Včelí kniha

Včelí kniha
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489003/bmid_vceli-kniha-fWr-489003.jpg 5 2 2

Včelí úl skrývá mnohá tajemství. Oblíbený švýcarský pohádkář Jakob Streit přibližuje poutavou formou život včelstva v průběhu jednoho roku. Dědeček včelař zasvěcuje svého vnoučka a spolu s ním i malé čtenáře do tajů podivuhodného světa včel: jak si v zimě vytápějí příbytek, jak chystají maličké houstičky pro krmení larviček, co dělají mladé včelky, když přijdou na svět, jak se rodí královna, jak je to s jejím slunečním letem a jak se včely rojí a hledají si nový domov.... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata Pro děti a mládež
Vydáno: , Franesa
Originální název:

Das Bienenbuch


více info...

Přidat komentář

Cara.17
13.04.2024 5 z 5

Včelí kniha je už třetí knihou od Jakoba Streita, kterou jsem četla a naprosto si ji zamilovala. Prvními dvěma byly: Povídání z horských strání a Pohádky horských květin. Jak už napovídají samotné názvy, i v tomto díle nás autor zavede do přírody, o které nám bude poutavým způsobem vyprávět. A tentokrát se bude jednat o včely.
Každý dospělý určitě ví, jak moc je tento hmyz důležitý a nepostradatelný pro život na celé naší planetě. Proto je bezesporu na místě, aby se s fungováním jejich společenstva - včelstva - začaly seznamovat už děti a dovolím si tvrdit, že tato knížka je pro to perfektní pomůckou.
Autorovo popisování včelího života je jednoduché, zajímavé a čtivé. I dospělým (laikům) může spoustu věcí objasnit. Je sice pravda, že nám včelí život "zábavnou" formou popsal už Ondřej Sekora ve svých dílech, nicméně Jakob Streit se tomu věnuje mnohem podrobněji. Navíc čtenáře poučuje o úlech a práci včelaře v průběhu celého roku, čímž poskytuje mnohem komplexnější náhled na včelstvo než pan Sekora.
Z mého pohledu se jedná o nepostradatelnou knihu. Včely to bohužel v posledních letech kvůli nám nemají vůbec jednoduché a je koneckonců v našem vlastním zájmu postarat se, aby tu byly i nadále... Proto seznamujme a poučujme každého o životě včel, o tom, co potřebují a bez čeho se neobejdou. Jestli totiž ze Země zmizí ony, jak dlouho tu potom budeme my?

eLiskaS*
07.02.2024 5 z 5

Hezký příběh o včelách od jara do podzimu. Poučný, zároveň dobře čtivý. Pro děti tak od šesti let


gabra03
18.03.2022

Nesmírně milé čtení pro všechny děti ( a nejen je), které se chtějí zajímavou, jejich věku přizpůsobenou formou, dozvědět něco o životě včel - o práci včelaře a starosti o včelstva od jara do zimy. Konec této útlé knížečky je věnován staré pověře, o které jsme čítávali v kdysi povinné četbě - Babičce Boženy Němcové - o tom, že o smrti hospodáře - včelaře musí včeličkám někdo říct, jinak zahynou...