani po kotníky.

EvikU.
26.08.2020 4 z 5

Je to zvláštní jak si někdy člověk udělá podle jedné knihy obrázek. Po ostrově Entry jsem se na tuto knihu moc těšila. Další kniha od tohoto autora, jupí. Ale za mě teda trochu zklamání. Do 250 stránky to bylo na 3*. Konec už byl hezky čtivý, tak si vysloužil ještě jednu hvězdu. Ale na plný počet to opravdu není.

Ale na sérii ostrova Lewis se stále těším a chystám.

Sirael440
10.08.2020 5 z 5

Další dílko mého oblíbeného autora, které nezklamalo. Bavíte se a čtete jedním dechem.

Susan94
25.05.2020 4 z 5

Jiný a přesto stejně čtivý May. Zajímavý příběh, zápletka na úrovni tak jak to známe. Skvěle zvolené dvě časové linie, kdyby snad byl příběh více o skupině, která se mohla třeba proslavit, četla bych to s větším zaujetím. Bylo to opravdu hlavně o Útěku nějak, od někoho, od něčeho....a to nutí čtenáře přemýšlet o životu a světě a to taky není na škodu.

Karborund
15.05.2020 5 z 5

Tohle přesně dělá P. Maye čím je. Dvě časové a dějové roviny splynoucí v jeden příběh. Uvěřitelné postavy, věrohodnost, krásný příběh jehož součástí jsem se stal i já. Díky.

Keiron196
28.04.2020 5 z 5

Pokaždé je to dokonale vystavěný příběh, vždy velmi emotivní. Odehrávající se v prostředí, kterého cítíme vůně, musíme si uvařit čaj, jaká je nám z popisu zima.
A pak přijde chvíle, kdy již musíme román dočíst na jeden zátah, pokaždé se zatajeným dechem a s velmi překvapivým rozuzlením. Proto knihy Petera Maye máme rádi.

Peter May
skotská, 1951