V dobrém i ve zlém
Elizabeth Gilbert
Dvojice se po romantických cestách světem usazuje v USA. Elizabeth i Felipe si prošli komplikovanými vztahy i dramatickými rozvody, proto se dohodnou, že jejich láska nikdy nebude potřebovat nést pečeť manželství, které stejně není zárukou věrnosti. Záhy si však s nimi pohraje osud a jako záchrana jejich vztahu se paradoxně ukazuje právě sňatek. Felipe totiž potřebuje zelenou kartu, aby směl zůstat v USA. V době, kdy imigrační úřady věc řeší, se Elizabeth vydává na cestu, aby našla smysl a podstatu manželství. Poznává ženy z různých koutů světa od vlastní rodiny až po ženy ze starodávného kmene Hong kdesi v zapadlém koutě Vietnamu a studuje historii manželství, partnerského souladu, zamilovanosti, věrnosti, rodinných i společenských tradic, rozvodových rizik i partnerské odpovědnosti. Kniha je neodolatelným romantickým příběhem i moudrou četbou pro všechny a je úplně jedno, jste-li svobodní, rozvedení, manželství jako instituci odmítáte, nebo se naopak v dohledné době pod čepec/do chomoutu chystáte ... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2011 , JotaOriginální název:
Committed, 2010
Po Jíst, meditovat, milovat jsem od jejího volného pokračování asi čekala něco jiného než historické shrnutí manželství a autorčina názoru na něj.
Fajn rozbor historie a současnost statusu manželství, za mne předcházející kniha jist,meditovat,milovat ale lepší.
Pre mňa je manželstvo niečo také krásne, posvätné a vzácne, že niektoré autorkine názory naň mi pripadajú temer ako svätokrádež.
Protoze kniha jist, meditovat, milovat je moje srdcova zalezitost musim dat rovnez plny pocet hvezd.. prvni dil byl samozrejme lepsi.. tahle kniha je spise o vztazich, ale kazdemu fanouskovi eat pray love se bude libit vse s tim spojene:-)
Tohle není knížka určená ke čtení na jeden zátah. Je potřeba o ní přemýšlet, a tak jsem ji dlouho nosila v kabelce, a když měla náladu, kousek si přečetla. Nejde ani o lovestory, jak se nevhodně píše na obalu. Je to pragmatická dohoda dvou lidí, kteří se mají rádi a chtějí, aby jejich vztah fungoval. Myslím, že jejich počínání je velmi statečné :-) stejně jako zveřejnění soukromého života, neboť: "není osobnější záležitosti než volba člověka, s kterým vstupujete do manželství; podle ní se lidé do značné míry dozvídají, kdo jste."
Nečakajte román v pravom zmysle slova, skôr zbierku esejí na tému manželstva s jednotlivými tematikami. Autorka viac-menej na stranách rozoberá svoj názor o manželstve, ale robí to veľmi kamarátskym spôsobom- máte priam pocit, že s ňou sedíte niekde na káve a filozofujete s ňou. Inak, veľmi podobné napísala aj knihu Veľké kúzlo, ale táto kniha bola taká viac praktická.
SPOILER: Bolo priam úsmevné čítať, ako milovala svojho druhého manžela, keď v súčasnosti viete, že konvertovala na rovnaké pohlavie a svojho milovaného Felipeho opustila kvôli svojej dlhoročnej dobrej priateľke, ku ktorej začala pociťovať romantické pocity...
Výborný rozbor manželství, pokud se opravdu o rozbor manželství zajímáte. Nejedná se o román, což jsem se na začátku domnívala. Doporučuji nečíst knihu, pokud nemáte zájem o manželství a pokud se těšíte na pokračování knihy Jíst meditovat milovat. To budete zklamaní. Ale pokud opravdu tápete nad otázkou, co pro Vás manželství znamená, v této knize se dozvíte mnoho úvah o manželství, faktů, statistik a historie manželství.
Bohužel jsem byla asi příliš natěšena po knize Jíst ... Už to nemělo ten spád, to kouzlo. Vlastně jsem to dočetla jen ze zvědavosti.
Volné pokračování knihy Jíst, meditovat, milovat, ve kterém autorka zpracovala své další životní období. Velmi čtivé, psané uvěřitelně, neafektovaně. Autorka si pokládá otázky ohledně smyslu manželského svazku - jak v historii, tak v současnosti. Přiznám se, že jsem se na tohle téma také mnohokrát zamýšlela, ale neměla jsem tolik trpělivosti, abych po faktech sama pátrala.
Název mi přijde vcelku zavádějící - rozhodně bych to nenazvala love story....jde spíše o hlubší zamýšlení, zda má i v dnešní době manželství smysl a jaký. V knize jsem našla spoustu zajímavých historických faktů a informací, náhledy na svazek manželský očima různých kultur a společenství. A v neposlední řadě jsem si díky této knize pokusila konečně na tohle téma ucelit svůj vlastní názor a zaujmout poněkud vstřícnější a mírumilovnější postoj než dosud.
Na tuhle knihu jsem ihned po přečtení musela napsat recenzi, ale tady jen ve stručnosti:
Je to první kniha, o níž autorka věděla, že ji opravdu bude číst spousta lidí po tom, co se jí přihodilo s Jíst, meditovat, milovat, a vyrovnala se s tím skvěle. Její přístup, tedy psát jen pro blízké přítelkyně, udržel vyprávění v přívětivé osobní rovině.
Líbilo se mi prolínání příběhu Elizabeth a jejího snoubence se vzpomínkami jejích známých a názory nejrůznějších filozofů, historiků, sociologů či psychologů, a jak bylo tohle všechno členěno do kapitol, které tvořily ucelené texty kolem konkrétních aspektů manželství.
Kniha rozhodně nabízí mnoho námětů na přemýšlení a hodí se zejména dosud neprovdaným ženám, kterým tímto dává Elizabeth Gilbertová najevo, že než vstoupí do manželství, měly by o něm něco vědět. Má spletitou historii, proměňuje se a každý se na něj dívá jinak. Přesto existují i zajímavé statistiky, jež tu autorka prezentuje a vztahuje na svůj vlastní příběh.
Doporučuju přemýšlivým ženám, ať už se vdát chtějí nebo ne, tato kniha je pro obojí, protože autorka z vyhlídky svatby nebyla nijak nadšená a smířila se s ní v podstatě na poslední chvíli.
Název jako největší sladký ženský brak, ale navzdory tomu je kniha dobře a vtipně napsaná. O historii, vůbec pojetí či nepojetí manželství a partnerství různě ve světě, monogamie, polygamie, jak to vnímají odlišné kultury - moc pěkně se to čte. Styl Gilbertové mám prostě ráda, nesoudí, nedoporučuje, píše a sumarizuje s nadhledem, ale i s pohledem do osobního života.
Je pravda, že jsem nečetla ani Jíst, meditovat, milovat, ale film jsem si jednoduše zamilovala. Proto jsem byla nadšená, když jsem objevila pokračování a navíc s tak poutavým názvem "V dobrém i ve zlém". Bohužel jsem ale knihu nedokázala dočíst, dokonce jsem nedostala ani do poloviny.. Až na pár celkem pěkných citátů o manželství mě nedokázala zaujmout. Možná že až budu starší, vrátím se k ní, ale dnes ji prostě odkládám na neurčito.
Jako čte se to dobře, ale nemyslím, že by ve mně tato kniha zanechala nějakou výraznější stopu. Ale k vodě to mohu doporučit ;-)
S knizkama teto autorky je to takove, ze mam pocit, jako bych si s kamoskou vykladala u kafe - povi mi neco o sebe, co je u ni noveho, co je noveho v rodine a u pratel a znamych, co se tamhle nekde-neco-od-nekoho dozvedela, primo i neprimo se zepta na muj nazor, a takhle utece sto i vc stranek a najednou je konec. A loucime se s prijemnym pocitem, o neco malinko (mozna, ze ne zrovna podstatnych a k zivotu potrebnych informaci) bohatsi a s "jo, priste se klidne sejdem zas a budu se tesit! A doufam, ze se budes mit dobre."
Relaxacni ctivo.
2007 | Jíst, meditovat, milovat |
2014 | Podpis všech věcí |
2016 | Velké kouzlo |
2021 | Město dívek |
2011 | V dobrém i ve zlém |
Čtení je to pěkný ale ní na jeden zátah