Vajíčko
Ludvík Aškenazy
Obsah: Vajíčko - Polívka čili Kolaborace - No dovolte - Romeo - Lébl - Zmizel jako cukrář - To - Bysta - Rota, plakať! - Co je lepší? - Dvacáté století - Vajíčko - Cigareta Díra - Díra - Osud - Démon - Přivezou nám ji na Silvestra (druhé, upravené vydání)
Za povídky z protektorátu a koncentračních táborů bych dala 5 hvězdiček. Ale dvě torza z poválečných dob táhnou knihu dolů.
Krátké povídky, do kterých se vešel celý život. Lehké až anekdotické podání, završené výraznou pointou jen umocňuje sílu příběhů, zaměřených na tragiku a křehkost lidských životů, nadějí a lásek.
Tutulní povídka, které je všeobecně známá i díky tomu, že se dostala do několika čítanek, je vynikající. Další mají různou úroveň. Spojuje je lidština (nejen v příbězích, ale i v autorském jazyku), která mi připadá být typickým znakem Aškenazyho próz. Přívětivé čtení.
První část knihy (mám 2. vydání) byla dojemná, smutná... Ta druhá (z období po válce) si mi už nelíbila.
Ač je knížka velmi útlá, je plná nádherných lidských příběhů, které dojmou a pobaví zároveň.
Zvlášť titulní povídka je nádherná. Pokaždé smekám před úsporným stylem autora, jak umi dojmout, aniž by potřeboval patetická slova.
Jedna z mých oblíbených knih. Autor něžně a dojemně popisuje svět takový, jak ho vidí. A mezi řádky svých jemných a krátkých příběhů čtenáři vždy jen tak, mimochodem předhodí či nastíní nějakou hlubokou pravdu či myšlenku. Kniha je plná úžasných metafor, vždycky si v ní najdu něco nového...
Část díla
1959 | Putování za švestkovou vůní |
1967 | Vajíčko |
1965 | Praštěné pohádky |
1959 | Psí život |
1966 | Dětské etudy |
Příliš mě povídky nezaujaly. Kvalitní jistě jsou. Míšení absurdity, tragiky a něžnosti jistým způsobem funguje. Dílo není úplně jednotné. Možná se můj pohled na něj časem změní.