V kůži lva
Michael Ondaatje
Text předcházející Ondaatjeho knihu "Anglický pacient", za kterou obdržel prestižní Booker-Prize, je strhujícím popisem osudů Patricka Lewise, jenž ve 20. letech tohoto století přichází z kanadských lesů do Toronta, aby zde prožil svůj příběh prostoupený novou podobou civilizace a komunikace. Vypravěčská bravura v sebe pojímá jak prvky psychologické drobnokresby, tak i velké milostné téma. "V kůži lva" udivuje mistrovstvím jazyka i stylu, kde může vnímavý čtenář nalézt širokou škálu nejrůznějších výrazových prostředků včetně znaků romantismu, bez kterého se skutečný příběh neobejde, jakož i snahu překračovat hranice mezi historií a mystikou.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2000 , Volvox GlobatorOriginální název:
In the Skin of a Lion, 1987
![Majto Majto](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/378804/m_majto-8rb.jpg?v=1640889880)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Tak som vyskúšal ďalšieho pre mňa nového autora a už teraz viem, že chcem čítať aj ďalšie knihy z jeho produkcie. Síce som to celé nepoberal na prvý pokus, no pozdáva sa mi ako píše. Mám rád, keď na mňa z knihy sála atmosféra a tu sa mi jej dostalo dostatok.
![000nugatovej 000nugatovej](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/184315/m_184315-3Jo.jpg?v=1489757125)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Společně s mladou dívkou vyslechne čtenář cestou do Marmory Patricka, "který sbírá a dává dohromady různá zákoutí (svého) příběhu, snaží se to všechno nést v náručí." (str.9). Ovšem protože je třeba zdůraznit "extrémní volnost struktury věcí" (str. 123) je příběh ondaatjovsky rozbíhavý. A ač nemohu klást otázky jako ona Hana, která "zůstává vzhůru, aby mu dělala společnost", musím přiznat, že mne to baví. Ta zvláštní atmosféra jeho knih. I to, že chápu, že Hana (se svým příběhem) spolu se zlodějem s malířským jménem přejde do další autorovy mámivé knihy - do Anglického pacienta.
kanadská literaturaAutorovy další knížky
2003 | ![]() |
2019 | ![]() |
2012 | ![]() |
1999 | ![]() |
2001 | ![]() |
Zamilovala jsem se do knížky Anglický pacient, tedy jsem si musela doplnit předchozí osudy Patricka, Hany a Caravaggia. Stálo to za to, i když jde o dost náročné čtení a nad některými odstavci nebo stránkami jsem strávila dost času, abych vůbec pochopila, o čem jsou. A na závěr jsem si radši dohledala informace na wikipedii, abych se ujistila, že jsem román pochopila správně. Popis knížky na wikipedii mi mimochodem připadá přesnější než to, co je u knihy uvedeno jako popis tady:
Román popisuje životy přistěhovalců, kteří hráli velkou roli při budování města Toronto na počátku 20. století. Jejich přínos se ale nikdy nestal součástí oficiální historie města. Ondaatje ukazuje, jak tito osadníci budovali Kanadu, navzdory své těžké práci však zůstali outsidery většinové společnosti. V kůži lva je tedy odhalení stavu migranta: Je to román o nošení a sejmutí roušek, slévání kůže, proměnách a překladech identity.
P.S. Pořád jsem se snažila odhalit návaznost na Epos o Gilgamešovi, který inspiroval název, ale úplně se mi to nepovedlo.