Válka z druhého břehu
Liddell Hart
Vzestup a pád německé armády očima Hitlerových generálů. Klasické dílo z oblasti vojenské historie, takřka jedinečné v análech válečných konfliktů - druhá světová válka v podání mužů, kteří veleli pancéřovým divizím a mocnému wehrmachtu. Kniha je tématicky rozdělena do tří částí. První z nich pojednává o německých generálech obecně, počínaje Seecktem, strůjcem meziválečného Reichswehru, a konče Rundstedtem, džentlmenem a představitelem staré vojenské tradice. Seznamuje čtenáře s rozvojem německé armády, druhá pak líčí Hitlerův vzestup a jeho nejobávanější zbraně - tankových vojsk. Třetí část obsahuje vlastní výpovědi generálů, líčení válečných událostí, jako byl Guderianův mistrovský vpád do Polska, Rommelovy líté a krvavé boje v Západní poušti a zdecimování Paulusovy armády uprostřed ruského sněhu. Liddell Hart ve svém díle líčí, jací lidé němečtí generálové byli, jak argumentovali, jak reagovali a přemýšleli. Tato kniha byla převážně sestavena z jeho osobních pohovorů s německými zajatci v Norimberku. Je zdrojem fascinujících a senzačních odhalení.... celý text
Literatura faktu Válečné Historie
Vydáno: 2006 , JotaOriginální název:
The Other Side of the Hill, 1978
Skvělá kniha, co dokázal Hart sepsat těsně po válce je daleko zajímavější a obsažnější než spousta dalších knih vznikajících za pomoci počítačů a databází. Brilantně sepsáno. Bravo !
"Must read" pro ty, kdož četli Liddell Hartovi 'Dějiny druhé světové války'. Výpovědi zúčastněných velících z "druhé strany kopce" prostě nejde označit jinak než přinejmenším hodně zajímavé. Obé doporučuji!
druhá světová válka (1939–1945) politické události válečnictví vojevůdci, vojenští velitelé generálové
2004 | Dějiny druhé světové války |
2001 | Historie první světové války |
2006 | Válka z druhého břehu |
2020 | Dějiny první světové války |
1970 | Memoáry |
Jedna z nejlepších knih daného tématu.