Ve stínu

Ve stínu
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470588/bmid_ve-stinu-sGy-470588.jpeg 4 340 340

Krauzův talent zaplést se do případů, které mají politicko-mocenský podtext, je všeobecně známý. Naštěstí ne všechny vraždy vyšetřované mordpartou jsou ze stejného soudku. Mnohem častěji mají případy „obyčejný“ kriminální podtón, stejně jako v tom nejnovějším. Začátkem divokých devadesátých let vstupuje na scénu nejznámější sériový vrah Ondrej, který zanechává krvavé stopy ve třech zemích. Krauzovi nikdo nevěří, že to všechno bude pokračovat, že jsou teprve na začátku série brutálních znásilnění a vražd. Marně se snaží u nadřízených prosadit, aby se soustředili jen na „ponožkového vraha" - nevěří mu, bojí se paniky. Proti Krauzově logice stojí vrahova vypočítavá taktika: mezi jednotlivými útoky dělá nepochopitelně dlouhé pauzy, jejichž význam (možná vzkaz) nedokáží detektivové rozluštit. Právě během jedné z nich se stala i bizarní vražda, která prověřila jejich trpělivost, postřeh a schopnost dedukce. Krauz ještě netuší, zda se nečekaně rychle objevil jeho ponožkový vrah, anebo ze stínu vystupuje někdo nový. Bojují ještě pořád s Ondrejem, anebo se jim někdo plete pod nohy?... celý text

Detektivky, krimi Romány Literatura slovenská
Vydáno: , Slovart (ČR)

V tieni, 2020

ivoiro
30.04.2021 5 z 5

Opět jsem nadšený a nemůžu hodnotit jinak. Musím přiznat, že při hodnocení knih Dominika Dána na mně působí i sentiment, protože jsem se v Bratislavě narodil a v té době tam žil a vyrůstal. I když jsou jména v jeho knihách lehce (ale skutečně velice lehce - třeba jenom 1 písmeno) změněna, tak lze skutečné osoby docela snadno identifikovat. A kdo z rodáků z tohoto města by neznal Bistro Kazačok na Šafku?

Opatov
14.04.2021

Příběh se odvíjí v době "Ponozkového vraha". Určitě jsou ve výhodě ti, kdo četli Bestii a další knihy. Méně politiky, což je pozitivní. Jinak opět skvělý příběh a popis pátrání v dobové atmosféře a na základě faktů. Trochu překvapivý konec, který ale lze vytušit už mnohem dříve...

Jaruš7
12.04.2021 5 z 5

Postupem audiočetby, jsem zjistila, že to znám, ale jak to, že to nemám v seznamu? Pak se mi rozjasnil obraz u maringotky - patrola u bufáču, ..... Bylo to film; no, nezaškodilo vědět - po delším čase spíš tušit, kdo ten hrozný mord má na svědomí, a jak se s tím "chalani" brilantně poperou.
Fuskáč dal zabrat, i když, ne vždy toto nožní prádlo správně sedlo......!!!
Citace:" Dáš si za pohárik?"
"Ne, víte kolik lidí zemřelo na alkoholismus?"
"A víte, kolik se díky němu narodilo?"

Tradiční slovenská fajnovost.

bábuška
30.03.2021 5 z 5

V tomto příběhu se vracíme o pár roků zpět, do roku 1991, kdy se v Našem Městě objeví "Ponožkový vrah". Má za sebou aktivity jak v Německu, tak v Holandsku, nyní se vrací domů na Slovensko. A tím začíná pro naši známou skupinu "vraždárov" mravenčí práce při odhalování seriového vraha, který jako by si s pronásledovateli pohrával. Útočí na ženy staré i mladé, nakonec vyšetřovatelé narazí na brutální ubití starší ženy, kdy stopy vedou ke dvěma přátelům z vyšetřovací skupiny. Případ je vyřešen, ovšem náš seriový vrah Ondřej po delší odmlce se chystá k další akci. Musíme doufat, že v další autorově knize bude případ vyřešen.

MarianP
23.03.2021 5 z 5

Detektívka s perfektným rozuzlením a záverom !

MahulenaK
23.03.2021 5 z 5

Jedinečný Dominik Dán....V jednu chvíli jsem si říkala, že tentokrát to bude "jen" na čtyři hvězdičky, ale konec mě utvrdil v tom, že prostě jinak než pět dát nelze.

TomHr
11.03.2021 4 z 5

Knížka se vrací ke kořenům, do začátku devadesátých let. A není to jen datování příběhu a stáří (respektive mládí) postav, je to i styl vyprávění a samotný příběh, kterým se autor vrací o desítky let zpět. Příběh je nekomplikovaný, přímočarý, s důrazem na samotný postup vyšetřování, které autor rozpitval do nejmenších detailů. Kriminalisté vtipkují a sosají jako za mlada a tentokrát ani nesledujeme dvě dějové linie, které bývaly zvykem v posledních detektivkách z Nášho Mesta. Poznámky k novým technologiím (vyhřívání sedaček, přenosný telefon - "taká blbosť, to sa nikdy neuchytí") působí úsměvně a poněkud strojeně. Celá knížka dobře zapadá mezi již klasická dílka Dominika Dána, baví, odsýpá, ale ničím nevyčnívá. Však to snad ani nebylo záměrem.
K celé detektivce bych měl jen jednu zásadní výtku: jméno pachatele je celkem jasné hned od začátku.

Petronela16
09.03.2021 5 z 5

Tak toto bude opäť veľmi rýchle, veľmi pozitívne hodnotenie-ako vždy veľmi fasacke popočúvaničko.Ako vždy prečítane ušami ako audiokniha. Bohovsky sa to počúvalo, to vám poviem, milí moji databazisti. Neskutočne ma potešil návrat do doby takpovediac Krauzových začiatkov, kde je všetko ešte po starom, nikto zo starej mordparty nechýba....A hlavne žiadna politika a mafia...Júj dobre to bolo, aj keď, tak trošku predvídateľný dej, napriek tomu tlieskam a dávam plný počet *.Jedno negatívum však už šípim... tuším mi nebude táto danovka pasovať do žiadnej z tém výzvy.No nič, aj tak som si zgustla a do konca roka je ešte ďaleko a kníh je ako múch,no nie?

Kortez
03.03.2021 4 z 5

Audiokniha. Nový příběh na pozadí staré Bestie, mé první a nejoblíbenější detektivky od Dominika Dána. Mám výhrady jen k tomu že vrah byl znám čtenáři daleko dřív než "vraždárom" a že příběh vykrádá sám sebe. Naopak jsem byl rád že ubylo politiky a mafie.

milosko_b
20.02.2021 2 z 5

kniha dobrá,dobre sa číta,ale..ale dejove je to vytrhnutý príbeh z iného vyšetrovania, nepamätám z ktorého,čítam dosť kníh.ako ked pri lúpeži banky niekto ukradne peňaženku a bude sa to riešiť,ale lúpeži banky nie....páchateľ bo jasný v polke knihy..jeden taký akoby "nasilu" napísaný. aj ked je dobrý,čitateľný ,ale za plné body tentokrát nie a to neviem,či autor chce,aby som sa hrabal v minulosti a našiel ten hlavný príbeh vyriešený,alebo ešte len bude...

PetK
16.02.2021 4 z 5

Doufám, že Dán nikdy nepřestane psát. Je to taková bezpečná kvalitní jistota - víte, co dostanete, ale těšíte se na to jako na Vánoce. S jednou výjimkou poslouchám slovenská audia, jsou vynikající. A nemůžu se dočkat dalších.

oskli
12.02.2021 5 z 5

(SPOILER) Jako nekritický milovník Dánovek nemůžu jinak než za pět. Určitě byly v sérii lepší knihy, ale určitě i horší. Tentokrát je děj situovaný opět do devadesátých let, Krauz je v plné síle, Váňa chystá raňajky a pronáší perly. A opět se snaží dostat ponožkového vraha. Všechno na něj totiž ukazuje. Nebo někdo chce, aby to tak vypadalo. Tentokrát předvídatelné od samého začátku, ale i tak jsem si (audio)knihu velmi užila, Martin Mňahončák je skutečně výborný.
Dánovky totiž musím mít ve slovenštině, neumím si představit číst nebo poslouchat ty geniální dialogy v českém překladu.

petikakika
09.02.2021 3 z 5

Za mňa najslabšia kniha zatiaľ. Ako tu už niektorí písali, taký slabší priemer a také trošku vykrádanie seba samého. Škoda, dúfam, že s ďaľšou knihou sa vráti starý dobrý Dominik Dán.

m_martina
27.01.2021 5 z 5

Dominik Dán mě zatím ještě nikdy nezklamal. Přiznávám, že jsem nekritická, ale u jeho knih dávám vždycky pět hvězd.

allart
13.01.2021 2 z 5

Dán je môj obľúbený autor, ale v poslednej dobe mi prekáža taký "karikovský" humor, proste byť vtipný za každú cenu, a v tých dialógoch to cítiť, aj keď niekedy sa to nehodí, niekedy je to až kontraproduktívne, alebo trápne. Príbeh knihy je dosť priehľadný, už asi od polovice som vraha tušil a nemýlil som sa. Prečítal som myslím všetky dánovky, ale toto je taký slabší priemer.

mirka71
09.01.2021 5 z 5

Za mě další skvělá Dánovka, jen jsem si předtím měla připomenout Bestii, kterou jsem odposlechla někdy před dvěma lety. Knihy Dominika Dána jsou pro mě výborný relax, ty co vyšly v audio podobě jsem všechny odposlechla, zbytek přečetla, a už nedočkavě vyhlížím další...Těch třicet je prostě málo...

edith79
06.01.2021 5 z 5

Spokojenost. Návrat do devadesátek k případu Bestie mě potěšil, byla to před několika lety moje první přečtená knížka od Dominika Dána a způsobila, že je to jeden z mých nej autorů. Tentokrát to bylo přímočaré, bez politické sféry, prostě klasické vyšetřování vraždy oblíbenou partou. Místy brutální, místy akční a místy samozřejmě i vtipné ( viz. scéna Canis a kýbl s vodou ). Nemám co vytknout.

Kerberos
05.01.2021 4 z 5

Dán se vrací do minulosti do doby ponožkového vraha,díl se mi nezdá slabší.Je trochu jiný, asi si znovu přečtu Bestii abych si to připomenula.

Boriolus
05.01.2021 4 z 5

Áno, po dlhšej dobe oddych od politiky.
!!! Pozor, spoiler!!!
Je ťažké polemizovať o tom, kto je "horší" vrah, ale nedá mi:
Rigó, alebo ...?

RADOST
04.01.2021 4 z 5

Další dobrá Dánovka. Tentokrát taková komornější, klidnější, jednodušší. Bez korupce, politiky a jiných rušivých vlivů. Zaměřuje se více na nutnost všímat si detailů, nepodceňovat maličkosti, nespoléhat se na znalost lidí, ale na fakta. Potvrzuje známou pravdu, že když dva dělají totéž, nikdy to není totéž.

krimi

Dominik Dán