Úvod do studia dějepisu
Miroslav Hroch

Učebnice metodiky historického bádání pro budoucí historiky, popřípadě i pro učitele dějepisu a jiné lidi, kteří mají v úmyslu věnovat se badatelské a publikační činnosti. 14-383-85

28.02.2021

Když si čtenář (nejčastěji asi student historie) odmyslí marxisticko-leninský nános, zbydou užitečné informace pro vysokoškolské kurzy orientované na úvod do studia dějepisu. Knihu jsem četla v době, kdy ještě modernější skripta nebyla - v závěru mého studia už studenti používali dvoudílná skripta vzešlá z činnosti historiků Masarykovy univerzity, která jsou dostupná volně online.
1996 | ![]() |
2005 | ![]() |
1999 | ![]() |
1985 | ![]() |
2009 | ![]() |
Já jsem vždycky nikdy moc nepreferoval metodologické odborné knihy o historické vědy. Navíc tato je již značně zastaralá, na druhou stranu většina zásad v ní popsaných, pokud se dají pryč formulky o marxismu-leninismu v historické vědě, které bohužel byly v době vydání všudypřítomné, tak byly, a často ještě jsou, platných do dnešní doby. Takže stále pořád solidní kniha. Její sláva de facto ukončila až nové skripta z Historického ústavu na brněnské MUNI.