Vánoční koleda
Charles Dickens
Silný příběh o tom, že na změnu není nikdy pozdě. Vánoční koleda je povídka o zázraku a o naději starší než 170 let. Dokážou vánoční svátky změnit i toho nejzkaženějšího člověka? Pan Skrblíř je starý, hamižný muž. Nenávidí lidi a Vánoce jsou pro něj ztráta času a peněz. A právě v této době mu jeho synovec přijde popřát šťastné svátky a pozve ho na sváteční večeři. Skrblíř ho vyhodí ze svého domu. Na Štědrý den Skrblíře navštíví jeho zemřelý společník. Prozradí mu, že se mu zjeví tři duchové, díky kterým se může stát lepším člověkem, když bude sám chtít. Zjeví se mu duch minulých Vánoc, duch letošních Vánoc a duch příštích Vánoc. Ten poslední odhalí obchodníkovi děsivou budoucnost. Skrblíř se vyleká a přísahá, že se změní. Stane se štědrým mužem, dobrým zaměstnavatelem a ještě lepším přítelem? Zaposlouchejte se do legendárního příběhu s Lukášem Hlavicou.... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 2022 , TympanumOriginální název:
A Christmas Carol, 1843
Interpreti: Lukáš Hlavica
O víkendu jsem si poslechla tuhle vánoční klasiku v úžasném podání pana Josefa Somra a byl to krásný zážitek.
Tady podle mě vůbec nejde o to, jestli Vánoce milujete nebo jsou vám lhostejné. Vánoční koleda vás určitě nenechá chladnými, protože je popsána krásnými slovy pro útěchu rozcuchané a unavené duše. Každý si s sebou táhneme nějaký ten řetěz, ať jsme si toho vědomi či ne, ať je r. 1843 nebo 2021, a to je, myslím, na tom to utěšující - uklidňuje nás, že bez ohledu na čas, lidské duše se trápí stále tím stejným. Co chci, co potřebuji, co je dobré, co mi nesvědčí, to každý zjistí pouze a jen svou vlastní zkušeností, přestože zvídavé duše čtenářské jsou hlavy otevřené a nasávají podobné příběhy jako houby vodu.
Četla jsem knížku od nakladatelství Perfekt. Kromě pěkného příběhu, u tohoto díla jsou snad ve všech vydáních nádherné ilustrace. Skvělá četba pro navození té správné zimní atmosféry, s ukázkou vánočních zvyků a seznámení se s životem v 19.století. Pěkná pohádka, ke knížce mám nostalgické vzpomínky. Ať máte duchy v příbězích rádi nebo ne, tenhle kouzelný příběh se snad pozitivně dotkne každého. A musím opakovat, že opravdu všechna vydání jsou zdařilá, já vyrůstala s tímto (někdy okolo roku 1998 - 2000, možná pozdější dotisk?). Povídka mi chytla za srdce a ty nezapomenutelné obrázky = paráda!
Knížka se mi moc líbila. O jednu hvězdičku víc bych dala filmovému zpracování. Knížka není tak obsáhlá jako film. Ale i tak tento příběh miluju️
Vánoční koleda je prostě úžasná a ve vydání z roku 2019 od Petrkov má i krásné ilustrace, které vás ještě víc vtáhnou do děje.
Má milovaná vánoční tradice. Už se těším, až si zapálím adventní věnec, za oknem bude sněžit a já se zachumlám do deky a začnu číst.
Sice bez peněz do hospody nelez, ale lásku a štěstí si za ně nekoupíš, ani kdyby ses přetrhl!
Charles Dickens mne touto knihou ohromil. Ať už hlavní postavou - Ebenezerem Skružem, kterého zajímá jen vlastní bohatství a pro peníze by se mohl utlouct, tak chudým písařem, který má hluboko do kapsy.
Knihu by měl přečíst každý - jednak, kvůli poučení, že každý, kdo je chamtivý, nepokorný a skromnost mu nic neříká má ještě šanci se změnit a jednak, kvůli excelentnímu příběhu, který se vám při čtení doslova vykresluje před očima.
Nakonec by se myšlenka příběhu dala shrnout takto: I ten, kdo má "srdce z kamene" se může změnit a stát se úplně jiným člověkem, avšak musí se změnit, co nejdříve, aby nebylo příliš pozdě
Moc hezký příběh o tom, že peníze nejsou všechno, že člověk má pomáhat druhým a nemyslet jen na sebe...
No a já myslim, že každý kdo si tuhle pohádku četl, přesně tohle si říkal a byl nakonec dojatý nad napraveným Scroogem :-), ale kolik lidi by takového ducha v zádech potřebovalo.... :-)
Krásný příběh ač kniha napsaná před mnoha lety stále by si z ponaučení hlavního hrdiny mnozí mohli/měli vzít příklad.
Jedna z knih, kterou jsem přečetl už několikrát a má své stálé místo v naší rodinné knihovně. Už několikrát se stala cílem pokusu "o nevrácení" ze strany mladších členů rodiny, ale tato kniha patří mezi mé oblíbené, takže zatím ji hlídám...
Příběh je skvělý, ale musím uznat, že styl Dickense mi asi úplně nesedí. Kdysi jsem četla Vánoční koledu v češtině a nijak mě to nenadchlo. Letos jsem se pokusila o ní v angličtině a mám z toho pořád stejný pocit. Příběh z Vánoční koledy však přesto považuji za jeden z nejlepších vánočních příběhů vůbec.
Přečteno za jeden večer.
Krásná pohádka o tom, že svůj postoj k životu můžeme změnit kdykoli a že právě jím si utváříme naši budoucnost.
..."Nešlo o žádnou vznešenou zábavu. Nebylo na nich nic elegantního. Nebyli honosně oblečení, do bot jim teklo, šaty poznaly lepší časy a Petr podle všeho dobře věděl, jak to vypadá v zastavárně. Ale byli šťastní, vděční za to, že mohou být spolu, a radovali se z vánočního času."...
Mám pocit, že i spousta dnešních "Skrblířů" by potřebovala setkání s duchy vánoc. Některé knihy beru jako svůj velký knižní dluh. Podstatu příběhu sice znám, ale vlastně jsem je nikdy nečetla. A Vánoční koleda patřila mezi ně. Jsem moc ráda, že jsem to napravila a toto krásné vydání s úžasnými ilustracemi Roberta Innocentiho jsem si nejen přečetla, ale také zařadila do své knihovny. Rozhodně si musím čtení zopakovat před vánoci.
Anglie Vánoce 19. století zfilmováno duchové a přízraky dobrodružství minulé životy vánoční zvyky vánoční příběhy zfilmovaná pohádkaAutorovy další knížky
1966 | Oliver Twist |
2010 | Vánoční koleda |
1960 | Nadějné vyhlídky |
2015 | David Copperfield |
1961 | Kronika Pickwickova klubu |
Klasický vánoční příběh, který nemá smysl abych tu opakoval. Co, je ale naprosto výjimečné, je audio zpracování, kde knihu načetl Eduard Cupák. Prostě dokonalost pro uši.