Vánoční koleda

Vánoční koleda
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525259/bmid_vanocni-koleda-653d33261ba2c.jpg 5 2203 2203

Vánoční koleda Charlese Dickense je jedním z nejznámějších vánočních příběhů. Poprvé vyšla 19. prosince 1843 a do Štědrého dne byla vyprodána. Do konce roku 1844 následovalo dalších dvanáct vydání. Příběh byl téměř okamžitě adaptován jako divadelní hra a později se dočkal i celé řady filmových zpracování. Zavede čtenáře do staré Anglie a vypráví o proměně zahořklého lakomce v laskavějšího člověka. Ebenezera Kolenovrta totiž navštíví duch jeho bývalého obchodního partnera a následně i duchové minulých, letošních a příštích Vánoc.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)

A Christmas Carol, 1843

Imaginárium
předevčírem 4 z 5

(SPOILER) Lakomý, protivný a necitlivý Vydrigroš nenávidí Vianoce a jediné, na čom mu v živote záleží, sú peniaze. Pritom si neuvedomuje, aký chudobný život v skutočnosti žije. Pred Štedrým večerom ho navštívia traja duchovia: minulých, súčasných a budúcich Vianoc s cieľom ukázať mu pravé hodnoty a vyzvať ho, aby sa zmenil, kým je ešte čas.

~~SPOILER ALERT~~
Vďaka kritizovaniu morálnych vlastností a pod hrozbou neodkladnej smrti sa akoby zázrakom Vydrigroš mení k lepšiemu. Pán si moje sympatie rozhodne nezískal, bojovala som s tým, že nič nerobil úplne nezištne. Urobil veľa dobra, ale v konečnom prípade mu šlo o svoje vlastné blaho - aby prežil. V knihe bolo veľa pekných myšlienok a poučení, ale hlavná pointa mi z toho vyšla, že si za peniaze kúpiš všetko, dokonca aj odpustenie. Ale je to čiste môj subjektívny pocit a možno som len zbytočne prísna.

Vianočná klasika, ktorá ma dlhé roky obchádzala, ale toto vydanie som proste musela mať. Obsahuje krásne ilustrácie a ide ruka v ruke s filmom. Kto ešte chce posledný závan sviatkov, tak prečo nie.

alnovka82
19.01.2025 5 z 5

Nádherná vánoční klasika, která stojí za přečtení a určitě se k ní zase někdy vrátím.

petra3242
18.01.2025 3 z 5

Asi by bylo lepší číst příběh v období svátků, ale co už.

Pan Skruž mi na začátku nijak příjemný nebyl, ale jak se vyvíjel příběh a jeho charakter se měnil, přála jsem si, aby to s ním dopadlo dobře.

Cinik
15.01.2025 4.5 z 5

Pěkný vánoční příběh naplněný tím správným vánočním duchem. Užil jsem si poetický popis pana Kolenovrta.

sustachi
14.01.2025

(SPOILER) Děj:
Příběh začíná na štědrý den. Ebenezer Scrooge je velmi lakomý a nemá rád Vánoce. Večer ho navštíví duch jeho bývalého partnera Jacoba Marleyho. Marley ho varuje, že pokud nezmění svůj život, skončí stejně špatně jako on.
Během noci k němu přijdou tři duchové. První mu ukazuje jeho minulost, kdy býval šťastnější. Druhý mu ukazuje, jak lidé slaví Vánoce teď. Vidí, že Bob Cratchit a jeho rodina jsou chudí, ale šťastní. Třetí duch mu ukazuje budoucnost, kde Scrooge zemře osamělý a nikdo si na něj nevzpomene. Také vidí, že Tiny Tim zemře, pokud se nic nezmění.
Po těchto zážitcích se Scrooge rozhodne změnit. Na štědrý den je laskavý, pomáhá rodině Cratchitů a slaví Vánoce.
Vlastní hodnocení:
Vánoční koleda je příběh, který na mě udělal velký dojem. Scroogeova proměna ukazuje, že lidé se mohou změnit, pokud chtějí. Moc se mi líbilo, jak autor popsal atmosféru Londýna i jednotlivé scény, jako byly oslavy Vánoc. Příběh mě donutil zamyslet se nad tím, jak je důležité myslet na druhé a pomáhat jim, i když sami nemáme mnoho.
Příběh je navíc krátký, takže se dobře čte, a jeho poselství je jasné – laskavost a štědrost jsou důležitější než peníze. I když jsem neměl Scrooge na začátku rád, nakonec jsem si ho oblíbil, protože pochopil své chyby.
Tento příběh bych doporučil všem, zvláště na Vánoce.

marekB78
10.01.2025 5 z 5

Krásný příběh s ponaučením a překrásnými kresbami. Nejde jinak než 5 hvězdiček a vřele doporučuji :)

klobonek
06.01.2025 5 z 5

Knihu jsem dostal pod stromeček, tak jsem ji hned druhý den přečetl. Krásné čtení, které se nutí zamyslet na způsobem života. Vřele doporučuji přečíst těsně před vánočními svátky.

AlexandraBane
05.01.2025 4 z 5

Nádherný vánoční příběh

M-dynamit
02.01.2025 4 z 5

Nádherný vánoční příběh, který vypráví o tom, že peníze nejsou to nejdražší a nejdůležitější v životě. Na vlastní kůži se o tom přesvědčí hlavní postava Ebenezer Vydřigroš, kterého během Vánoc navštíví duchové Vánoc minulých, přítomných a budoucích. Tito duchové mu ukážou, že žil životem neradostným, ve kterém hrály hlavní roli peníze. Duchové mu také ukázali, že je lepší si peníze užívat a dělat radost sobě i ostatním, než do nekonečna šetřit.
Nakonec osamělý a protivný stařík najde zpátky cestu ke své rodině, přátelům a zažije ještě hodně šťastných Vánočních svátků.

Ailee
02.01.2025 audiokniha 4 z 5

Krásná pohádka s vánoční atmosférou.

katma
02.01.2025 5 z 5

Skvělý vánoční příběh, který je u spousty lidí již tradicí, kdy já jsem jí vzala do ruky poprvé a troufám si říct, že to nebylo naposledy. Moc se mi líbila. :-)

KatnissLavender
01.01.2025 5 z 5

Nádherný vánoční příběh z jehož každoročního čtení v době adventu si udělám tradici. Letos to bude už 182 let od doby, kdy si jej mohli čtenáři poprvé přečíst a věřím, že byli nadšení stejně, jako já dnes. Jeho poselství bude aktuální snad v každém století a pokud si jej vezme k srdci byť jen jediný člověk, bude na světě hned o něco lépe.

FoxFox
30.12.2024 5 z 5

Klasický příběh z pera Charlese Dickense si moc ráda přečtu každé Vánoce, povedená je i rozhlasová verze.

mi-380
29.12.2024 4 z 5

Vánoce 2024, hledám a nacházím klasiku - laskavou sociální duchařinu, něco jako naše pohádky Obušku, z pytle ven nebo Dařbuján a Pandrhola. Přehnaně pracovitý, nerudný a nenávistný shromažďovatel majetku versus veselí i smutní, ale všichni totálně chudí lidé na opačné straně finanční houpačky. Pomáhat, nepomáhat? To je to, oč všem těm čtyřem duchům běží. Spolu s autorem to Ebenezerovi Scroogeovi/Vydřigrošovi umí hezky naservírovat.
80 % (zatím 2139 hodnocení s průměrem 91 %).
P.S. Velkolepá rozhlasová adaptace z roku 1988, v hlavní roli Josef Kemr, v dalších 17 známých herců své doby.

zuzi9
29.12.2024 5 z 5

Knihu asi nemusím představovat, myslím si, že Vánoční koledu musí znát každý, nebo o ní alespoň slyšel.

Já jsem četla knížku teprve podruhé, tentokrát krásné nové vydání s ilustracemi od L. Aisato, které mi nemohlo chybět v knihovně.

První vydání Vánoční koledy bylo vydané v roce 1843 a pořád je to klasika, která patří k Vánocům. Jde o příběh Ebenezera Scrooge, starého skrblíka, který miluje peníze a nenávidí Vánoce. Jednoho dne se u něj objeví přízrak Marleyho, jeho bývalého spolupracovníka, který zemřel před sedmi lety. Od něj se dozví, že ho každou noc navštíví 3 duchové - duch minulých Vánoc, duch letošních Vánoc a duch budoucích Vánoc, aby mu ukázali, že pokud se nezmění nedopadne to dobře. Pomůže to Scroogovi a změní se?

Líbí se mi, jak autor hezky vykreslil postavy duchů, že si je dokážete dobře představit. Oceňuji moc pěkný překlad, příběh se čte rychle a plynule. Doma mám ještě jiné vydání Vánoční koledy, a tam se mi překlad úplně nelíbí.
Ilustrace, které provázejí celou knihu, jsou nádherné, krásně doplňují tento příběh.
Tato kniha prostě patří k Vánocům a já jí miluju :o)

dagmar7365
25.12.2024 5 z 5

Nechápu, jak je možné, že mě tato vánoční klasika tak dlouho míjela! Příběh je platný i po 180 letech od svého vydní a stále má své kuzlo. Jako třešinka na dortu byly ilustrace Lisy Aisato! Opravdu nádherný vánoční příběh a pro mě i dárek letošních Vánoc.
P.S. Při čtení jsem si uvědomila, jak moc se proměnil styl psaní. Dickensovo vyprávění je plné popisů, barvitých přirovnání a souvětí na 5 řádků. To už dnes málokdo umí.

katallinka
25.12.2024 3.5 z 5

Zase po nějaké době jsem sáhla po klasice a mám z ní malinko rozporuplné pocity. Příběh je krásný a poučný. Určitě něco předá každému!! Nicméně ten jazyk mi dal dost zabrat. Neumím si představit, že bych po knize sáhla jako dítě, i teď jsem musela často přemýšlet nad tím, co některé výrazy znamenají.

Nymfadora.T.
25.12.2024 4.5 z 5

Mám ji už dlouho, schválně jsem si ji schovávala na vánoční čas. Klasika, která nezklame.

Mrs.Depp
25.12.2024 3 z 5

Sice nerada, ale musím se přidat k menšině s nižším hodnocením. Už roky jsem si každý rok říkala, jak si musím před vánocema přečíst Vánoční koledu.
Jako spousta dalších miluju její filmové zpracování.
Příběh je velice poučný, krásný a z filmu na mě vždy dýchne vánoční atmosféra.
Od knihy jsem měla obrovská očekávání, styl psaní mi ale příliš nevyhovoval.
Pana Dickense samozřejmě obdivuju, jeho příběhy jsou nádherné a konečně jsem si po strašně dlouhé době přečetla nějakou klasiku. Za mě ale zůstanu raději u filmů.

mekkejla
24.12.2024 5 z 5

Je to prostě klasika, milá, poučná, chvílemi děsivá. Nemůžu jinak než hodnotit plným počtem.