Vaření podle pěti elementů
Roswitha Fehrer
Staří čínští taoisté chápali skryté souvislosti, kterými je možné vysvětlit děje v přirozeném světě, jako princip wu sing, přírodní zákon pěti prvků, který symbolizuje ubývání a narůstání jin a jang. Zemi, vodu, kov, oheň a dřevo vnímali jako dynamické procesy, které mají zvláštní vlastnosti a existují ve vzájemných vztazích tvoření a zániku. Učení o výživě podle pěti elementů je dodnes základní součástí čínské medicíny. Zásadou vaření podle pěti elementů je využití energetické a termické kvality jednotlivých potravin. Díky tomu je možné si zachovat zdraví nebo vyrovnat nevyváženosti vyvolané tělesnou konstitucí, nesprávnou výživou, vlivy ročních období nebo klimatickými vlivy. Jinými slovy to znamená, že výživu je možné chápat a využívat jako lék. Roswitha Fehrer, přední evropská odbornice na čínskou medicínu, přináší ve své knize 250 unikátních receptů , které mohou významně přispět ke zlepšení zdraví, tělesné i duševní kondice a radosti ze života vás i vaší rodiny. Součástí knihy je velký barevný plakát, který přehledně znázorňuje dělení potravin podle pěti elementů. ... celý text
Literatura naučná Kuchařky
Vydáno: 2010 , EminentOriginální název:
Das 5-Elemente Kochen im Einklang mit den Jahreszeiten, 1998
více info...