Vaše hospodyně
Alex Hay
Londýn roku 1905. Nejhonosnější dům v luxusní čtvrti Mayfair skrývá mnoho pokladů, ale i temná tajemství. Když se hospodyně, paní Kingová, začne příliš vyptávat, je na hodinu propuštěna. Nenechá si to ale líbit a rozhodne se pomstít. Ví moc dobře, jak na to. Ve světě zlodějů a podvodníků je jako doma. Vyrostla v něm. Dá dohromady skupinu žen z okraje společnosti, které se nechají do domu najmout jako služebné, aby společně provedly tu nejodvážnější loupež, jakou kdy Londýn zažil. Hospodyně, pokojské, švadleny – kdo by je podezíral? Připraví rafinovaný plán: během dlouho očekávaného maškarního plesu vykradou dům přímo před nosem majitelky i jejích vážených hostů.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2024 , Grada , CosmopolisOriginální název:
The Housekeepers, 2023
Zajímavý příběh, který pobavil i trocha toho napětí jak to celé dopadne nechybělo. Holky to měly dobře vymyšlené. Kniha nebyla špatná a četla se dobře. Ale něco mi v příběhu chybělo, nevím, možná více emocí u postav, nikdo nevyčníval a naopak ....
Mám z knihy celkem rozporuplné pocity. Vlastně nevím,jestli se mi líbila nebo ne.... Zvědavost mě teda vtáhla a nutila číst dále, ale jinak mě to moc neokouzlilo.
Lámu si hlavu, co k těm třem hvězdičkám napsat. Zdlouhavý příběh ze starého Londýna. Hodně přehnaná akce. Myslím, že autor se asi nikdy nestěhoval, natož potajmu. Vím, mělo to být zábavné, ale moc mě to nebavilo.
Nadchla mě anotace, ale kniha samotná bohužel ne. Přišlo mi to jako jeden velký chaos. Co dělá ten a tamten a vše šlo rychle za sebou. Možná to bylo stylem psaní. Čekala jsem od knihy víc.
Historické příběhy mám ráda, ale čekala jsem něco víc thrillerového nebo detektivního. Jedná se o román, který má nálepku „napětí“ po dočtení jsem pochopila, co tím autor měl na mysli, ale když jsem byla asi ve ¾ knihy a pořád žádná vražda, smířila jsem se s tím, že se s hospodyní nestanou masové vražedkyně. :-D
Příběh jako takový je velmi čtivý a promyšlený. Užívala jsem si každý plán, který hospodyně na své pány vymyslely, a jen jsem čekala, co se z toho vyklube. Při čtení se mi vybavovali filmy jako 60 sekund, Loupež po italsku a jiné. Holky hospodyně byly fakt akční a nic neponechaly náhodě.
Ještě jsem nic takového nečetla, nebylo to nic velkolepého, ale za mě to bylo fakt hodně čtivé, doteď nechápu proč. Každou volnou chvilku jsem chtěla číst, abych se dozvěděla jak toto všechno dopadne. Nebude to čtení pro všechny, ale já si příběh s paní Kingovou užila!
Jedná se o autorův první román. Román se odehrává v Londýně v roce 1905. Hlavní postavou je paní KINGOVÁ, která chce vykrást dům své zaměstnavatelky. Dá dohromady skupinu žen, která ji s tím má pomoci. Krádež se má odehrát během maškarního plesu. Jak to všechno dopadne se už dočtete v této knize.
Kniha se četla celkem dobře. Je to takové odlehčené a zábavné čtení, místy přitažené za vlasy, ale záleží na tom, jak autorův styl sedne čtenářům. Zároveň v tomto románu nalezneme závažná témata a překvapivé zvraty.
Román je fiktivní dílo, ale obrovský dům na Park Lane, který je středobodem tohoto příběhu, je inspirován řadou výjimečných domů, které v minulosti stály v nejbohatších částech západního Londýna.
V závěru knihy se nachází POZNÁMKA AUTORA a PODĚKOVÁNÍ.
V závěru se mi líbilo PODĚKOVÁNÍ, ve kterém autor děkuje svému manželovi Tomovi. „Děkuji ti, že jsi otevřel prosecco, když to bylo nejvíc potřeba: Dokonalý okamžik, který by bez tvé přítomnosti zdaleka neznamenal tolik. Díky, kamaráde – mám tě rád.“
Pro mne velice osvěžující změna: překvapivý námět, zajímavé postavy i výborná dobová atmosféra. Sedmička "dam" se spojí dohromady na spáchání velice odvážné loupeže - kompletní vybílení nejhonosnějšího domu na londýnské Park Lane, do posledního kousíčku vybavení, a to za probíhajícího maškarního plesu tamtéž. A to vše jednu noc v roce 1905...
To by samo o sobě stačilo, ale samotný zločin a jeho organizace byly jen jednou linkou příběhu. Samotný nápad na tento čin u hlavní hrdinky, stejně jako zapojení dalších známých i neznámých postav odhalovalo nespočet velice komplikovaných motivů, stavů a vztahů, včetně pokrevních, které až do samotného závěru znemožňovaly předvídat, jak to vše nakonec dopadne. Přípravě celé akce se věnovala zhruba první půle knihy, pak už se spustilo dopočítávání a akce se rozjela... a napětí se stupňovalo až do samotného konce.
Autor (chvíli jsem myslela, že je to autorka, podle jména) si nebral servítky a líčil syrově třídní rozdíly mezi staro/novými penězi a služebným personálem (samo o sobě komplikované hierarchie) až po londýnskou spodinu. Některým podvodníkům (spíše podvodnicím) jsem fandila víc (ovšem podle toho, jaké skutečnosti se postupně o nich odhalují), jiným tedy opravdu nikoli.
Vcelku komplikovaný, ale nesmírně vydatný napínavý sociální román. Maximální spokojenost i hodnocení. Knihu jsem skoro nepustila z ruky.
Pozn.: pobavilo mne, že si jedna postava v minulosti koupila letenku do Kapské provincie, podruhé to bylo změněno na mírně přijatelnější jízdenku, ale v té době - přelomu století - by to rozhodně byl tak akorát lodní lístek (vinen patrně pouze překladatel, nikoli sám autor). Nebylo to důležité, ale padlo mi to hned do oka; tyhle prohřešky by měl také odchytit korektor, pokud tedy nějaký vůbec existuje.
Velmi sugestivní pohled na Londýn roku 1905, v tomto případě z pohledu těch, kteří zajišťují pohodlný život společenské smetánce. Hospodyně, pokojské a švadleny připraví rafinovaný plán a během jednoho maškarního plesu vykradou dům přímo před nosem majitelky a jejích hostů. Kniha mě zaujala od první stránky nejen překvapivými zvraty v ději, ale také etickým poselstvím.
Bohatství těch privilegovaných je často, i v dnešní době, založeno na nepříliš poctivých praktikách, a tak je vlastně pomsta služebných zcela pochopitelná. Tento barvitý a napínavý příběh doporučuji těm, kteří uznávají v životě i jiné hodnoty, a ne jen velký majetek.
Tak toto bylo naprosté zklamání.Knihy i když se ze začátku nemohu začíst-dočtu knihu až do konce.Tuto knihu jsem,ale musela odložit nedočtenou -za mě naprostý chaos,do kterého jsem se nedokázala začít.Kniha má,ale velmi pěknou obálku.
Kniha je velmi dobrá. Četla se skvěle. Čekala jsem více napětí, ale i přesto hodnotím 5 hvězdičkami, protože musím ocenit to, jak dobově na mě děj působil. Jakobyste s postavami byly v roce 1905. Námět je jak dělaný pro televizní seriál nebo film. Doporučuji!
Dobře se to četlo, pořád jakože nic a pak akce jak cumel. Hezky to měly holky vymyšlené, docela si to umím představit jako film.
tak tohle mě bavilo. pohled na britskou honoraci hezky zezdola, z úhlu těch, co nejsou vidět ani slyšet, ale konečně se rozhodli dát o sobě vědět - a to pořádně zostra.
Londýn detektivní a krimi romány historické detektivky služky, služebné hospodyně služebnictvo
Námět knihy se mi zamlouval, ale asi jsem od ní očekávala víc, proto jsem napůl zklamaná. Kéž by v ní bylo víc akce, napětí, propracovanosti. V tomto podání je to taková oddechovka…