Ve jménu nebes
Jon Krakauer
Příběh nelítostné víry . Dějiny křesťanské sekty Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů (mormonů), její cíle a působení v USA i osudy některých členů. Beletristicky psané dějiny sekty, působící především na rozhraní států Utah, Arizona a Nevada jsou prokládány soudními výpověďmi fundamentalistických mormonů, kteří popisují, jak brutálně vyvraždili rodinu „odpadlíků od víry“. – Kniha je doplněna recenzí svého prvého vydání, přehledem zdrojů informací a bibliografií.... celý text
Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: 2005 , Columbus (ČR)Originální název:
Under the Banner of Heaven, 2003
Znepokojující svědectví o tom, jak snadné je ovlivnit a zmanipulovat /ne/myslící davy.
Poučné , nejen do dnešních dnů , kdy jsou lidské emoce přinejmenším vyhrocené.
Další skvělá kniha Jona Krakauera, kterou od plného hodnocení dělí její nadměrná délka, kdy jsem se ke konci už krapet nudil. Ale na druhou stranu mě obohatila o tuny nových a zajímavých informací. Člověku až zůstává rozum stát, čemu všemu jsou schopni lidé věřit. Zlaté desky, kouzelné brýle a čtení z klobouku? Bože můj :-)
Skvělá kniha popisující mezi jinými velmi kontroverzní příběh, kdy dva bratři ve jménu Boha zavraždili matku a její dítě. Dokonce po jedenácti letech stále necítí vinu za události, které se staly a věří, že jejich ruku vedl Bůh a budou za to náležitě odměněni. Dozvídáme se také historii vzniku tohoto v současnosti nejrychleji rostoucího náboženství. Setkáváme se zakladatelem, prorokem Josephem Smithem, jeho uměním překládat Zlaté tabulky nahlížením do klobouku a čtyřiceti osmi tajnými manželkami. Až mě opět osloví usměvaví a učesaní misionáři Církve Ježíše Krista Svatých Posledních Dnů, rád si s nimi na toto téma pokecám.
Fascinůjící výpověď o dějinách nejúspěšnějšího amerického "náboženství" a jeho vlivu na své členy aneb další z padných důkazů proč by se měla většina současných náboženství tvrdě potírat zákonem.
2007 | Útěk do divočiny |
2016 | Peklo blízko nebe |
2005 | Ve jménu nebes |
2000 | Vábení hor |
Fascinující vyprávění. O mormonech jsem moc nevěděla, všechno pro mě bylo nové.
Oproti ostatním Krakauerovým knížkám přesto ubírám z hodnocení jednu hvězdičku. Vyprávění hodně přeskakuje v čase tam a zpátky. U beletrie mi to problém nedělá, ale u literatury faktu mi to přišlo trochu matoucí.