Vánoční koleda přehled

Vánoční koleda
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50934/bmid_vanocni-koleda-wzP-243407.jpg 5 2069 2069

Obchodník Ebenezer Skruž je lakotný. Vlastně miluje jen jedno - peníze! Hromadí je a škudlí, kde se dá. Ani o Vánocích, svátcích klidu a míru, nedokáže být laskavý a štědrý. Brzy se ale má všechno změnit... O Štědrém dnu má Skruž podivnou vidinu, ve které ho navštíví jeho zemřelý společník Jakub Marley. Tajemným hlasem mu prozradí, že se mu zjeví tři duchové, kteří starému skrblíkovi pomůžou stát se lepším člověkem, pokud on bude chtít. Ke Skružovi skutečně postupně přijdou záhadní návštěvníci - duch minulých Vánoc, duch letošních Vánoc a duch příštích Vánoc. Připomenou mu jeho dětství, zavedou ho do chudé rodiny jeho písaře a ukážou mu, jaké štěstí prožívá o svátcích jeho nemajetný synovec se svými dětmi. Poslední duch odhalí obchodníkovi děsivou budoucnost... Zlému lakomci spadnou klapky z očí a rozhodne se pro zásadní životní změnu...... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , XYZ (ČR)

A Christmas Carol, 1843

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vánoční koleda. Přihlašte se a napište ho.

L.Helena
včera 4 z 5

Audiokniha
Příběh jsem doposud vůbec neznala a vyposlechla jsem si jej díky našemu čtenářskému klubu, respektive tématu na prosincové setkání. Životní přerod lakotného osamělého člověka v příjemnou lidskou bytost. I když bylo jasné, jak se bude příběh vyvíjet a morální ponaučení z něj přímo odkapávalo, tak musím říct, že se mi líbil; je to takový až skoro zázrak, který prostě patří k vánočnímu období.

verka5083
27.11.2024 5 z 5

Kniha Vánoční koleda od Charlese Dickense je nadčasovým příběhem, který kombinuje kouzlo Vánoc s hlubokým morálním poselstvím. Hlavní postava, obchodník Ebenezer Skruž, je ztělesněním lakoty a odcizení. Peníze jsou jeho jediným zájmem, a to i během Vánoc, svátků klidu, míru a laskavosti. Přesto se jeho osud mění poté, co jej na Štědrý den navštíví duch jeho zemřelého společníka Jakuba Marleyho, který mu přinese varování a příslib tří dalších duchů.

Každý z duchů – minulých, současných a budoucích Vánoc – přináší Skružovi důležitou lekci. Díky jejich návštěvám nahlédne do své vlastní minulosti, která mu připomene ztracené štěstí a laskavost, i do přítomnosti, kde si uvědomí, jaký dopad má jeho jednání na ostatní. Největší otřes ale přichází s duchem budoucnosti, který mu ukáže děsivý obraz jeho osudu, pokud nezmění své chování.

Příběh je nejen poutavý a nápaditý, ale i nesmírně dojemný. Dickensovi se podařilo mistrně zachytit atmosféru Vánoc a současně předat silné poselství o důležitosti laskavosti, štědrosti a opravdových mezilidských vztahů. Nejnapínavější a nejděsivější částí je bezpochyby konec, kdy duch budoucnosti odhalí Skružovu možnou tragickou budoucnost. Tato scéna zanechá čtenáře v hlubokém zamyšlení.

Celkově jde o výjimečné dílo, které si zaslouží místo mezi klasikami. Lituji, že jsem se k této knize nedostala dříve, protože její poselství je stále aktuální. Pokud hledáte příběh, který vás vtáhne, dojme a zároveň inspiruje, Vánoční koleda je tou pravou volbou. Mohu ji jen doporučit!

Nifredil
25.11.2024 5 z 5

Já to nechápu, že mě tahle věc doteď míjela. Vždyt tohle je naprosto skvělé čtení! Až u čtení Vánoční koledy chápu, co na Dickensovi je a proč je tak obdivován a patří ke klasice. Je to nádherný příběh a překrásně napsaný. Jednoduše naprosto kouzelný včetně všech odboček v textu a přímého oslovování čtenáře. Pečlivě jsem vybírala překlad a ten Lucie Šávlíkové mi nesmírně sedl, považuji ho i za moderní a zcela se držící Dickensova původního textu a ducha jeho psaní.

Kniha noci, Stín bohů a další knižní novinky (43. týden)

23.10.2022

20 nejčtenějších knih Čtenářské výzvy 2018

27.12.2018

10 právě čtených knih podle uživatelů (prosinec)

16.12.2018

Kniha Vánoční koleda v seznamech