V okamihu

V okamihu
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470744/bmid_v-okamihu-JDT-470744.jpeg 4 166 166

Ve vteřině série

1. díl >

Suzanne Redfearnová si zvolila nezvyčajný spôsob rozprávania – a trafila do čierneho. Šestnásťročná Finn Millerová rozpráva príbeh do najmenších detailov, ako to zvyknú len tínedžeri. Ale Finn už nie je medzi živými. Finn sa s rodinou a najlepšími priateľmi vyberú na chatu. Radostné dobrodružstvo v snehovej metelici sa skončí tragédiou – ľahkomyseľní odvážlivci sa zrútia z útesu. Neľútostný boj o záchranu vtiahne čitateľa do víru emócií zavalených snehovou perinou. Ide o život a odrazu spoznávame nepeknú pravdu o ľudskej povahe. V okamihu je silný a dojímavý príbeh. Upozorňuje nás, že istoty nejestvujú a je potrebné neustále spochybňovať všetko, čo si myslíme o sebe a o ľuďoch, ktorým bezhranične dôverujeme.... celý text

Literatura světová Romány Dívčí romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)

In an Instant, 2020

miri.stajko
24.11.2021 5 z 5

Kniha, co vás chytne za srdce, příběh, co se zavrtá pod kůži, postavy, které se zahryznou do mozku a vy na ně musíte myslet ještě dlouho po přečtení! Dojemná, hrůzostrašná, ale zároveň nádherná kniha. Klobouk dolů!

MonaR0se
10.11.2021 5 z 5

V okamihu je emočne nabitý príbeh o jednej nehode počas snehovej kalamity, ktorý vás najskôr rozloží na atómy a postupne vás poskladá späť. Je to bolestivé a zničujúce čítanie o tom, čo všetko (alebo koho) sme my ľudia schopní obetovať pre záchranu seba a svojich blízkych. Autorka v ňom odkrýva pravú ľudskú povahu, a to prostredníctvom mŕtvej rozprávačky (čím dostáva príbeh jemne nadprirodzený nádych).

Celou knihou sa nesie melancholická a znepokojivá atmosféra a výrazný až surový pocit straty. Autorka vynikajúco a autenticky vykreslila náhľad do traumatizovanej mysle a vyrovnávanie sa s následkami svojich rozhodnutí a činov.

Každá jedna postava v tomto príbehu je rovnako dôležitá. Je vykreslená neuveriteľne realisticky, do najmenších detailov. Pôsobí to tak, akoby autorka neopisovala fiktívne postavy, ale tie skutočné. A ona ich vlastne skutočne opisovala.

Pre vierohodné vykreslenie postáv sa totiž inšpirovala udalosťou, ktorá sa jej stala v detstve a nad ktorou sa zamyslela až v dospelosti. Tento náhľad do pravej ľudskej podstaty, do ľudských pováh a do toho, čo všetko sme schopní vykonať vo vypätých situáciách, ju natoľko šokoval, že sa o tom rozhodla napísať pravdivo a bez servítky. Vďaka čomu celý príbeh pôsobí neuveriteľne kruto, no zároveň otvára oči.

Na mňa tento príbeh veľmi zapôsobil a už teraz viem, že nad ním budem premýšľať ešte veľmi dlho. Autorka sa totiž zamýšľa nad tým, že vlastne nemáme žiadnu záruku, keď niekomu známemu zveríme svoje deti. Nikdy si totiž nemôžme byť istí, či sa o naše deti v život ohrozujúcej situácii postarajú ako o vlastné. A to je, bohužiaľ, krutá pravda...

Ďumbierka
21.10.2021 5 z 5

V OKAMIHU je kniha, ktorá sa mi dostala pod kožu.

Zasiahla mi srdce a ja som prežívala všetko, čo sa v knihe dialo a zároveň som musela sama premýšľať o tom, ako by som sa zachovala ja, moja rodina alebo priatelia…

Myslíme si jedno, ale rôzne situácie a okolnosti, ktore sa môžu stať, až tie nám úkažu realitu.

Príbeh v tejto knihe sa ma dotkol a ja som uronila nejednu slzu.

Osudy všetkých postáv sú tak zaujímavé, že napriek sympatiám či antipatiám som jednoducho potrebovala vedieť, ako kto dopadne.

Rozpadajúca sa rodina, ktorá sa to snaží zlepiť na spoločnom výlete.
Otec, ktorý je optimista a celý svoj voľný čas aj na úkor seba, venuje hlavne autistického synovi, no niekedy je to veľmi náročné. Chladná matka, ktorá city nedáva najavo takmer nikdy. Majú spolu štyri deti, tri dcéry a jedného syna a niekedy máte z toho všetkého zvláštny pocit.
Druhá rodina, ktorá naoko vyzerá krásne a súdržne.

Príde zlom v podobe nehody a tam sa im začnú masky rozpadať a my nahliadneme do duše každého aktéra.

V niekom to prebudí to najlepšie a v niekom naopak.

Stretávame sa tu so strachom, s bolesťou, smrťou, túžbou prežiť…

Všade je len chlad a my máme možnosť sa na celú vec pozerať takmer nestranne, nemáme však šancu zasiahnuť.
Sledujeme, ako sa ľudia rozhodujú a dúfame, že sa v nich prebudí to najlepšie a ak to tak nie je, láme nám to srdce a núti nás to, ako čitateľa, premýšľať.
Niekoho hneď odsúdiť alebo sa to len snažiť pochopiť.

Sama som bola zmätená a zároveň si ten pocit užívala.
Charaktery postáv sú úžasne prepracované a pritom je to “len” YA čítanie.
Kniha sa číta tak ľahko, až musíte spomaliť, lebo sa vám príbeh minie a to som nechcela.

Bála som sa, plakala, hnevala, usmievala sa aj smútila.
Emócie mnou pretekali.

Áno, áno. Toto chcete čítať.

Nie je to žiadny krvavý thriler, no napriek tomu, tu istú časť sledujeme boj o prežitie. Zároveň je to skvelý psychologický román s prvkami drámy, ktorý vás nedusí a nepríde vám ako ťažký.
Kapitoly sú krátke a svižnosťou pripomínajú práve to napínavé čítanie.
P.S. info pre psíčkarov

V knihe máme aj psíka - Binga , ktorý to všetko zvládne a tak smelo odporúčam aj milovníkom zvierat.