Už vím proč 1.
Eduard Škoda , Helena Škodová
Už vím proč série
1. díl >
Srozumitelná a výtvarně poutavá forma encyklopedie vysvětlující dětským čtenářům výrobní procesy při zpracování různých surovin (sklo, dřevo) nebo potravin (kakao, cukr, obilí, olej, voda)
Tak na této knize jsem hodně ujížděl. Četl jsem ji pořád dokola, kresby jsou dokonalé a hrozně se mi líbili ty jednoduché kresby panáčků. Potom jsem o knihu nějakým záhadným způsobem přišel, ale až v dospělosti jsem ji sehnal v antikvariátu a znovu zařadil do knihovny.
Čteno malému synovi, který si v ní často prohlížel obrázky a schémata výrobních procesů. Potom mě "zkoušel", jestli znám výrobu papíru atd.... DIddnes se mi vybavuje hadrovina a další suroviny pro jeho vznik.
Jedna ze zásadních knih mého dětství, na které si opravdu dobře pamatuji. Půjčovali jsme si ji na střídačku s bratrem v knihovně a na kreslených dvojstranách si procházeli luxusně ztvárněné výrobní postupy. Stejně tak slova jako "kutr", "difúzní baterie", "autokláv", "omykání" jsem se naučila z této encyklopedie, to vím zcela jistě :D Fascinovalo mě, že v pekárně se na výrobě chleba podílí stroj "vykulovač" a "vyvalovač" a že těsto dělí "dělička" do čtverečků, nebo že z šišky hlíny se dělají hrnečky a z placek talíře :D
Když jsem si ji teď zpětně četla, nepřišla mi ani nějak moc "údernická", samozřejmě až na to, že nesmí chybět příběh o dobývání uhlí, výrobě ocele nebo panelů... Ale jinak je to prostě srdcovka, kterou jsem musela mít, takže proběhla nutná sháňka po antikvariátech :D
Tuto knihu jsme měli doma a moje dcery si v ní hodně početly - super kniha i v dnešní době
V téhle knize jsme dokázali ležet hodiny a hodiny a dopodrobna studovat třeba výrobu mýdla, látky nebo mražených výrobků. Z dnešního pohledu jsou mnohé technologie už zastaralé nebo dokonce v propadlišti dějin, ale jeden nikdy neví, kdy se tyhle znalosti zase budou hodit.
Tuto knížku jsem jako kluk zbožňoval. Několikrát týdně jsem si v ní po příchodu ze školy domů listoval. Opratroval jsem ji, zachovala se v úžasném stavu a dnes si v ní rádi listují mí dva synkové.
Krásně zpracovaná encyklopedie, jen škoda, že ty technologie jsou už trošku zastaralé ;-( , ale přesto má pořád co nabídnout i dnešním čtenářům.
Dodnes si pamatuji na ty Vánoce, kdy jsme s bratrem dostali tuto knihu. :-) Moc se mi líbila.
Knížka, kterou jsme si se sestrou vždycky hrozně rádi prohlížely. Jsou tam moc hezky vykreslené procesy například při výrobě knih, elektřiny a podobně, což je velmi zajímavé. Obzvlášt, když v té době informační technologie nebyly tak pokročilé.
Když jsem byla menší a ještě nebyl internet byla to knížka ze které jsem ráda čerpala vědomosti a myslím že mi pomůže i teď u maturity. Je tam například perfektně vysvětlena výroba oceli a železa.
Koupila jsem synovi (5.5roku). Je to casto celkem slozite (a pro vsechny poucne) pocteni, ale i bavi ho a neda ji z ruky :)