Útočiště
Robert Anthony Salvatore
Forgotten Realms - Temný elf série
< 3. díl
"Pálily mě z něj oči a bolelo celé tělo. Zničilo mé piwafwi a boty, sežehlo magii zbroje a oslabilo věrné scimitary. Ale přesto jsem každý den sedával venku a očekával příchod svítání, svého soudce." Temný elf Drizzt Do'Urden opouští podzemí a přichází na povrch světa… Ve snaze spřátelit se se zdejšími lidmi ovšem naráží na celou řadu předsudků. Zažije nespočet odmítnutí a pronásledování, dokud nepotká slepého hraničáře Montolia. Od něj získává cenné rady a společně potom bojují proti nájezdům orků. V závěrečném díle trilogie se Drizzt Do'Urden nakonec vydává na Planinu ledového větru, aby zkusil najít skutečný domov...... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2023 , Saga EgmontOriginální název:
Sojourn, 1991
Interpreti: Filip Jančík
Maica: Zrovna útočiště byla kniha, která měla působit \"Beznadějně\". Vlastně jak už název napovídá, Drizzt si hledá nový domov. Pravda nebyla nejzábavnější, ale být pozorovatelem toho jak tvor z hlubin země pomalu přivyká povrchu, bylo milé.
Teď tedy můj názor. Kniha sama o sobě měla za úkol popsat nesnáze temného elfa, který ovšem popírá přirozenou povahu svého druhu. Jinými slovy hrdina s čestnými úmysly je všude odmítán a vyháněn, protože všichni vědí co jsou temní elfové zač. Nepřipomíná vám to něco? Ano, na podobné čtení musí být člověk připraven, mláďátkům co chtějí v životě všechno hned a rodiče se honí, aby to tak bylo, přijde tato kniha rozvleklá a \"předvídatelná\". Neuvědomí si, že se Drizzt seznamuje s novým okolím a přesně tak jako v životě, to jde velice pomalu.
Děj je super, ale forma už mě nebaví. V podstatě jsou všechny díly na jedno brdo. Drizzt se setkává s nepřáteli, nechce s nimi bojovat kvůli svým zásadám, ale stejně nakonec musí a vše se strhne v krvavou bitku. A toto se odehraje několikrát v jedné knize. Drizztův osud mě zajímal, a proto jsem svazek dočetla, ale další čtení si právě kvůli rozvleklosti a očekávatelnosti rozmyslím.
Konečně v knížce ubylo trochu temnoty a Drizzt nalezl novou naději. Celkem příjená změna po Vyhnanství.
Po Vyhnanství u mne Útočiště napravilo Drizztovu reputaci ;-) na Domovinu to sice nemá, ale blíží se to její kvalitě.
přátelství elfové magie meč a magie fantasy
2007 | Domovina |
2006 | Magický krystal |
2008 | Útočiště |
2007 | Prvotní Vektor |
2007 | Vyhnanství |
Z trilogie pro mě nejslabší kniha i když stále vysoko nad úrovní vetšiny ostatních knih fantasy žánru.