Ve službách mocných

Ve službách mocných
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537471/bmid_ve-sluzbach-mocnych-6630b30d7dbd6.jpg 5 530 530

Rytíři z Vřesova série

Někdejší johanitský rytíř Wolfram Katzinger z Olšové se s řádem johanitů rozchází. Je ale vůbec možné opustit řád bez ztráty cti? Wolfram navíc zvažuje možnost vstoupit do služeb krále Jana Lucemburského, oslabeného úmrtím svého otce a tísněného částí české šlechty v čele s Jindřichem z Lipé. Také Beneš z Vřesova odchází po neshodě se svým lenním pánem Petrem z Rožmberka z jeho služeb a pokouší se znovu pozvednout vypleněnou a vypálenou rodnou tvrz Vřesov, ačkoliv byl doposud přesvědčen, že už k ní zhola nic necítí...... celý text

katallinka
13.08.2020 4 z 5

Velmi povedená série s velkým množstvím sympatických postav a zajímavých zápletek. Autor do příběhu velmi pěkně zapracoval historické události a postavy.

viweb
07.08.2020 5 z 5

Výborná, čtivá, doporučuji

kuruteku
05.08.2020 4 z 5

Dočteno během dvou dnů a opět spokojenost - sice odchod Wolframa z johanitského řádu, odchod z králových služeb a následná romance a svatba s Eleonorou trochu patří do červené knihovny, ale řeč s Matoušem Čákem a ubránění Vřesova to vynahradilo.

tittanie
17.07.2020 5 z 5

Jsem nadšená jako z předchozích dílů. Fajn doba a postavy. Trochu neuvěřitelné dobrodružství, ale skvěle se mi kniha četla. Jen tak dál.

evask
17.07.2020 3 z 5

Bohužel jsem nečetla předchozí díly, v knihovně je nemají, souvislosti možná chyběly, nemohla jsem se začíst. Měla jsem veliké očekávání a teď jsem trochu zklamaná, žádný trhák to nebyl.

pavel9989
07.05.2020 5 z 5

Kniha nezklamala, opět s chutí přečteno během chvíle ;-)

adam5955
03.05.2020 5 z 5

Dve dejove linky: Wolfram a Benes. Velmi ctive a poutave. Zrizovani komend a tato pasaz linky Wolframa mi prisla jako podklad pro dalsi knihu, nebot jinak byla docela zbytecna :) Libi se mi, ze hlavni hrdinove nejsou slabi a podcenovani a neprojevi se az na konci. Ne, zde je slaby slaby a silny silny. Proto se to asi hezky cte. Konec trosku nahodny a ne nepodobny predchoziho dilu (nebo toho prvniho, ted uz nevim :) ). Nectu si prebaly dalsich dilu, ale doufam, ze s kralem Janem dojdeme az ke Krescaku. Dokazi si predstavit prave ty rytire, co svazali sve oprate s ceskym kralem :) Absit, ut rex Boemie fugeret

PanKrbec
05.04.2020 4 z 5

Z prvních tří dílů se mi tento libil nejméně (v jednom bodě bylo Wolframovo jednání na něj hodně nelogické a jedna pasáž se mi zdála až moc překombinovaná), ale jinak se mi to pořád dost libilo a pěkně četlo. Už čekám, až pošta přiveze další díl :-)

mythos91
02.04.2020 5 z 5

Třetí pokračování nás opět zavede k událostem ohledně Beneše, který opravuje zničený Vřesov seč mu síly a lidé stačí. Chce z Vřesova vybudovat solidní hrádek, ale musí se bránit i nájezdu stále dotěrného Křiváka a jeho lidí. Druhá linie opět líčí nejen válečnické umění Wolframa Katzingera a jeho službu mladému Janu Lucemburskému. Krása…

Barbara182
15.03.2020 3 z 5

Kniha udržela standard předchozího dílu, zůstali víceméně dva hlavní hrdinové - Wolfram Katzinger a Beneš z Vřesova, což mi vyhovuje. A kupodivu mě bavilo i Benešovo budování nového hrádku a strasti s tím spojené. Příjemně oddechové čtení :-)

Pavelpi
06.03.2020 5 z 5

Další pokračování osudů Beneše a Wolframa a opět bezvadné.Moc se mi to líbilo a tak jsem se začetl a vzal to jedním vrzem až do rána.

rlupinek
15.01.2020 5 z 5

Skvělé čtení, kniha se mi moc líbila. Od předchozích dílů se lehce lišila, zejména nahlédnutím pod pokličku stavebním pracím na krumlovském hradě. Nesmí také chybět vojenské půtky a šarvátky, ale i mocenské vyjednávání na nejvyšší úrovni. Wolfram je borec, takového kámoše bych chtěl mít...

Garik
26.12.2019 5 z 5

Ďalší vynikajúci diel o rytieroch z Vřesova. Len tie občasné chyby trochu zamrzia. Ako keď sa z majstra Pavla kdesi medzi kapitolami stal majster Peter.

Jaruš7
13.12.2019 5 z 5

Píše se rok 1314.
Královský trůn je dědičný, ale císařský je volitelný.
Citace :" Temné dunění, jakoby ze země vyrostl, oddíl jezdců, jejichž koně vzápětí přešli do cvalu... Byl to dvacetihlavý oddíl, ale jako by jich bylo pětkrát víc. Byli jako děsivá, mlčící a zároveň burácející ničivá síla. Jejich hlavní zbraní byl rychlý, překvapivý a drtivý útok."
Ve službách mocných - předpoklady - oddanost, slib věrnosti, cti, které tvarují charakter tak či onak, a ty pak zde mají zásluhy na změnách životních postojů, které v ději historických skutečností čtenáře provází politickými hrátkami evropských šlechtických rodů ve volbě římského císaře.
Chudý rod Vřesovců a Olšovců vstává z popela, ve "službách mocných" nabyly životní zkušenosti a zanechaly nezkalené stopy, čistý štít.

Bezvadný, radost číst.

likaf
19.11.2019 5 z 5

Třetí díl je opět skvělým čtením. Wolfram odešel z řádu, Beneš ze služby u Rožumberka. A Křivák, vlastně nyní už Joachim z Hohenbachu, dělá stále neplechu. Ale naši rytíři se nedají!

Aleen
16.10.2019 5 z 5

Myslela jsem, že sérii o Platnéři, v mých očích, nic v oblasti historického románu, nepřekoná. Stalo se však. Velmi mi sedlo, jak se vyprávění věnuje dvěma, v této chvíli, nejsilnějším postavám ságy, služebníkům mocných, Benešovi a Wolframovi. Jejich morální pohled na svět je asi na tehdejší dobu dost neobvyklý a oceňuji jej. Byla jsem z tohoto dílu nadšená a, jako ten předešlý, jej přímo zhltla.

Harold
13.10.2019 5 z 5

Pro mne zatím nejlepší díl - autor si mě nejspíše získal tím, že nechal mladého Beneše budovat svou tvrz, respektive hrádek, tedy vlastně hrad. Děj mi přišel velmi svižný, kniha absolutně čtivá a pozitivní. Dokonce mi přijde, že v ní bylo i více historických informací než v předešlých dvou. Jen celkově k sérii - osobně bych preferoval hlubší popis bitev.

TomD
08.09.2019 5 z 5

Jako vždy, pan Niedl nezklamal. Krásný a poutavý historický román. Ovšem číst jej bez předešlých dílů, by nemělo smysl a bylo asi zmatečné. Úplně to vidím zfilmované, to by bylo labůžo. Ale ano, kniha je kniha. Ta fantazie, ta předtavivost...

hanzmb
20.06.2019 5 z 5

Zatímco první 2 díly byly standardní Niedlovy dobrodružné romány, nyní přišla bomba. Celé se to posunulo o 2 levely výše. Wolframova linie je plná dobových politických intrik a Benešova zase naopak plná dobových reálií. Jako kdybych spojil Bauerovu sérii Ve službách otce vlasti a Vondruškovi Skláře. Přitom zachována plynulost děje i čtivost. I toho dobrodružství je požehnaně. Prostě paráda.

druzickaster
13.06.2019 5 z 5

Asi se budu opakovat, ale za mě velmi dobré. Dějové linky v pohodě a srozumitelně oddělené kapitolami a díky tomu i snadno sleodvatelné. Hrdinové jsou pořád hrdinové, lumpové jsou lumpové a tak to i nadále zůstane. Hans Křivák nezklamal a Čeněk, Wolfram a i Beneš mě baví čím dál tím víc. Těším se na další díl.