V ledovém sevření
Jakub Mařík
UTSS Salamis série
V LEDOVÉM SEVŘENÍ UVĚZNĚNÁ VESMÍRNÁ LOĎ SKRÝVÁ HROZBU I NADĚJI PRO CELÉ LIDSTVO Když automatická průzkumná sonda na vzdálené planetě Marzanna-3 nalezne téměř nepoškozenou průzkumnou loď Fridtjof Nansen, lidstvu se nabídne šance, na kterou čeká už mnoho let. V ledu zamrzlé plavidlo, před třemi lety prokazatelně unesené tajemnými Korzáry, v sobě zřejmě ukrývá cenné nepřátelské technologie a možná i těla samotných Korzárů, kteří s lidmi vedou nevyhlášenou válku. Nejbližším plavidlem, jež může vzácný nález prověřit, je UTSS Salamis. Ta právě kotví u pohraniční stanice UTSS Šanghaj, kde prochází generální údržbou po bitvě s Korzáry. Přestože opravy ještě nejsou ani zdaleka dokončeny, Salamis se s posádkou provizorně doplněnou o čínské mariňáky a výzkumný tým rozvědky vydává daleko za hranice kolonizovaného vesmíru, aby tam vrak korzárské lodi zajistila. Otázkou však zůstává, jak se Fridtjof Nansen na Marzanně-3 vlastně ocitl? Co ho přinutilo přistát a jaké další hrozby se skrývají v ledovém sevření mrazivé planety? _________________ „Svižná česká military sci-fi, kterou nerozeznáte od zahraniční konkurence. Na takhle dobré čtení narazíte jen párkrát za život.“ – PEVNOST... celý text
Bože, to byla pecka... Ačkoli jsem první díl vychválil do nebes, tak tento druhý musím umístit na piedestal. Výborná akční military, úplně jsem se s hlavními hrdiny ztotožnil, i když těch hlavních je zde povícero, až vám vlezou pod kůži, opět zde nefiguruje žádný přehnaný superhrdina a vše se čte tak lehce, až je to návykové. Palec nahoru.
Výborné. Len jedna malá drobná pripomienka. Nebolo by od veci nahliadnuť trochu do súkromia hlavných hrdinov. Viac popísať ich zázemie, slabosti. Nie ich ukázať len v akcii...
Ale, zas odtiaľ potiaľ. Aby nám z parádnej akčnej spejsopery nevznikla parádna búknovelová blamage ;))
To bylo super :) Ať už je tu další díl.
Co mi vykouzlilo úsměv na rtech byl easter egg na Hvězdnou pěchotu mrk mrk.. :)
Tak tohle bylo snad ještě lepší než první knížka.
Poutavé, svižní, bez zbytečné omáčky. Těším se na další.
Pan autor má nadání pro psaní. Pokud jsou postavy na planetě maximálně tři dny, a během té doby dokáže autor skvěle balancovat mezi třemi úrovněmi příběhu, pak by mu někdo měl říct, jak dobrou práci odvedl.
Kniha se vlastně četla sama. Vyprávění poutavé, přímé, žádné nelogické odskoky. Pokud se líbila jednička, dvojka se bude líbit také.
Jen by mne zajímalo, co by na tento díl řekli ochránci zvířat... :D
Wohooo, prostě čtete knihu ale je to jako film před vašima očima. První díl byl super, hodně osvětlovat postavy a děj. Dvojka se s tímto už nemusí tak párat a zbývá více prostoru na akci. A že to je sakra akce a sakra párání (čeho se dozvíte až z knihy). Nenašel jsem slabé místo, děj super, postavy super, zvraty super... Kniha, kterou jsem nečetl naposledy a kdyby se zfilmovala, tak to bude trhák do kin, o tom nemám pochyb. Děj nabírá na obrátkách a ty další díly budou dle mne ještě větší jízda a očekávám že se dostane i na více vesmírných střetů. I když mi tyto v uzavřených prostorech vpodstatě vyhovují více, je to intenzivnějí na prožitek i představivost. Takže kdy bude další díl venku?
Serie pokracuje skvele! Dil se mi moc libil i pres to, ze uz od dob cteni Perryho Rhodana jsem si zamiloval klasicke vesmirne souboje a naopak dily,kdy vesmirne lode nebo vysadky ohrozovala mistni flora nebo fauna jsem opravdu moc nemusel. Ale musim rici,ze se s tim autor vyporadal skvele, protoze i tak jsem pribeh precetl jednim dechem. Holt i takove veci se deji pri pruzkumu vesmiru...ale doufam,ze dal uz to bude zase nesmirny vesmirny masaker! :)
Ha, manžel koupil další díl, ani jsem ho nemusela nenápadně upozorňovat, jupí!
Jakub Mařík pokračuje v nejlepších tradicích military sci-fi, takže tady máme vesmírnou loď a bitvy mezi hvězdami, drsné mariňáky, schopné (i neschopné) důstojníky, hrozivého nepřítele, vzdálené planety, jejich nehostinné prostředí s krvelačnou faunou, emzáckou technologii, nebezpečí a boj, kam se čtenář podívá.
Autor svůj vesmír trochu rozkošatěl, přiblížil rozložení sil a znovu předložil patřičnou dávku hrdinství, vojenských hodnot, nezapomněl ani na špetku koření v podobě humoru.
Pátou stálici dát nemůžu ze stejného důvodu jako předtím: chybí mi lidi. V sérii jsou sice tři prdele jmen, málokteré však skrývá náznak osobnosti, jasně rozeznatelné bez toho, aby bylo jméno zmíněno. Umírající mariňáci mě v nejmenším nepřiměli zpomalit četbu, věnovat pouhou vteřinku lítosti nad jejich skonem. Potřebovala bych osazenstvo UTSS Salamis lépe poznat, více jim držet palce, vědět přinejmenším o hlavních charakterech cosi detailnějšího než: kapitánka je žena na svém místě, Marhoul dobrý velitel, major Gelu tvrďák, Aicard flirtující Casanova atd. Jestli v tomto směru nastane pozitivní vývoj, budou šance na plné souhvězdí v následujících dílech zatraceně vysoké. 80%
1. díl považuji za jedno z nejlepších českých military sci. Srovnatelné i se spisovateli jako Weber. V tomto díle ale autor od tohoto stylu ustupuje, prakticky je v něm jen začátek. Pak už je to klasický boj o přežití po ztroskotání na neznámé planetě. Autor ale dokáže i nadále udržet po celou dobu v čtenářovi napětí. Takže v pohodě zvládá i tento komornější styl. Navíc vedle korzárů dostává do hry i dalšího hráče. Takže těšme se, co se bude dít v Krvavém pásu.
Skvělá série a tahle kniha to potvrzuje, ačkoliv se to celé odehraje vlastně na pár místech a v krátkém časovém intervalu, tak se děj velice zajímavě posune a já se nemůžu dočkat dalšího dílu. Knížku jsem dal za den, nešlo přestat. Autor by měl buď psát rychleji nebo méně čtivě :D
(SPOILER)
Recenze opravdu nelhaly, bylo to velice fajn čtení.
# Jé to je roztomilá opička : )
Jestli jsem po prvním dílu smekal klobouček a doufal v zajímavou českou sci-fi sérii, tak teď už o ní nemám nejmenších pochyb a smekám beranici.
No, dám tedy jen 4 ... první půlka mě trochu zklamala, nějak takové těžkopádné ale pak se autor rozjel ve staré formě z prvního dílu a stálo to zato. No, Máme velmi slušné autory scifi i fantasy, máme. Jsem rád za ně.
Vemte trochu vesmírných technologií, trochu cizího světa, trochu emzáků, přidejte kapku napětí a akce, a dostanete prostě skvělé sci-fi. Prostě super knížka a mě nezbývá, než si jen okusovat nehty nedočkavostí, při čekání na další autorvo dílo, které snad už pilně spisuje.
Ještě o kousek lepší než první díl. Přečetl jsem většinu military sci-fi románů vydaných v Česku a tahle série jim směle může konkurovat. Doufám, že se dalších dílů dočkáme co nejdřív.
Druhý díl je opět plný akce a nečekaných situací. Salamis se dostává na ledovou planetu, kde se příběh rozdělí do 4 dějových linek (loď, orbita, 2 výsadky na planetě). Mocným nepřítelem je tentokrát místní chlupatá fauna. Těším se na další díl.
Tak druhý díl V ledovém sevření, byl ještě o chloupek lepší než ve Stínu slunce. Jak už napovídají názvy obou knih, zatímco v první části posádka UTSS Salamis zažívala peklo zabořená v koroně cizí hvězdy, tak v druhé části zápasí na ledové planetě v soustavě Marzanna jak se zákeřnými Korzáry na orbitě, tak s velkými i malými Adamantiovými potvorami na ledových pláních.
Už jsem natěšený na třetí díl s názvem V krvavém pásmu.
Právě jsem dočetl druhý díl série, na jeden zátah, pálí mě oči, ale stálo to za to. A jedním slovem - tohle je nářez. No dobře, byly to tři slova. Za mě překvapení roku a nejlepší česká...ale co česká, tohle je military scifi světové úrovně! První díl byl vynikající, ovšem druhý je snad ještě lepší. Modlím se, aby už vyšel další svazek a pevně věřím, že autor kvalitu udrží. Tohle by si zasloužilo i překlad do angličtiny a vydání ve světě. Pro fanoušky military scifi naprostá povinnost, dávám deset hvězdiček z osmi.
vesmír space opera mimozemšťané kosmické lodě válečné sci-fi české sci-fi sci-fi nehostinná planetaAutorovy další knížky
2020 | Ve stínu slunce |
2021 | V ledovém sevření |
2022 | V Krvavém pásu |
2023 | V mrtvé zóně |
2014 | Drsné sny |
Parádní česká kombinace Star Treku a Vetřelců s prvky zombie. Napětí střídá akci a posádka Salamis si rozhodně neodpočne. Závěrečné kapitoly mi připomněly některé scény z Kulhánka. Dalším pokračováním držím palce.