Valašská povstání za třicetileté války

Valašská povstání za třicetileté války
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340664/mid_valasska-povstani-za-tricetilete-va-Ybj-340664.jpg 5 3 3

Pravdivý obraz valašského lidu o tom, jak pracoval, jak se bránil útisku pánů, jak bojoval a umíral za svobodný život. Na podkladě dochovaných úředních dokumentů, ze zápisů současníků i z jiných pramenů, líčí autor vzpouru Valachů proti Valdštejnovi, jejich povstání v letech 1626-27 a protifeudální boje v letech 1638-42. V závěru knihy zabývá se autor podrobným rozborem porážky valašských povstalců u Vsetína, kde císařští vítězové použili tvrdých a krvavých trestů. Povstání východomoravského lidu patří v dějinách našeho národa k vrcholným projevům živelného odporu venkovského lidu v období pozdního feudalismu.... celý text

Přidat komentář

MichalMartinka
07.12.2023 5 z 5

Velmi hezky zpracované období Valašských bojů. Kniha vyšla v roce 1956 a je zde patrný jazyk té doby, ale když toto pomineme, dostaneme velmi podrobné vylíčení valašských povstalců, kteří během celého třicetiletého konfliktu, neváhali bojovat - jak otevřeně, tak skrytě. Já jako hrdý VALACH jsem cítil povinnost tuto knihu přečíst. Pokud bych žil v té době, necoval bych jinak. Doba byla zlá a poddanství otevřeně trpělo. Ať ze strany vrchnosti tak církve. Mnohé události nám zůstanou asi navždy skryty a zůstaneme pouze ve spekulacích - nic méně já jsem dotal vyčerpávající informace.

Kakho-Oto
10.03.2023 5 z 5

Velmi dobře zpracovaná historie valašských povstání za třicetileté války, neobsahuje ani moc dobových ideologických vsuvek. Historie popsaných povstání není obecně známou záležitostí, snad s výjimkou samotného Valašska. Kvalitnější publikace k tomuto tématu neexistuje, proto trochu nadsazuji v hodnocení (objektivně maximálně 4,5 hvězdičky). Na rozdíl od Zdeňka Nejedlého neodsuzuji Prahu (a tím pádem ani jiné místo v republice, které bojovalo proti švédské armádě), která na konci třicetileté války na rozdíl od Valachů bojovala na katolické straně proti Švédům (i když to vlastně někteří Valaši po potlačení povstání taky, když po boku katolických vojsk neúspěšně dobývali Švédy drženou Olomouc). Za třicetileté války se všechny armády chovaly stejně, muselo to být něco otřesného. Valaši si prostě jen vybrali jinou stranu, což bylo dáno zejména silným evangelickým zakořeněním tohoto koutu naší vlasti. Jako český patriot si vážím valašských povstání proti katolickým vrchnostem, katolické církvi a Habsburkům, stejně tak si ovšem vážím i obrany Prahy či Brna před švédskou armádou v závěrečné fázi třicetileté války.