V hlavě Sherlocka Holmese: Případ podezřelé vstupenky
Cyril Liéron
Dřív než byl stvořen marvelovsky vesmír, dřív než nad Gothamem přeletěl netopyří muž, zrodil se ve viktoriánské Anglii největší superhrdina všech dob – Sherlock Holmes. Poprvé se objevil v románu Studie v šarlatové před 140 lety, jeho hvězda však nepřestává zářit. Geniální mozek, vystřední povaha i náchylnost k drogám fascinují generace čtenářů i tvůrců. Teprve však v této komiksové knize máme možnost vstoupit přímo do detektivovy hlavy, do Sherlockova legendárního „paláce myšlenek“. Londyn sužují záhadná zmizení a stopou se zdá byt vstupenka na kouzelnické představení. Každá strana komiksu slibuje nejen potěšení z překvapivych a detailních ilustrací, ale hlavně další krok k vyřešení zločinu. Pátrání se totiž odvíjí přímo před našima očima jako červená niť, kterou můžeme při listování opakovaně hledat a sledovat.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Komiksy
Vydáno: 2023 , PasekaOriginální název:
Dans la tête de Sherlock Holmes: Laffaire du ticket scandaleux, 2021
Grafická nádhera, ze které si sednete na zadek. Příběh mě ale nijak výrazně nevtáhl. Což však může být nejen tím, že nejsem zvyklá na komiksy, ale i tím, že je kniha zařazena do kategorie pro mládež a tím pádem je případ trochu jednodušší.
Když jsem spatřil tento titul, řekl jsem si, že po letech svého heterosexuálního milostného poměru s Sherlockem tedy náš vztah okořením titulem (a ke všemu ještě komiksovým), který slibuje udělat neurochirurga z každého.
Výsledek je jako jít na první rande s průjmem – dosti na hraně.
Velice mne zaujal styl kresby a práce s barvami, malba krajiny a viktoriánského Londýna, taktéž způsob dělení panelů a velice originální náhled pod pokličku či v tomto případě pod lebeční kost slavného detektiva.
Nezaujaly mne průběh a rozuzlení příběhu (opravdovou gradaci a napětí jsem snad cítil jen na konci stránky, předcházející poslední akci pachatele); roztříštěné pojetí panelů během akce, kdy se na čtenáře řítí barvičky, pěsti a hlášky pak může vyhovovat snad jen zraku chameleona.
Dovolím si nesouhlasit s kolegy níže: jednak s názorem, že příběh je podán v nejlepší tradici ACD (ten dokázal pracovat s atmosférou, pachatelé byli většinou homogenní součástí příběhu, ale byli nezřídka charakterově maskování, viz Pes baskervillský, zde se víceméně padouch profiluje od počátku, jeho odhalení ve mne nezanechalo ten dojem, jako u „conanovek“).
Dále bych nesouhlasil s poznámkou o benevolentním zobrazení Holmesových kokainových choutek. Tyto prostředky k Holmesovi zkrátka patří, jsou nedílnou součástí postavy, díky nim je Holmes více „člověčí“, méně papírový, k čemuž mu dále dopomáhá i jeho často přezíravý postoj a nadpozemské sebevědomí. Škrtnutím něčeho z toho se dostaneme na cestu, která nás může dovést k viktoriánskému Mirku Dušínovi (dá se říct, že právě mj. ty drogy posilují jeho antihrdinství). Navíc mám za to, že lekce o škodlivosti drog jsou ve školách již poměrně brzy. Také si myslím, že pouze děcko JIŽ namotivované ke zkoušce drog otevře tuhle knihu a s pohledem na zfetovaného Holmese si řekne: „Fajn, jedna šleha a vyřeším tu ztrátu třídní knihy!“ Navíc tyto závislosti jsou zobrazeny i v jiných „sherlockárnách“ (seriál s B. Cumberbatchem, svého času hojně sledovaný mládeží říká AHÓJ!), bylo by tedy zapotřebí vydat plošné cenzurní opatření. Kreslíř tady navíc dává jasně najevo, že tyhle přípravky člověku nejspíš neotevřou třetí oko a nevyčistí auru o tři generace nazpět.
Sečteno a podtrženo: Kresba 5* s výhradou k akci, příběh za slabší 3*.
V podstatě mé první pořádné setkání se Sherlockem a hned takhle pěkné! Kresba je nádherná a detailně propracovaná. Kromě samotné úžasné kresby, která je celou knihou propojená jak tematicky, tak doslova provázkem případu, kniha obsahuje ještě řadu interaktivních vychytávek, jako otáčení stránek patřících k sobě, rolování nebo prosvěcování stránek.
Extrémně mě zaujal samotný případ, který se zdá velmi zapeklitý a po dlouhou dobu není jasné, co se vlastně děje a proč. Podezřelí se mění na oběti, místa činu jsou tajemně opuštěná a prázdná. Provázek případu se nám dokonce přetrhne. Všechno tohle vyvolává příjemnou nejistotu a nutí nás stát se detektivy společně se Sherlockem. Za mě osobně jediné negativum je, že vyprávění Sherlocka pojímá hodně z dálky jen jako aktéra a nenašel jsem si k němu za celou dobu příběhu cestu, nepřišel mi příliš sympatický. Vzhledem ke komiksové podobě, která je rozsahem i kresbou více přístupná dětem se mi ani příliš nelíbí vyobrazování Sherlockovy závislosti, a to tak pohodovým skoro až pozitivním způsobem. Jinak jsem v podstatě s ničím neměl problém a užíval jsem si celou tu detektivní práci a dedukci, která nás provázela případem od začátku do konce.
Popravdě bych si přál více takových komiksů. Tento měsíc jsem četl Enolu od Albatrosu, která byla příliš dětská a málo detektivní, teď tohohle Sherlocka, který je naopak přísně detektivní, ale pramálo sympatický, nicméně velmi těžko se mi bude odpojovat z tohohle detektivního viktoriánského světa...
Neuvěřitelně vizuálně propracované dílo. Měla jsem tušení, že to bude paráda a popravdě to předčilo očekávání. Hned jsem ji dětem zabavila a zacetla se. Je to krása a budu se k ní ráda vracet. Kdyby vzniklo více dílů, tak neváhám. Doporučený věk od 11 let opravdu odpovídá.
Dokonalá pocta dílu sira Arthura Conana Doylea, především jeho slovutnému Sherlocku Holmesovi. Francouzští umělci Benoit Dahan a Cyril Liéron rozehrávají důmyslnou analýzu myšlenkových procesů Velkého detektiva a zároveň čtenáře baví perfektně zkomponovaným Případem podezřelé vstupenky. Třebaže název naznačuje komediální rovinu, vyprávění se naopak nese v duchu toho nejlepšího, co kdy sir A. C. Doyle napsal. Benoit Dahan pak celý projekt korunuje originálním rozvržením jednotlivých stránek a sekvenčních panelů. Tohle je přesně ten typ komiksu, kdy se bavíte jak zápletkou, tak kresbou, protože jedno i druhé si vyžaduje vaši pozornost. Milou změnou je také skutečnost, že jde o dílo nijak nevyžadující znalost předlohy. Tvůrci netrousí skryté náznaky či přímočaré odkazy na předchozí nebo budoucí případy Sherlocka Holmese a jeho „zapisovatele“ doktora Johna Watsona. Obsahově i formou přitom album dokáže zaujmout dospělého čtenáře stejně jako mladistvého, o fanoušcích i nefanoušcích nemluvě.
Sherlock Holmes komiksy detektivní komiksy
Skvělý komiks. Nejen, že je krásně nakreslený, ale přesně slibuje to, co má v názvu. Ocitnete se v hlavě Sherlocka Holmese a vidíte všechny jeho myšlenkové pochody. Společně s ním rozplétáte zapeklitý případ, který je velmi povedený. Skvělé propojení s minulostí a osvětlení pro Čechy ne příliš známé britsko-čínské historie. Jen tak mě napadlo, že vlastně to, co dělali Britové Číňanům během Opiových válek, teď dělá Čína Americe.