Útek z pekla
Juraj Šebo
Arnošt Rosin, rodák zo Sniny, bol jedným z miliónov osvienčimských väzňov a jedným z tých, ktorým sa podaril útek z tábora smrti. Ušiel spolu s Poliakom Czieslawom Mordowiczom podobným spôsobom ako krátko pred nimi Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba. Bol spoluautorom správy, ktorá ukázala svetu čo sa v skutočnosti v koncentračných táboroch deje.... celý text
Válečné Literatura slovenská Historie
Vydáno: 2017 , Marenčin PTOriginální název:
Útek z pekla, 2017
![Winoga Winoga](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Škoda, že kniha nebyla rozsáhlejší, respektive, že se nepodařilo příběh Rozina více rozvinout. Chápu, že to bylo odstupem mezi zpracovnáním a smrtí Rozina, ale i tak to mohlo být rozvinutější. Například osud předaných písemností v síti vatikánské diplomacie by zřejmě bylo možné dál zpracovat. Medailony osob, které s příběhem nijak nesouvisely (s důrazem na slovo nijak) byly sice zajímavé, ale chápu je spíše jako výstelku.
![Denny456 Denny456](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skutečný příběh a skuteční lidé. Toto téma je teď hrozně čtené a když jsem se brouzdal těmi vymyšlenými příběhy, tak mě to dost ničilo, ale tohle je jiné povídání. Vřele doporučuji.
![hopla hopla](https://www.databazeknih.cz/img/users/60_/60985/m_hopla-8OF.jpg?v=1543400678)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Podtitul českého vydání je trochu zavádějící. Výraz "strhující příběh" navozuje dojem, že bude v knize převážně líčen dramatický útěk a jeho okolnosti. Originální slovenský podtitul byl výstižnější. Ve skutečnosti je kniha spíš kompilací známých faktů o koncentračním táboře Osvětim a obecně o událostech té doby, doplněná o životní příběhy několika úspěšných uprchlíků, s důrazem na jednoho z nich, neboť se s ním autor v mládí setkával.
Každopádně je však dobře, že zůstane zachován i tento životní příběh. Příběh člověka, který svých zážitků nevyužil v dalších letech ke svému zviditelnění a zůstal dál skromným a téměř neznámým. Možná na to měla vliv i poválečná situace na Slovensku, jak je v knize zmíněno: "Slováci jsou podivní lidé. Říkali si mezi sebou — tys měl štěstí, tvůj žid se nevrátil, nemusíš mu nic vracet."
![genie genie](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/101690/m_genie-8gM.jpg?v=1636201662)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Dobře zpracovaný příběh a Osvětim zase z trochu jiného úhlu pohledu – člověka, kterému se podařilo utéct. Autor nejde do přílišného detailu, uvádí relativně stručná fakta a zasazuje je do celkového kontextu té doby, to důležité tu však čtenář najde. Navíc je kniha doplněna mnoha fotografiemi.
![Iki1 Iki1](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/170238/m_iki1-NG0.jpg?v=1540838206)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Výborně zpracovaná literatura faktu. Právě příběh jednoho slovenského Žida velmi plasticky zachytil tehdejší život a nevyhnutelnou smrt Židů v nechvalně proslulém německém koncentráku. Doplněno mnoha fotografiemi i stručnými osudy hrdinů a antihrdinů dává vyniknout perfektní autorově práci.
![Anna27 Anna27](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/243009/m_anna27-kvV.jpg?v=1619989678)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Perfektní knížka. Jsem ráda, že byl příběh pana Rosina zpracován. Zasloužil si to, byl to opravdový hrdina. Je to svědectví o tom,že spousta lidí se mohla za války zachovat jinak a pomáhat, záleželo jen na charakteru a volbě člověka. Knihu doporučuji.
2017 | ![]() |
2011 | ![]() |
2021 | ![]() |
2012 | ![]() |
2011 | ![]() |
Touhle knihou jsem završil trio knih o zřejmě nejslavnějších útěcích z Osvětimi. Knihy "Utekl jsem z Osvětimi" a "Co Dante neviděl" pojednávají o útěku dvojice slovenských Židů Waltera Rosenberga (později si změnil jméno na Rudolf Vrba) a Alfreda Wetzlera v dubnu 1944.
Tahle kniha pak, o útěku jejich kamarádů, slovenského Žida Arnošta (Ernsta) Rosina a polského Žida Czeslawa Mordowicze, o měsíc později. Na Slovensku se po útěcích také následně setkali a podali svědectví o tom, co se v Osvětimi skutečně děje. Bohužel spojenci z nepochopitelných důvodů adekvátně nezareagovali.
V obou případech se jednalo o nesmírně riskantní, neskutečně odvážný, hrdinský čin. Všichni čtyři patřili k "prominentním" vězňům. To znamená, byli to tzv. "staří" vězni, kteří dokázali přežít v Osvětimi dva roky a získali tak ne jen respekt, ale hlavně taková zaměstnání, která jim umožnila snazší práci, více jídla, větší možnost kontaktů.