V prokletém údolí
Jenny Kiefer
Čtyři odhodlaní horolezci se vydají do divočiny v Kentucky. O sedm měsíců později se najdou tři zmrzačená těla. Stali se horolezci obětí nehody, nebo něčeho daleko strašlivějšího? Tento mrazivý, temný horor je inspirovaný osudem nechvalně proslulé Ďatlovovy výpravy. Pro Dylan Prescottovou mělo jít o začátek slibné kariéry. Její kamarád Clay, doktorand geologie, našel zbrusu nový skalní útvar v hloubi lesů v Kentucky, a chce, aby se Dylan stala první horolezkyní, která ho zdolá. Spolu s nimi na výpravu vyráží Clayova asistentka Sylvia a Dylanin přítel Luke. Dylan plánuje svůj výstup dokumentovat na Instagramu a vydobýt si své místo na slunci. O sedm měsíců později jsou kousek od silnice nalezena tři těla v různém stádiu rozkladu: z jednoho zbyly jen vybělené kosti, druhému chybí všechny orgány a třetí tělo postrádá jazyk, oči, uši a prsty. Dylan se ale stále pohřešuje. Občas na Instagramu zveřejňuje znepokojivá videa a řada lidí přísahá, že ji v lese spatřila, ale zatím ji nikdo s jistotou neidentifikoval – ať už živou, či mrtvou. Byli horolezci zavražděni? Ztratili se v lese a museli se uchýlit ke kanibalismu? Nebo za jejich vraždami a zmrzačením stojí něco zcela jiného? Je Dylan stále naživu, a dokázala by tyto otázky zodpovědět?... celý text
Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: 2024 , Laser-books (Laser)Originální název:
This Wretched Valley, 2024
Jak to napsat objektivně a přitom nepohanit rodící se autorku?
Hned na začátku udeřil do mých očí poměrně jednodušeji psaný text. Je vidět, že jde o autorčinu prvotinu.
Příběh mohl být pojat podrobněji; na druhou stranu je to stále prvotina a autorka má potenciál.
Jen je nesprávně užit.
Příběh má výbornou námětovou myšlenku, ale ta mohla být lépe zpracována.
Příběh ani nemá špatnou strukturu, ale opět jde o zpracování; je pojat nudně, někdy trochu nesouvisle bez nápadu (?).
Existuje nápad bez nápadu, bez života? Tak tady to je.
Co mi dále chybí, je větší procítěnost, empatické souznění s hrdiny, ztotožnění se s nimi. Autorka o nich píše s odstupem.
Knize dávám tři a půl hvězdy. Kdyby téma bylo hlubší, procítěněji a intenzivněji pojaté se zájmem (!), s jistou anachronicitou, dala bych autorce vyšší počet.
'Amerika vůbec není mladá zem: Byla stará, špinavá a plná špatností. Už dávno před osadníky. I před Indiány. Zlo v ní neustále vyčkává.'
DOPORUČUJEM! DOPORUČUJEM! DOPORUČUJEM!
A čo ešte? DOPORUČUJEM!!!!! Hlavne tým, ktorí majú radi ducharinu :) 'V prokletém údolí' nie je ani jedno jediné hluché miesto, takže tento 'horor' zhltnete za chvíľu.
Pôvodne som chcela dať jednu * dole, ale záver knihy ju vrátil späť, takže plný počet!
'...aby tam zůstala jen nedotčená divočina...'
Tohle chtělo ještě nějaké to kolečko úprav a škrtání. První problém - postavy. Nepůsobí zrovna uvěřitelným dojmem, jsou ploché a bez charakteru, zmítají se ve svých šablonkách, které jim byly dány na začátku a působí amatérsky. Výrazně lepší je to s hororovými prvky, ty autorka umí psát - byly povedené. Ale, zároveň se nemůže rozhodnout, čím chce strašit dřív a výsledkem je až úsměvný mišmaš, který překombinováním ztrácí na strašidelnosti.