V týlu nepřítele
Dmitrij Nikolajevič Medvěděv
Skutečný příběh sovětských partyzánů (1942-1944) za druhé světové války v Rovenském kraji.
Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: 1954 , Albatros (ČR)Originální název:
Eto bylo pod Rovno, 1950
Ták uklízím na půdě a tam se přiznám jsem tuto knihu vytáhla. No tak jsem to ihned rozdělila svoje myšlení na několik etap
1. Kdybych to četla v 50. letech jako dítě, tak by se mi to velmi líbilo
2. Kdybych to četla ve svých letech, kdy se u nás připomínalo 40. výročí ukončení 2. světové války tak by to bylo úsměvné. I když je tam připomínán židovský svět a ukrajinský nacionalismus, dokonce i teoreticky svaz socialistických republik, tak by člověk tomu nějak nevěřil
3. Zato nyní jsem to přečetla a doslova z toho mrazí- je tu paralela k současnosti válečného stavu na Ukrajině
Má to být skutečný příběh sovětských partyzánů (1942-1944) za druhé světové války v Rovenském kraji. Je to už dlouho co jsem to četl, jako kluk, ale pamatuji si, že soudruh partyzán tam byl takový superman (Chuck Norris a MacGyver v jedné osobě) a i když to bylo prošpikované ruskou propagandou, která byla do očí bijící a až úsměvná i pro kluka, co se o politiku nezajímal, tak si vzpomínám, že mě to i bavilo…
Příběh na motivy událostí na východní frontě za druhé světové války. Některé historické skutečnosti jsou vyprávěny jinak, než jak se doopravdy odehrály. Kniha je i přesto zajímavá a četla se dobře.