Stráže! Stráže!
Terry Pratchett
Úžasná Zeměplocha / Úžasná Plochozem série
Jakýsi tajemný noční tvor mění obyvatele Ankh-Morkporku v něco, co silně připomíná tablety živočišného uhlí. A tady začíná obtížný úkol kapitána Elánia, velitele Noční hlídky městské stráže. Ve městě plném zmatků, tablet živočišného uhlí, tajných spolků a bláznivých chovatelek draků pátrá kapitán a s ním muži hlídky – seržant Tračník, desátník Nóblhóch i nově příchozí svobodník-čekatel Karotka – po stopách vedoucích k rozřešení celé záhady.... celý text
Literatura světová Humor Fantasy
Vydáno: 1995 , TalpressOriginální název:
Guards! Guards!, 1989
(SPOILER)
První kniha s Elániem kamenou tváří a hlídkou. Elánius i hlídka samotná se v průběhu série vyvíjí. Z alkoholika se stane vážený občan a lord, i když z toho zrovna nemá moc velké potěšení, a tak trochu podpantoflem své milující Lady Sibyly.
Je to už delší doba co jsem měla to potěšení si Stráže přečíst, ale brzy se mi to splní, tentokrát v originále a s úžasnými ilustracemi od Paula Kidbyho.
Chtěla jsem napsat, že příběhy s hlídkou jsou jedny z mých nejoblíbenějších, ale obávám se, že to samé bych psala u smrtě, mágů i čarodějek. Tak si to radši odpustím, než se definitivně rozhodnu, pokud k tomu někdy dojde.
S radostí konstatuji, že mám za sebou další audioknihu poslechlou při cestě do práce a z práce vlakem. V dnešní době je to více než příhodné a je sympatické, že časopis Pevnost dal ke svému časopisu přílohu právě audioknihu této knihy. Říkal jsem si, že kdy jindy dát po úvodních dvou knihách Terryho Pratchetta Zeměploše opět šanci, když ne teď a když ne knihou Stráže, stráže! A co Vám budu povídat, audiokniha byla odvyprávěná skvostně. Ale i příběh Městské hlídky je fakt sranda. Konečně ucelený námět, něco, co si dokážu živě pospojovat na rozdíl od prvních dvou knih, ve kterých jsem byl poměrně ztracený. Navíc Karotka a jeho parťáci Noby Nóblhoch a Fred Tračník jsou fakt parťáci k pohledání. Jednak je Jan Zadražil nádherně namluvil a jednak si s nimi Terry Pratchett neskutečně vyhrál. Tohle je přesně ten příběh, co jsem si pod Pratchettem předstatoval. Tohle je přesně to, co jsem potřeboval. Nápadité fantasy, které klade důraz na vtip a pohodu. Nic vážného, naopak zatraceně odpočinkové. Aktuálně dávám čtyři hvězdy, ale musím říct, že mi to vrátilo chuť opět okusit svět Zeměplochy. A řekl bych, že počínaje touto knihou se rodí krásné a dlouhé přátelství...
Terry nikdy nezklame. Četla jsem ji už asi potřetí a vždy mě rozesměje a najdu v ní narážky, které jsem dříve nepochytila.
Noir detektivka s drakem? Pohádka, kde není důležité jméno krále? Taková dávka cynismu a ironie, že to může být až nebezpečné? Tajné řády? Základy chemie dračích žaludků? Pravděpodobnost pro začátečníky? A do toho ještě trochu toho zamyšlení nad šedou masou lidu?*
Je skvělé, že některé věci zůstávají nevyřčené, přesto jsou nádherně jasné. Je zábavné hledat různá propojení napříč knihou, kdy jako už obvykle u Pratchetta každá až příliš konkrétní poznámka, která nezapadá do kontextu, odkazuje na něco v knize ukryté dál, nebo zpět**. A je až neuvěřitelné, že vše zmíněné dává dohromady skvělou a zábavnou knihu. A ještě o to lépe vyznívající, když je zpracování rozehrané ve velikosti divadelní hry, a přesto jde o audiobook namluvený jedním člověkem.
* Tam dole jsou lidé, kteří by následovali jakéhokoli draka, uctívali libovolného boha, přistoupili na každou ohavnost. A to všechno nevyplývá z přemrštěné zvrhlosti, ale z každodenní obyčejné špatnosti těch lidí. Ne z nějaké nepřirozené vynalézavé zvrácenosti velkých hříšníků, ale z ošklivosti a zla duše, produkovaného ve velkém. Dalo by se téměř říci z hříchu, který pozbyl veškeré originality. Oni přijímají zlo, ne tím, že říkají ano, ale protože nedokážou říci ne.
** Což je tedy u audiobooku trošku prekérní a musel jsem sáhnout po kdysi získaném e-booku. Kdo holt nemá v hlavě, musí použít funkci vyhledávání. Viz provrtané kameny a zelená mast na úplném konci knihy.
Pro mě první přečtená kniha od Pratchetta a musím říct, že skvělá. Zpočátku jsem se potřeboval začíst, ale to šlo rychle. U této knihy jsem se opravdu bavil.
Když jsem byl ještě malý capart, půjčil jsem si v knihovně takovou nenápadnou knihu, vlastně mě ani nezajímalo o čem je, ale na obálce byl drak (!!!), tak jsem ji musel mít. Od první stránky bylo jasné, že kniha není rozhodně taková, jakou jsem očekával. Byla plná podivných lidí a podivných názvů a draci tam jsou takové malé a ubohé stvoření, které při každém říhnutí nebo uprdnutí můžou explodovat. Ale hlavně jsem se smál a smál a uvědomil jsem si, že jsem vlastně ani jinou knihu nechtěl. Protože od toho dne jsem se zamiloval do fantasy žánru a do úžasného suchého anglického humoru.
Takže pro mě je to více než jen zdařilá kniha a proto dávám 10* z 5-ti.
Nedá se nic dělat. Knihy kde vystupuje Městská hlídka jsou zkrátka geniální. Je to zábavné, akční, vtipné a občas tam jsou docela zajímavé myšlenky. A celá zápletka je tady taky skvělá, ostatně posuďte sami: nepříliš bystré tajné bratrstvo se rozhodne přivolat draka aby s jeho pomocí terorizovalo město což logicky povede k tomu, že se objeví hrdina, pak draka odvolají a z hrdiny si udělají svého loutkového krále a obnoví "monarchii" podle své režie. Jenže drak se tak trochu vymkne z kontroly. Pak bude potřeba skutečných hrdinů. A kupodivu to bude parta všemi opovrhovaných nočních strážných...Zkrátka, klidně bych oželel celou Zeměplochu, jen ať zůstanou knihy s Městskou hlídkou. Elanius, Noby, Karotka a Tračník( v tomto díle s výraznou pomocí orangutaního knihovníka a potrhlé chovatelky dráčků Lady Berankinové) rozhodně už patří do mé osobní síně slávy nejoblíbenějších literárních postav.
PS: poslouchal jsem jako audioknihu namluvenou amatérsky Jiřím Pobudou, který perfektně mění hlasy pro každou postavu. Vřele doporučuji sehnat. Popravdě řečeno, už si ani neumím představit ty postavy s jinými hlasy než jaké jim dal. Díky mistři! (Pobudo i Pratchette)
Napodruhé mi ten začátek připadal zdlouhavý, už jsem se těšila na své oblíbené hrdiny a nemohla se dočkat, tak jsem byla trochu netrpělivá.
Ale dočkala jsem se a s pravděpodobností milion ku jedné budu pokračovat napodruhé v celé sérii, nejen pořád dokola Noční hlídku :)
Mě osobně kniha nenadchla. Možná tím, že jsem dříve četl její pokračování, Muži ve zbrani. Tahle kniha mi, zvlášť ve srovnání s pozdější, přišla prostě jako taková Policejní akademie (včetně na Pratchetta nezvykle vulgárního jazyka).
„Jsi si jistý, že věž postavená na špatných základech se nechvěje i při mávnutí křídel motýlích?”
Jedna z těch nejlepších knih, co jsem od Pratchetta četla, zároveň byla i mou první. Okamžitě jsem se vezla na vlně humoru a skvěle vykreslených postav. A upřímně - scéna, kdy se bratr Zapětprstů snaží najít setkání Osvíceného bratrstva ebenové noci, je naprosto k nezaplacení.
Moje šestá Zeměplošská kniha a první, o které můžu říct, že mě opravdu bavila. Už jsem to s Terrym málem vzdal, ale vždycky mi říkali, ať zkusím tu městskou hlídku. A ono je to vážně zásadně lepší.
Poslouchal jsem jako audioknihu a je to geniálně namluvené Janem Zadražilem, můžu jen doporučit.
Šance jedna ku milionu, to by mohlo fungovat!
A Hlídce to fakt funguje. Bezva postavičky, čestný a navzdory náklonnosti k alkoholu svědomitý kapitán Elanius, taťoušovský seržant Tračník... Nobby je prostě Nobby... a do toho jako kulovej blesk vletí nadšenej hyperaktivní Karotka. Parádně rozehráno. U seance spiklenců bratrů jsem se dosti nudila, ale pak najednou bylo akce až až. Jo, udělat si obludu králem, to dovedou snad fakt jen v Ank Morporku. Občas to bylo vtipný, občas pak smích přešel, a já jsem s Hlídkou trnula, co se komu podaří a co ne. Nemohla jsem z Errola! Čekala jsem sebevražedný útok, kdy se nechá spolknout tou obludou a uvnitř pak udělá to, k čemu je odjakživa vzhledem ke své žravosti a zažívacím obtížím předurčen... a ono nakonec samá voda, samá voda. Závěr super. Moc se mi líbil závěrečnej záblesk idealismu a happyendu. Zajímavý, jak se tak pozoruju, tak u postarších postav mi happyendy nevaděj. :)) Lady Barankinová je super, jinak to dopadnout nemohlo!
Paráda a dávám čtyři hvězdy, jen proto, že se to místy trošku vleklo, hlavně ze začátku trvalo, než mě to chytilo. Ale pak to bylo bezva. Těším se na brzkou shledanou s hlídkou.
První díl kde se setkáváme s Hlídkou a můžeme tedy poznat jednotlivé lidi které vydrží až do konce série. Určitě skvělá a vtipná kniha. Kniha je dobrým úvodem do dalších knih s hlídkou ve kterých jde vidět vývoj postav
Nikto ma nepresvedčí o tom, že Nočná hliadka nie je prezlečená Mackova banda (Steinbeck: Na Plechárně), ktorá sa ocitla v magickom svete. Skvelé.
Moje druhá nejoblíbenější kniha od Pratchetta. Příběhy o noční hlídce jsou moje krevní skupina.
Táto kniha je proste "oook". Kto nevie, čo som tým myslel, mal by si to bleskovo zistiť. Jej prečítaním...
Mám za sebou první knihu ze Zeměplochy a Stráže! Stráže! mě tak nadchli, že jsem si objednal hned další 4 knihy. Nepamatuji, kdy jsem se naposledy u knihy tak nahlas smál. Velmi krásný a hlavně chytrý humor, originálně vymyšlený svět, příjemné postavy, i dobrá akce. Elánius a jeho parta mi jednoznačně přirostli k srdci, je to prostě dokonalost.
Královsky jsem se bavila, ale zhruba v polovině kniha ztratila tempo a těžko se mi četla. Konec to nicméně zachránil, protože byl pekelně vtipný a tak zvyšuju hodnocení o hvězdičku.
draci Zeměplocha humor hlídka fantasy zfilmováno – TV seriál britská literatura
1993 | Barva kouzel |
1997 | Dobrá znamení |
2007 | Darwinovy hodinky |
2003 | Noční hlídka |
1995 | Stráže! Stráže! |
Kdosi v noci proměňuje obyvatele Ankh-Morkporku v cosi, co připomíná tablety živočišného uhlí. Městská hlídka v čele s kapitánem Elániem musí tento problém co nejrychleji vyřešit spolu s "neohroženými" seržantem Tračníkem a desátníkem Nóblhóchem. Aby toho nebylo málo, tak Noční hlídku rozšíří svobodník - čekatel Karotka, který měří dva metry a celý svůj dosavadní život žil v přesvědčení, že je trpaslík. Tento příběh je pro mě jeden z nejlepších, které Terry Pratchett napsal, protože celá Noční hlídka je jeden velký chaos a její členy prostě nelze nemilovat.