Valčík na rozloučenou
Milan Kundera
![Valčík na rozloučenou Valčík na rozloučenou](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/357929/bmid_valcik-na-rozloucenou-Wgh-357929.jpg?v=1610799371)
Do této černé románové frašky svedl autor několik postav: těhotnou svobodnou zdravotní sestru, jejího ženatého milence muzikanta, jeho krásnou a žárlivou ženu, honbu na zatoulané psy, výjev před potratovou komisí, mladou Američanku toužící po dítěti a jejího manžela stiženého strachem ze smrti, dále českého gynekologa, který domněle neplodné pacientky v lázních léčí injektováním svého vlastního semene, zakládá tím sbratření lidstva a za službu prokázanou zmíněným Američanům požádá, aby ho adoptovali a umožnili mu tím výjezd za hranice, a konečně někdejšího politického vězně, z něhož se těsně před legální emigrací stane vrah.... celý text
![petrarka72 petrarka72](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/175949/m_petrarka72.jpg?v=1734188697)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Anekdota povýšená na tragifrašku. Lázeňská zábavná historka o milostném trojúhelníku (jak jinak), o trumpetistovi mezi manželkou a náhodnou známostí, o dítěti, které se (ne)má narodit a několika letmých setkáních. A taky román par excellence o útěcích na sto způsobů, o "posvátné" banalitě života a smrti, o osudu, který se pouhým rozmělněním mění v nudu. Přečteno poměrně rychle, v poslední čtvrtině můj zájem zadupávalo do země množství slov (ale kdo ví, zdali i to nebyl autorův záměr...).
![amaenium amaenium](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/121145/m_amaenium-6607f782ec8b0.png?v=1711798147)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi zvláštní kniha. Všechny postavy měli něco svého, nejvíce mi přišel sympatický američan a nejvíce mě odpuzovala Růžena. Celá kniha je podle mě velmi nenásilně napsána a velmi dobře se čte. Některé činy, ač se mi zdály někdy spíše nepravděpodobné, byly stejně vsazeny tak, že člověk jim člověk lehko uvěří. Další velmi skvělá kniha od pana Kundery.
![b_boccacci b_boccacci](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/127097/m_127097-V6f.jpg?v=1459855110)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Nevím, co si o Milanovi myslet. Mám ho jako autora nenávidět, nebo milovat? Když čtu jeho knihy, jednou mám pocit, že jsem s ním ve svých myšlenkách absolutně ztotožněna, jednou bych nejradši knihu vzala a roztrhala nebo spálila (jak jsem to doposud udělala jen s těmi největšími braky). Každopádně k němu a jeho dílu chovám velice silné emoce. Uvidíme, co přinese další jeho dílo.
![Gagarin Gagarin](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Začíná to jako banální historka z jednoho ospaléo maloměsta, nakonec je z toho velmi zábavné čtení s celou řadou skutečně zajímavých myšlenek: o nevěře, nenávisti, vlastenectví... Kundera fakt umí spojit příjemné čtení s myšlenkou i vtipem. Motiv honů na psi mi přišel skoro kafkovský. Mimořádně zajímavé jsou také oba doslovy v závěru tohoto vydání. Kundera v tom druhém vysvětluje například svou úspornou formu, univerzálnost místa i času děje a také to, proč u nás vycházely jeho knihy s takovým zpožděním.
"Touha po pořádku je zároveň touhou po smrti, protože život je ustavičné porušování pořádku. Anebo řečeno obráceně: touha po pořádku je ctnostná záminka, kterou si nenávist k lidem omlouvá své řádění. "
![ziriant ziriant](https://www.databazeknih.cz/img/users/61_/61613/m_ziriant-KMK.jpg?v=1657877320)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
V doslovu Kundera píše, že má rád každou postavu z této knihy. Já jsem neměla ráda ani jednu, neztotožnila jsem se téměř s žádnými jejich pohnutkami a činy (snad kromě situace, kdy byla jedna nenápadná pilulka vložena někam, kam nepatřila - nebo možná právě patřila). Ale kniha se mi líbila, hltala jsem ji jako každou Kunderovu. A v tom je právě mistrovství autora.
![Tozbee Tozbee](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/29031/29031-qrn.jpg?v=1429697808)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Úsměvné a přitom skličující. Hutný příběh bez balastu, jen slabě ukotvený v čase a místě, zato precizně vystavěný. Silná kniha, která člověka donutí nazírat situace optikou každé z osmi hlavních postav a přemýšlet nad nimi.
"Celé neštěstí je v tom, (...) že je člověk obklopen blbci. Copak já se mohu na někoho v tomto městě zeptat na radu? Inteligentní člověk se rodí do absolutního vyhnanství. Nemyslím na nic jiného, protože je to můj obor: lidstvo produkuje neuvěřitelnou kvantitu blbců. Čím hloupější jedinec, tím větší má chuť se množit. Dokonalí jedinci zplodí nanejvýš jedno dítě a ti nejlepší jako ty dojdou k názoru, že se vůbec množit nebudou. To je katastrofa. A já pořád sním o světě, kde by se člověk rodil nikoli mezi cizince, ale mezi své bratry."
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Neztotožňuju se úplně asi se žádnou z postav, ale opět Kunderovy myšlenky rozváděné v různých částech románu jsou zajímavé a podnětné. Líbila se mi například slova o pořádku a touze lidí vše "uklidit" a dát do sterilního prostředí - přirovnává k nenávisti a smrti, naopak nepořádek (různorodost, rozmanitost, nepřesnost) znamenají život.
![Cella Cella](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kunderova tvorba prý bývá označována za snobskou záležitost. Myslím, že takový názor nemá rozumný podklad. Kundera je, bez nadsázky, jediný, od jehož knih mě osobně neodradí žádná starost a které mě dokážou vtáhnout. Obsahují geniální filozofické úvahy pronášené živými postavami – což se dá na VNR krásně ukázat. Naprostým vrcholem příběhu pro mě byla "vražda" Růženy a Jakubův (ne)motiv k tomuto činu.
![Ivaksa Ivaksa](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/42634/ivaksa-0fd.jpg?v=1560000516)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Naprostý brak. Jedna z nejhorších knih vůbec. Vypráví o zbouchnuté holce z lázní, kterou oplodnil nafoukaný muzikant a nyní se snaží s pomoci svých kumpánů jí donutit k potratu. Celý příběh je psán velmi plochým, až školácky jednoduchým slohem, dialogy jsou jalové, logika a chování postav absurdní. A hlavně, celým dílem se táhne obvyklý kunderovský komplex ošklivosti viděný optikou sexistických mužských postav.
Velice pokleslá literatura s velkým jménem.
![Matiniela Matiniela](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Přečetl jsem všechny knihy od Kundery, ale tato je moje nejoblíbenější. Krásně zamotavá lidské osudy a ukazuje jak někteří lidé mužou být odporní.
![Ninusatko Ninusatko](https://www.databazeknih.cz/img/users/51_/51463/m_51463.jpg?v=1459854935)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Prepletene ludske osudy, napinavy dej a prekvapivy koniec..Kundera opat nesklamal, plno krasnych myslienok, odporucam :) knihu som citala jednym dychom..
![LibriProhibiti LibriProhibiti](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/19324/19324.jpg?v=1381127919)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jednou bych si chtěla něco od tohohle člověka přečíst a říct si, že to byla blbost... Takhle mě jen vytáčí, že někdo může psát tak geniálně...
![Najulka Najulka](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/22838/najulka-miF.jpg?v=1546551928)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Vynikající kniha, která naprosto splnila má očekávání... je to má druhá kniha od Kundery ( před ní jsem četla Nesnesitelnou lehkost bytí) a opět jsem naprosto spokojená.. kniha je psaná velmi čtivě, krátké kapitolky neunaví.. dokonce mě tato kniha přivedla na nápad, zavést si sešit na citáty a úryvky z knížek, protože po sepsání všech zajímavých a trefných citátů a výroků mi to vyšlo na 6 stran menší A4 :) můžu vřele doporučit všem, co mají rádi Kunderův styl psaní :)
česká literaturaAutorovy další knížky
2006 | ![]() |