Válka židovská

Válka židovská
https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71966/bmid_valka-zidovska-o1u-71966.jpg 5 10 10

První české úplné znění proslulé knihy, v níž autor, pravověrný Žid proniknutý římskou a řeckou vzdělaností, zpracoval jednak své vlastní zkušenosti, jednak oficiální římské vojenské záznamy a zprávy římských velitelů. Popisuje války makabejské, počátky Herodovy vlády a působení prokurátorů, také Piláta v Judeji. Počínaje povstáním za Flora, vypráví obšírně o událostech, jichž se sám účastnil.... celý text

LordByron
24.10.2024 5 z 5

Po dlhej dobe jedna z najfascinujúcejsich historických kníh, dielo génia od ktorého som sa nevedel odtrhnúť a je v nej všetko.
Intrigy, vojenská taktika, revolúcia a brutalita..
Fascinujúca je premna uz prvá kniha o vláde famózneho a šialene krutého Heroda, ktorý sa prevraždil k moci a zabil bývalého kráľa, svoju ženu aj postupne svoje deti. Fascinujúce sú popisy obliehania Jotapaty, nepokojov v Jeruzaleme aj vznešená samovražda v Masade.
Josephus sam je extrémne kontroverzná postava, kolaborant a človek čo na rozdiel od iných uprednostnil život v poddanstve pred smrťou. Sám o sebe (nie uplne skromne) hovorí ako o najmúdrejšom povstaleckom vodcovi, ktorého vraj obdivoval a obával sa aj sám Vespasianus. Či je to pravda vie len Boh..
Zrejme sa ale skutočne pokúšal zaviesť rímsku disciplínu a hodnosti, viedol obranu inovatívne, odmeriaval prídely vody, zvýšil pod ochrannými strieškami hradbu.. Bojoval inteligentne.
A ostatní rebeli?
Ťažko rozhodnúť či si zaslúžia skôr obdiv. Rímske víťazstvo bolo ešte brutálnejšie ako som si myslel, Josephus celkom otvorene opisuje dlhé rady masakrov a etnických cistiek, tisíce ukrižovaných, upálených a predhodených divej zvery, vyvraždovanie židovských komunít v Sýrii, Týre a inde kde žiadna vzbura ani nevypukla. Hroza kataklyzmatických rozmerov ktorá prekonáva aj súčasné vojny.
Celkovo vzaté toto je jedna z najzazivnejsich kníh aké kto kedy o akejkoľvek časti histórie napísal.

alweryon
04.02.2019 5 z 5

a zbývá otázka, jaký je rozdíl mezi Flaviem, Emanuelem Moravcem a prorokem Jeremiášem

emma24
10.10.2017 5 z 5

Tuto knihu považuji za velmi vzácnou, protože popisuje události z prvního století současníkem té doby. Mně asi mimo jiné nejvíc zajímalo dobytí Masady, kde nepřežil nikdo, ale podle toho jak to vše probíhalo uvnitř, tak se v té souvislosti píše o tom, že se mezi skalami stačila ukrýt zřejmě matka s dcerou, které tomuto krveprolití unikly. A takových zajímavostí je tam mnoho. Jen lituji, že nemám tuto knihu ve sbírce a četla jsem jí pouze půjčenou z knihovny.

kasparos
16.02.2017 5 z 5