V šedých tónech (grafický román)
Andrew Donkin , Ruta Sepetys
Barevná komiksová adaptace slavného historického románu. Píše se rok 1941. Lině je patnáct let a těší se, že po prázdninách půjde na uměleckou školu. Jednoho večera do jejího domova ale vtrhne sovětská tajná policie. Linu, jejího brášku i jejich maminku čeká deportace do pracovních táborů na Sibiři. Dívka musí v nelidských podmínkách bojovat o svůj život i o životy všech, které miluje. Přitom tajně schraňuje vzkazy v podobě kreseb s nadějí, že je jednoho dne někdo objeví a vyjde najevo, jakým peklem si lidé v pracovních táborech museli procházet.... celý text
Literatura světová Komiksy Válečné
Vydáno: 2023 , CooBooOriginální název:
Between shades of gray: The graphic novel, 2021
Myslím, že se mezi Vámi najde spoustu čtenářů, kteří znají autorku Rutu Sepetys. Mezi její nejznámější romány patří tituly jako jsou například Sůl moře, Mlčící fontány, Musím tě zradit nebo V šedých tónech. A právě na příběh Šedých tónů se dnes společně podíváme!
Pamatuji si to, jako by to bylo včera, co jsem dočetla tento román v roce 2016. A nejenže jsem byla zdrcená celým příběhem, ale současně jsem byla i překvapená, jaký přehled a znalosti autorka má. V roce 2016 se Ruta Sepetys stala mou oblíbenou autorkou.
A zpracování je úžasné, ilustrace na mě opravdu zapůsobily a já se několikrát nachytala, jak na ně jen nehnutě několik minut zírám. Pokud nejste zrovna příznivci stránek plných textu, a raději sáhnete po dobrém komiksu, tak Vám V šedých tónech doporučuji všema deseti. Věřte mi, že na tento grafický román jen tak nezapomenete.
Za mě si toto zpracování zaslouží 10 hvězdiček, stejně jako původní příběh.
Knihu V šedých tónech jsem vám představila v lednu tohoto roku a teď jsem měla možnost tento neuvěřitelně silný příběh 15ti leté Liny, jejiho brášky a její mámy prožít znovu jako graficky román.
Lina a její rodina je odvlečena na Sibiř a ona musí bojovat o svoji čest a i o samotné přežití. Jak cely příběh dopadne si přečtěte a věřím, ze vás dostane jako mě.
Dostal mě tak, že ukáplo několik slz a pořad zastávám názor, že je to prostě skvělá kniha a odhaluje kus historie, který by neměl byt zapomenut.
Ty obrázky vás chytnou za srdce a vy si moc přejete, aby to dopadlo dobře.
Díky Rutě za takové příběhy.
Doporučuji a dávám za toto úžasné provedení příběhu