V okamihu
Suzanne Redfearn
Ve vteřině série
1. díl >
Suzanne Redfearnová si zvolila nezvyčajný spôsob rozprávania – a trafila do čierneho. Šestnásťročná Finn Millerová rozpráva príbeh do najmenších detailov, ako to zvyknú len tínedžeri. Ale Finn už nie je medzi živými. Finn sa s rodinou a najlepšími priateľmi vyberú na chatu. Radostné dobrodružstvo v snehovej metelici sa skončí tragédiou – ľahkomyseľní odvážlivci sa zrútia z útesu. Neľútostný boj o záchranu vtiahne čitateľa do víru emócií zavalených snehovou perinou. Ide o život a odrazu spoznávame nepeknú pravdu o ľudskej povahe. V okamihu je silný a dojímavý príbeh. Upozorňuje nás, že istoty nejestvujú a je potrebné neustále spochybňovať všetko, čo si myslíme o sebe a o ľuďoch, ktorým bezhranične dôverujeme.... celý text
Literatura světová Romány Dívčí romány
Vydáno: 2021 , Tatran (Bratislava)Originální název:
In an Instant, 2020
Líbila se mi tak, že jsem ji přečetla za jediný den. No myslím, že ji za nějakou dobu přečtu ještě alespoň jednou. Vůbec jsem nečekala že to bude prvních skoro sto stran takový boj o přežití, takže mě to trochu vykolejilo, ale bylo to celkově uvěřitelné a velmi zajímavé. Žádnou podobnou knihu jsem nečetla.
Doporučuji.
Některé myšlenky z této knihy byly zajímavé, třeba když se člověk ocitne v zoufalé situaci, v ohrožení svého života, tak udělá cokoliv, aby si svůj život zachránil. I když to třeba znamená obětovat blízkého člověka. A může člověk obětovat třeba jednoho jedince, aby zachránil několik jiných? Co je dobro a co zlo? Také bylo zajímavé sledovat osudy lidí poznamenaných takovou tragédií, když už je po všem a dál žijí své životy. Podaří se jim se svou vinou vyrovnat? Člověk se zamýšlí, jak by se zachoval v jejich situaci, pravda ale je, že to nikdo neví, dokud by to neprožil.
Přesto to ale nebyl úplně můj šálek kávy…. Nevím, jestli je to jenom tak špatně napsané, nebo to je z toho důvodu, že to vypráví teenagerka, tak to působí tak nějak dětinsky. Ale i tak jsem nebyla schopná se do knihy úplně ponořit a procítit ji. Každopádně nějaké poznatky z knihy mi v hlavě zůstali. Hodnotím průměrně.
Toto bylo výborné. Nikdy by mě nenapadlo, že by na mě nějaký příběh mohl zapůsobit až do takové míry.
Autorka zvolila poněkud nevšední způsob vyprávění přes hlavní postavu, která má formu – no, řekněme ducha, který ale nedokáže nijak komunikovat a má možnost se jen dívat – a trefila se perfektně.
Nikdy jsem nečetl knihu, kde by byly postavy propracované až do takových podrobností, zejména v oblasti psychiky. Nenajdete tu jedinou čistě zápornou nebo čistě kladnou postavu (no možná až na jednu výjimku), protože ačkoliv byste chtěli některé z nich za jejich skutky nenávidět, tak si vždy budete muset přiznat, že to v dané situaci moc nejde. A právě postavy mě díky tomu bavily na celé knize nejvíce. Nic nebylo černobílé. Každý vás bude chvíli štvát a chvíli ho budete zbožňovat.
Autorka na vás bude házet jeden zvrat za druhým. Po celou dobu čtení se nezastavíte a nebudete chtít knihu ani na chvilku odložit. A i když tu najdete skutečně hromadu zvratů, nikdy to nebude zmatené, vždy se budete chytat a vždy to bude mít hlavu a patu. Kapitoly jsou poměrně krátké, což je mimo jiné také důvod, proč se mi kniha četla tak moc dobře a rychle. Perfektní práce.
Konec nemohl být uchopený líp. Příběh není zakončen najednou, ale naopak se postupně a velmi pozvolna dozvídáte, jak to z jednotlivými postavami dopadlo, což jednak celý příběh krásně uzavřelo, ale také to bylo dojemné. V Okamihu se může pyšnit titulem knihy, která mě jako jediná skoro rozbečela. A vím, že říct, že vás kniha skoro rozbrečela, zní zvláštně, ale věřte, že to je u mě hodně.
Za svůj život jsem toho už přečetl celkem dost, ale žádný z těch příběhů na mě nezapůsobil tak, jako tento, a pokud vám všem můžu doporučit jednu jedinou knihu, kterou si prostě musíte přečíst, je to tato.
Pútavá kniha, pretože je z pohľadu mŕtvej Finn, takže odhaľuje správanie sa ľudí aj vo chvíľach, keď si myslia, že ich nikto nevidí. Kniha ukazuje ako sa jednotlivé postavy správali vo veľmi kritickej situácii a ako to celé spracovávali po nej (každý po svojom). Ktovie ako by sme konali my, dúfajme, že nič také nezažijeme.
"- Ako sa z toho dostanem?
- Krok za krokom. Stále ste tu, takže nemáte na výber. Stačí ísť ďalej o centimeter, o meter, ak aj nie správnym smerom, ale hlavne vpred."
Nejsem tak nadšená jako většina komentátorů, mně vadilo, že příběh nevypráví sama autorka (je to duchařina a ne že ne!) a taky upřednostňuji styl minulého času. Navíc se dá pochybovat o chování některých postav, o scénce s rozpouštěním sněhu a podobných detailech. Spíš jsem měla pocit, že čtu knížku pro pubertální mládež.
Vau! Táto kniha mi rozorvala vnútro a emočne ma úplne vyšťavila.
Netušila som, čo mám od nej čakať... Príbeh písaný z pohľadu mŕtvej baby?
Šla som do toho s miernymi obavami, a hoci bol úvod trošku zdĺhavý - predpokladám, že autorka nám chcela vykresliť rodinnú situáciu -, potom som sa od knihy nedokázala odtrhnúť. Ten príbeh má silu hurikánu - celkom vás zničí. Napriek tomu som rada, že sa mi dostala do rúk. Odporúčam.
Ještě stále přemýšlím jak knihu hodnotit. Příběh, založený na skutečných událostech, byl pro mne temný, černý a tíživý. Jako by mi na hrudi seděl noční motýl a nedovolil mi uniknout. Přímo mě dusil.
Tato kniha je o obrovském neštěstí, o rodinné tragédii, o špatných rozhodnutích a hlavně o jejich důsledcích. Vteřina, okamžik a všechno je jinak a nic nejde vrátit.
V tomto příběhu nehledejte duchařinu a snad ani odpočinek. Duch je tady jakýmsi třetím rozměrem, vypravěčem a němým svědkem.
Za odvahu a samotné zpracování si autorka jistě zaslouží pět hvězd.
Za mě, za mé pocity, za to, že jsem četla něco co mé srdce odmítalo by to byly hvězdy dvě.
Nakonec je to tedy v hodnocení kompromis.
Snažím se, i k vůli své profesi, číst knihy různých žánrů i autorů. A tak jdu v hodnocení často proti proudu.
Vše o knize napsala moc pěkně má knižní přítelkyně TaLu. Moc hezké počteníčko. Autorka vás vtáhne do děje a nepustí. Příběh utíká velmi rychle,kapitoly jsou krátké, takže za chvilku máte přečteno. Už se těším na další díl a doufám, že bude krásný jako tento díl. Za mě 100%.
Ve vteřině, ve které se zpomalí tok času, takže trvá nekonečně dlouho, se navždy změní život mnoha postav.
A o naprosto strhující sondě do života a charakterů osob, je tato kniha.
Do příběhu nás autorka vyloženě ponoří. Jsme určitou částí své bytosti tam.
Cítíme hrůzu.
Vnímáme chlad.
Bojujeme s pochybami.
A hlavně si celou dobu říkám......co já, jak bych já ???
Netradiční pohled vypravěče umocňuje atmosféru.
Jen poslední třetina knihy s rozuzlením trochu ztrácí dech a vyznívá poněkud nepravděpodobně.
Hodnocení je hvězdné, takže ta jedna hvězda minus, za poslední část, se v tom množství úplně ztratí.
Doporučuji !
Brutálne dobrý príbeh! Silný, nádherný, surový. Autorka ho spracovala vskutku bravúrne. Veľmi reálne vykreslila rodinné vzťahy, ktoré väčšinou nie sú dokonalé - či už ide o manželov, ktorí riešia každodenné starosti, rozdielne názory a manželskú krízu, alebo o vzťahy rodič-dieťa, kde jedno dieťa je milované a druhé ignorované.
Okrem toho veľmi presne zachytila ľudskú povahu i podstatu našej ľudskosti. Akí vieme byť empatickí, ako dokážeme pomáhať a súcitiť, no len do chvíle, kým si nemusíme vybrať - ja či ten druhý?
Vtedy sa naša ľudskosť i láska k blížnemu kamsi vytratí a prebudí sa v nás prirodzený pud sebazáchovy. Lebo keď nejde o život, nejde o nič, že? Keď nám však na krk začne dýchať smrť, až vtedy sa ukáže, akí v skutočnosti sme.
V takých chvíľach len málokto dokáže uprednostniť cudzie dobro pred vlastným, cudzí život pred svojím. Takže klobúk dolu pred všetkými záchranármi a statočnými ľuďmi, ktorí nezištne riskujú svoj život, aby napríklad z horiaceho domu či zo sutín po zemetrasení vyslobodili ľudí, ktorí tam uviazli. To si vyžaduje riadnu odvahu a predovšetkým megadávku ľudskosti, ktorou ani v kritických chvíľach či v stave vlastného ohrozenia nič neotrasie.
Ak by to bolo možné, dala by som tejto knihe aj desať hviezdičiek. Jednoznačne odporúčam prečítať.
A dobrá rada na záver - pri čítaní majte poruke hygienické vreckovky. Verte mi, zídu sa vám.
Do té osudové nehody to vypadalo, že jsem se pustila do románu pro náctileté. Ale postupně jsem to přehodnotila. Boba a tu jeho povedenou rodinku jsem neměla ráda od začátku. Možná že příběh je trochu moralizující, ale při hlubším zamyšlením se nad chováním postav si člověk představuje svou rodinu a své blízké a říká si, jak moc toho a tu zná a jak by se kdo zachoval v extrémních podmínkách pod návalem adrenalinu.
Za mě povedené.
Velmi zajímavý nápad vyprávět příběh z pohledu zemřelé dívky, která chování pozůstalých zasvěceně komentuje a zároveň konfrontuje s tím, co o nich věděla za svého života. Ano, je to místy násilně mravokárné, ale na druhou stranu pravdivé. Kdo ví, jak by se v extrémní situaci choval? Z některých postav mi bylo smutno. Další knihu autorky bych si klidně přečetla.
Knížka nás uvede do situace následků smrtelné nehody a zamýšlí se nad tím jak se v krizových chvílích projeví pravé já člověka. A zda rozhodnutí, učiněna v život ohrožujících situacích, mohou být objektivní.
Knížka není zdlouhavá, má krátké kapitoly, je téměř bez hluchých míst a nabízí k podmět k zamyšlení. Ale je fakt, že na mě stále působila jaksi nedospěle. Nicméně příběh je psán z pohledu šestnáctileté Finn a třeba to byl záměr autorky.
Dokonalá kniha o jedné tragédii, rodinné drama, obrovská ztráta, zoufalství, bolest, napětí, zklamání, pocit viny, odpuštění a velká životní naděje.
''Pořád jste tady, postupujte krůček za krůčkem, i když možná špatným směrem, ale přesto kupředu. Až se nakonec současnost stane minulostí a vy budete jinde, snad na lepším místě, než jste teď.'' Být mrtvá nestojí za nic, ale sledovat rodinu, jak si ničí život, je mnohem horší. ''
láska smrt rodina spiritismus emoce, pocity mezilidské vztahy dopravní nehody, autonehody osudové okamžiky podle skutečných událostí sněhová bouřeAutorovy další knížky
2021 | Ve vteřině |
2015 | Zavři očka svý |
2023 | Osudný okamžik |
2023 | Hadley & Grace |
To je teda něco.
Vždycky jsem si říkala, že jsem dobrý člověk, ale jsem vážně dobrý člověk?
Kniha se do mě zabořila jako červ do jablka a hlodá a hlodá a rozežírá mě zevnitř na kusy a nutí mě o sobě pochybovat a hned se hájit, že třeba bych...
Čtivé!
Poznámka autorky je mrazivá.