Vánoční koleda
Charles Dickens
Objevte kouzlo nejoblíbenější vánoční pohádky na světě. Vánoční koledu z pera Charlese Dickense přinášíme po 180 letech s ilustracemi současné norské umělkyňe Lisy Aisato. Příběh vypráví o starém Ebenezeru Scroogovi, který miluje peníze a nenávidí Vánoce. Vždy sedává sám ve svém velkém a chladném domě a zlostně pozoruje rozsvícená okna okolních domů, kde si lidé v útulném kruhu rodin pochutnávají na štědrovečerní hostině. Scrooge si lehne do postele, ale nedokáže usnout. Vtom ho navštíví tři duchové a jeden po druhém ho berou na poučné cesty, které by tomuhle držgrešli měly otevřít oči. Scrooge zjistí, že nic není takové, jak si dosud myslel. Přehodnotí svůj životní postoj, nebo zůstane nadále plný zloby a nenávisti? Povídka Vánoční koleda vyšla poprvé 19. prosince 1843. První vydání se vyprodalo během několika dní a Londýňané stáli hodiny v nekonečných frontách, jen aby si ji mohli poslechnout v podání samotného Charlese Dickense. Čtenáři přijali nevšední příběh s nadšením a dodnes se tvrdí, že tato kniha ve viktoriánské společnosti znovu probudila zájem o vánoční tradice, včetně koled a posílání svátečních blahopřání. Zároveň ve Spojeném království vyvolala nečekanou vlnu dobročinnosti i mezi bohatými průmyslníky, nechvalně známými jako „loupežní baroni“. Autor původně své dílo zamýšlel jako kritiku kapitalistických vykořisťovatelů, dnes však patří k vánoční klasice. Vánoční koleda inspirovala ke vzniku mnohých divadelních her a animovaných nebo hraných filmů a neustále oslovuje malé i velké čtenáře na celém světě.... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 2024 , Tatran (Bratislava)Originální název:
A Christmas Carol, 1843
Každoroční zvyk a radost. Nesmrtelný příběh s ponurým dějem, smutkem, láskou, soucitem a hlavně pohádkovým napravením. Obzvlášť ke konci roku je příběh ještě silnějším. Jako nejpovedenější považuji edici s kresbami Roberto Innocenti z roku 1994.
moje zamilovaná knížka - každý rok se k ní v předvánočním čase vracím a nikdy nejsem zklamaná, byť už ji znám téměř nazpaměť;
Nedovedu říct kolikrát jsem tenhle skvost už četl. Na Vánoční koledě je kromě poselství, vyprávění a překladu manželů Tilschových krásná i skutečnost, že nezáleží v jakém ročním období (v tomto případě polovina února) po ní čtenář sáhne. Její síla není ovlivněna roční dobou ani letopočtem. Vydavatelství Petrkov k tomu navíc vydalo nádherné zpracování s Innocentiho ilustracemi (obzvlášť obrázek na konci si zaslouží zvláštní pozornost), které tomuhle čarovnému příběhu ještě nasazují korunu, což bylo důvodem, proč toto vydání muselo skončit vedle ostatních (či před nimi) v mé skromné knihovničce.
Knihu jsem záměrně přečetl během vánočních svátků. K dílu není snad třeba nic psát. Příběh je pěkný, ač zvláště část s duchem budoucích Vánoc měla nádech hororu. Místy se budete trochu bát.
Není moc co hodnotit...Vánoční koleda je klasika. Moc krásný příběh, který si každoročně s blížícími se Vánoci ráda čtu. Vydání z roku 2010 od XYZ obsahuje moc pěkné ilustrace.
Škoda, že česká literatura se nemůže pochlubit podobnou vánoční perlou (Štědrý den od Erbena mi přijde trochu moc pro vytvoření příjemné atmosféry), a tak milovníci vánoční atmosféry musí utíkat do Anglie 19. století...
Příběh nás přenáší do Anglie a z každého kousku této knihy na nás dýchá ta pravá Vánoční atmosféra. Skruž, protivný starý muž, který dostane druhou šanci se změnit a tu uchopí pevně za pačesy.
Duchové Vánoc, kteří mu umožní nahlédnout do svého nitra a zamyslet se nad sebou a v neposlední řadě poselství, které je v této knize ukryto - to všechno tvoří dohromady úžasný celek.
Na vánoční pohodu akorát. Vždycky mě čtení tohoto kouzelného příběhu vtáhne do děje natolik, že čekám, zda se tam také někde neuvidím... Kouzlo pravých Vánoc, morální hodnoty, čistota lidského srdce a "obrácení", to je to, co na tomhle příběhu miluji. Jedna z mých nejoblíbenějších knih.
Četla jsem tuhle knížku vzhledem k vánočnímu období, ale myslím si, že i kdybych ji četla uprostřed parného léta, vyšlo by to nastejno a měla bych pocit, že je kolem mě zima, sníh a vánoční atmosféra. I ta nálada starého Londýna na člověka přímo dýchá a můžete mít pocit, že tam opravdu jste nebo jste to někdy zažili. Příběh jsem už znala z filmového zpracování, které je také povedené, ale stejně to neubralo knížce samotné a užila jsem si ji. Morální ponaučení jsou jasná, co chtěl autor říci také. Příjemná pohádka s občasnými mírně hororovými prvky.
Přečetla jsem si ji v nejnovějším vydání - Petrkov 2016. A bylo to pro mne příjemné čtení právě v této vánoční době. Dickensův styl je květnatý a nemusí každému sednout. Mně trvalo několik stránek, než jsem přestala mít potřebu číst některá rozvláčná souvětí několikrát, abych je správně pochopila.
Připadá mi, že ilustrace jdou s autorovým stylem ruku v ruce - měla jsem chuť se do obrázků úplně vnořit a prostudovat každičký detail. A to s patřičným oceňujícím údivem, když jsem se ze záložky dozvěděla, že Roberto Innocenti je ilustrátor - samouk.
A dostala jsem chuť znovu shlédnout film.
"Kdybych mohl prosadit, aby bylo po mem, rozhorlil se Vydrigros, pak bych dal kazdeho hlupaka, co obchazi s tim VESELE VANOCE na jazyku, uvarit spolu s jeho vanocnim pudinkem a pohrbit se srdcem proklatym vetvi cesminy! To by mu patrilo!" Krasny pribeh ze stareho Londyna o tom, co je pravou podstatou Vanoc. Pribeh v dnesni konzumni dobe stale vice a vice aktualni. Preji Vam, at mate ve svem okoli co nejmene Vydrigrosu a jemu podobnych. Vesele Vanoce lidem vsem!
Už niekoľko rokov patrí Vianočná koleda ku mojim najobľúbenejším vianočným príbehom, aj keď som si knižný originál prečítala až teraz. Má v sebe všetko, čo na týchto sviatkoch milujem- vianočnú atmosféru, vianočný zázrak a istotu, že v každom srdci a skrýva dobro. A myšlienka troch vianočných duchov je úplne geniálna :)
Krásná pohádka, která člověka přenese do dickensovské Anglie, výjimečně mi ani nevadilo počešťování anglických jmen, které mě jinde opravdu vytáčí :-)
Vřele doporučuji! V tomto období je to jasná volba ;) super i jako audiokniha. Vánoční atmosféra z knihy jenom sálá!
Krásný až dojemný příběh. Když přicházel první duch (Marley), dokonce jsem se chvilku i bála :D navíc prostředí Vánoc já miluji, takže to vše dělá z knihy skvělou knihu, kterou doporučuji.
Anglie Vánoce 19. století zfilmováno duchové a přízraky dobrodružství minulé životy vánoční zvyky vánoční příběhy zfilmovaná pohádka
1966 | Oliver Twist |
2010 | Vánoční koleda |
1960 | Nadějné vyhlídky |
2015 | David Copperfield |
1961 | Kronika Pickwickova klubu |
Vianočnú koledu sme mali pred rokmi (na gympli) ako tzv. povinné čítanie v rámci hodín angličtiny. Bola to vlastne moja prvá kniha prečítaná v tomto jazyku a v tom čase som ju musela čítať zároveň so slovenským prekladom, ešte som angličtine tak nerozumela. V každom prípade, príbeh je to krásny a rada sa k nemu vrátim.