V drápech bestie - Buchenwald
Jan Hajšman
Velmi otřesné svědectví z koncentračního tábora Buchenwald s výčtem všech, kteří zde zahynuli. Jan Hajšman to vše zažil na vlastní kůži.
Kniha barvitě popisuje život v koncentráku, zaobírá se povahou jednotlivých národů a líčí osud hlavního hrdiny, jeho radosti a hlavně starosti zdejšího pobytu. Ve fázi osvobození tábora spojeneckými vojsky mi trochu chybí hlubší popis co se vlastně dělo a jak to Američané organizovali, než všechny dostaly domů. Jinak perfektní kniha o jedné z nejsmutnějších etap lidských dějin. Je s podivem, čeho byli Němci jako národ schopni pod rouškou nacistické ideologie...
Z výslechu na dvě tři hodiny je pět let v ukrutných podmínkách koncentráku. Bylo to mé první seznámení s Buchenwaldem díky panu Hajšmanovi. Název je opravdu výstižný, prostě bestie, s lidmi to nemá nic společného a všechny ty hrůzy se děly jen před "pár" lety. Lidé přežili jen díky náhodě než svým přičiněním. Taky mě zaujala myšlenka: umírající volali jména ani jeden nevolal boha, ten pro nás přestal existovat.
Tyto knihy je prostě třeba číst a nelze zapomenout...
Zajímavá kniha, velmi detailní, někdy až zbytečně sáhodlouze popisující. Velmi zjevná nenávist a odpor k celému Německu, kdy autor háže všechny Němce do jednoho pytle a generalizuje, ale vzhledem k době napsání je to asi pochopitelné.
Jinak kniha velmi dobře popisuje každodenní život v táboře, auto zmiňuje mnoho témat a aspektů pohledu.
Již po prvních třiceti stranách je mi jasné, že autor bude i po zbytek knihy vyjadřovat velkou (možná opodstatněnou) nenávist k Německu. A jak sám uvedl, ne k Hitlerovi nebo Gestapu, ale ke komplet všem Němcům bez rozdílů. Přečetla jsem desítky knih o válce a desítky knih o vězení a holocaustu, ale ještě jsem se nesetkala s tím, aby odsouzený člověk takhle odsuzoval celý národ.
Krom toho se v mém výtisku z roku 2010 vyskytuje řada překlepů. Uvidíme, co kniha přinese dál.
koncentrační tábory Židé druhá světová válka (1939–1945) vzpomínky vězni Romové, cikáni gestapo nacisté Dachau (koncentrační tábor) Buchenwald (koncentrační tábor)Autorovy další knížky
2010 | V drápech bestie |
1934 | Česká mafie |
1947 | Kdo je - svazek 1-10 |
1946 | Přemysl Šámal |
1933 | Mafie v rozmachu - vzpomínky na odboj doma |
Autor vypráví pořad o nenávisti k Němcům a pořad se vše točí dokola, nějak jsem se nemohla začíst a moc mě to nebavilo. Knížka ani neurazí a ani nenadchne.