V nepříznivé půdě

V nepříznivé půdě
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/243668/bmid_v-nepriznive-pude-243668.jpeg 4 17 17

Sentimentální příběh mladé učitelky z města, která se z lásky provdá na venkovský statek. Trvá ji delší dobu, než si zvykne na jiné prostředí a pochopí cenu a důležitost života na venkově.

Přidat komentář

Evina.Cetba
16.04.2021 4 z 5

Po nějaké době zase trocha oddechu od mé oblíbené autorky.
Hlavní hrdinka Ríša byla učitelka, původně z města a sirotek. Pak učila někde na vesnicích a zamilovala se do sedláka, mladého fešáka. Ten však myslel stále jen na půdu a na práci. Ríšu sice miloval, ale oba měli jiné názory na hodnoty v životě. Románek je o hledání hodnot, peripetiích a sbližování se s někým, kdo pochází z jiného prostředí.

Monike
16.01.2020 5 z 5

Opet autorka, jak ji znam. Kniha vybrana, protoze hlavni hrdinka mame vysnene zamestnani.


Dandy1
12.04.2016 5 z 5

Spisovatelka čtivě vykresluje dobu, kdy předsudky a zavedené pořádky určovaly osudy lidí. Možná to ale nebylo tak špatné, jak se na první pohled může zdát.

kika 13
10.04.2014 2 z 5

Téma dobré a čtivé.Pěkné.

modranka
24.09.2012 5 z 5

Pridám popis v slovenčine, inak je kniha v češtine. Ide o príbeh mladej učiteľky, ktorá sa zamiluje do syna statkára. Ani jeden si však nechce uvedomiť spoločenský rozdiel. Jemná žena mestského typu a mladý muž milujúci rodnú pôdu. Po sobáši Ríša pochopí, prečo sedliacke ženy nenosia nalakované nechty, prečo nosia plátené blúzy a nie hodvábne šaty. Na vlastnej koži poznala, čo to je drieť na statku, piecť chlieb, starať sa o dobytok a pritom nevlastniť ani mericu žita zo statku. Aj Peter si časom uvedomí, čomu všetkému sa musela jeho mladá žena naučiť, ale stále zostávala pre neho výnimočná a ľúbil ju. Jedného dňa sa objaví mladý lekár, vzdelaný a príťažlivý a Ríša začne uvažovať či urobila dobre, keď sa vydala na statok, alebo či by nebolo lepšie spojiť svoj život zo svojho spoločenského prostredia.
Pochopiteľne, záver si musíte prečítať sami.