Už nikdy mě nespatříš
Lesley Pearse
Když se Bettyin muž vrátí z války v zuboženém stavu a psychicky na dně, Betty pochopí, že její manželství skončilo. Stěhování k jeho kruté matce ničemu nepomůže. Jestli chce Betty přežít, musí okamžitě zmizet. Využije tedy příležitosti a svého manžela a tchyni opustí. Je sice chráněna falešnou identitou, ale záhy zjišťuje, že začít nový život nebude tak jednoduché, jak si představovala. Je bez peněz a sama, přesto je rozhodnutá vytrvat a najít své štěstí...... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2023 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
You'll Never See Me Again, 2019
Od autorky jsem četla skvělou knihu Nezapomeň na mě, proto jsem trochu zklamaná, čekala jsem něco víc. Toto je spíš takové čtení pro ženy než historický román. Ale je pravda, že se to četlo svižně.
Knihy Lesley Pears mám moc ráda. Tuto jsem si koupila, protože v knihovně byla tolikrát zamluvená, že bych čekala rok.
Moc se mi to líbilo až do chvíle, kdy Mabel objevila svoje "schopnosti"...to mě tedy opravdu nebavilo a knize dle mého názoru dosti uškodilo....potom už jsem se musela tak trochu nutit číst. Ten konec s Agnes byl zase docela dobrý, ale už jsem se do toho příběhu nedokázala ponořit...
Nejlepší je stejně série s Belle ;)
Kniha se velmi dobře četla.Odvazna Betty, která na cestě za svoji svobodou měla tolik životních nástrach. Nakonec jako hrdinka šla s pokorou pomoct ženě, která toto vše způsobila.
Krásný příběh. Potřebovala jsem pohádku, kde laskavost, pomoc bližnímu, přátelství a láska něco znamená. Mám pocit, že ze skutečného světa se tyto hodnoty tak nějak pomaloučku vytrácí.
Velmi oddychové čtení. Trošku předvídatelný happy end, hlavní hrdinka dívka štěstěny, ale jako odpočinkové čtení doporučuji.
Betty byla šťastná do chvíle, než se její manžel Martin rozhodl jít do války, aniž by musel. Oba věřili, že válka nebude trvat dlouho a Martin se vrátí jako hrdina. Vrátil se, ale ve špatném fyzickém stavu a co hůř, i v psychickém. Nekomunikoval a Betty ani nepoznával.
S péčí o něj pomáhala i jeho matka Agnes. Jenže Betty s tchýní nikdy nevycházela a po Martinově návratu se Agnesino chování zhoršilo ještě víc.
Betty tušila, že Martinův stav se nezmění a stejně tak chování její tchýně. Byla vyčerpaná a zlomená. V příhodný moment se rozhodla vzít osud do vlastních rukou. Předstírala svou smrt a utekla. Na scénu tak přišla Mabel Brooková hledající svůj nový život s úmyslem, že ji Agnes už nikdy nespatří.
Mám ráda knihy, kde hrdinové překonávají jednu nástrahu za druhou, než dojdou svého štěstí. Tady mi toho přišlo paradoxně až moc. Asi i tím, že autorka rozjela více témat, která za mě příliš nepropojovala. Byla tu zápletka s Agnes, Carstenem, Norou, Thomasem a také Mabeliny "schopnosti". Kdyby zůstala jen zápletka zakázané lásky s Carstenem, stačila by mi. To jak skončila, mě zasáhlo nejvíc.
Měla jsem i problém s Mabel. Na začátku byla ta nevinná naivní dívka, která byla vděčná za jakoukoliv nabídnutou pomoc. Zhruba v druhé polovině knihy ale nabyla velkého sebevědomí a já si říkala, že jsem ten její přerod nějak nepostřehla. Obzvlášť některé její rozhovory s Thomasem mi neseděly do doby, ve které se kniha odehrávala. Nebo jsem měla pocit, že za určité věci si mohla sama. Opakovaně se ocitala v situacích, které byly na první pohled nebezpečné. Přesto do nich šla.
Víc bych asi také rozvinula její vztah s Agnes, která v knize neměla tolik prostoru, jak jsem čekala. Ale to, co nakonec vyšlo najevo ohledně jí a Martina, bylo šokující. Utrpení, které prožívala, muselo být nesnesitelné. Jistě pak dosáhla vysvobození a úlevy.
UTEKLA A ZAČALA ZNOVU.
Nový život.
Nové město.
Nová práce.
Betty to neměla jednoduché. Odešla od apatického manžela a tchyně, která by ji utrápila.
Holka z vesnice si musela poradit ve městě.
Obdivovala jsem její odvahu a rozhodnost se kterou se do toho vrhla.
Betty měla i krapet štěstí, ale rozhodně si ho zasloužila díky své pracovitosti, svědomitosti a loajálnosti.
Ne vždy se jí dařilo, ale takový už je život.
Naučila se spoustu nových věcí, začala číst knihy, získala nové přátele, především Claru :-).
Jak to dopadlo s manželem a tchyní? Potkali se ještě nebo UŽ JE NIKDY NESPATŘILA ?
To už si přečtěte sami :-).
Hezká knížka :-)
Pěkně napsaná kniha. Betty si toho během své cesty za štěstím opravdu hodně zažila a zkusila.
Zajimavy pribeh z obdobi 1. svetove valky.
Byly tam lepsi i horsi mista. Celkove ta kniha byla fajn (proto 3), ale pro me to bylo malo.
Tu posledni zapletku jsem vazne nepochopila. Byla zbytecna a trosku mi to zkazilo zazitek z knihy.
Oddechovka u ktere za chvilku zapomenu o cem byla..
Příjemné a oddechové čtení. Mabel mi byla sympatická tím, že se nevzdávala a uměla se zvednout a jít dál.
Díky autorce jsem v této knize poznala spoustu velice sympatických postav, i těch špatných charakterů zde bylo dost, krásně to autorka namíchala. Na pozadí skutečných historických událostí se zde rozvíjí velice příjemná romantická linka. Hlavní hrdinka byla na začátku mladá a nešťastná žena, která kvůli své vlastní záchraně jednala možná trochu odsouzeníhodně. Nicméně všemi svými dalšími skutky toto zaškobrtnutí bohatě odčinila. Pokud po knize sáhnete, dostanete moc hezký a čtivý příběh.
Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.
Nádherně a citlivě napsaný příběh z období první světové války.
Zemi zmítá válka a od toho se odvíjí i osudy lidí. Naštěstí je válka zmiňována jen okrajově, v první řadě jde o zajímavý a poutavý příběh Betty a její dobrodružství.
S touto autorkou jsem ještě neměla možnost se setkat a už teď vidím, že to byla velká chyba. Velmi mě oslovil autorčin styl psaní, vytříbenost, lehkost, popis krajiny i charaktery osob.
Kniha začíná v roce 1917, kdy mladá dívka Betty zjišťuje, že neví, co dál má v životě podniknout, aby se necítila jako v pasti.
Manžel se jí vrátil z války psychicky nalomený bez možnosti na vyléčení. K tomu je Betty sirotek a tchyně ji psychicky týrá.
Rozhodne se, že zinscenuje svoji smrt a uprchne z rodného domu i vesničky. Změní si i jméno, aby ji nešlo vypátrat.
Zažívá po cestě různé své i další osudy, někteří lidé na její cestě mají ryzí charakter, jiní pokřivený.
Nejprve narazí na dům postarší paní Gladsworthyové, kde se nechá na doporučení zaměstnat . Brzy se spřátelí s hospodyní a kuchařkou a cítí se konečně svobodná a po delší době i šťastná. Ale paní domu náhle zemře a dům zdědí její bratr. S tím Betty (Mabel) nevychází, musí tedy putovat dál.
Po pouličním přepadení si najde nový domov a zázemí u Nory, kde se prvně setkává s duchovnem a spiritismem. Zjistí, že má také určité schopnosti mluvit s mrtvými.
Její další putování ji zavede do domu ilustrátorky Clary a stanou se z nich přítelkyně. Zde se seznámí s německým válečným zajatcem, se kterým se velmi sblíží. Do toho přichází epidemie španělské chřipky...
Nechci prozrazovat všechny osudy Betty, jsou ale velmi klikaté. Ještě jednou se setká i se svojí tchyní a najde novou lásku.
Knihu jsem měla přečtenou za tři večery, dávám jí plný počet hvězdiček a doporučuji všem. I když si myslím, že více je zaměřena na nás ženy.
Moje druhá kniha od Lesley Pearse a opět skvělé čtení, které jsem dala na dva zápřahy. Silný emocionální příběh, který se odehrává před více než sto lety v době válečné a pandemie španělské chřipky. Dcera rybáře Betty uteče před zničující bouří, bezcitnou tchýní Agnes a psychicky zlomeným manželem Martinem. Cestou do Bristolu si změní jméno i životopis. V novém městě si najde místo pomocnice v domácnosti u bohaté paní Gladsworthyové. Po její smrti je vyhozena z domu společně s hospodyní i kuchařkou. Na doporučení odjíždí do Dorchesteru ke slečně Clarisse Mayové, která je ilustrátorkou dětských knih. Zde v domku Pod Vrbami prožívá krásné dny plné volnosti, přátelství, lásky, ale i utrpení z války a nemoci. Mabel Brooková se musí vypořádat s minulostí, aby mohla přijmout štěstí a lásku.
„Někdy si říkám, že my lidé opravdový žal zažívat potřebujeme už jen proto, abychom si v životě dokázali vážit toho dobrého,“
Román odehrávající se v době první světové války a jejího konce. Mladá dívka Betty se v jednom okamžiku rozhodne změnit svůj nešťastný osud a nechat svoji minulost hodně daleko za sebou. A i přes jisté nešťastné okolnosti potkává na své cestě mnoho přátel a nakonec pozná i svoji osudovou lásku. Velmi příjemné čtení!
pro ženy útěk nový začátek váleční veteráni nová identita
2016 | Společnice |
2016 | Nezlomná |
2019 | Nezapomeň na mě |
2015 | Unesená |
2018 | Bojovnice |
Téma 1SV je v knihách méně časté než 2SV, takže nejen s ohledem na autorku byl výběr knihy jasný, a správný. Pokrývá vše co život může přinést, nechybí snad vůbec nic - tragédie, naivita, zatrpklost, bolestivé zkušenosti, romantika, různé podoby lásky. To vše v rovnováze a bez patosu. Podobně jako Betty bojuje se svým osudem, by si mnoho z nás určitě dovedl titul knihy představit reálně i ve svém životě, přestože se nás v 21.století dotýkají jiné okolnosti...