Ve stínu slunce

Ve stínu slunce
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433949/bmid_ve-stinu-slunce-uxg-433949.jpg 4 391 391

UTSS Salamis série

1. díl >

PŘED NELÍTOSTNÝM NEPŘÍTELEM SE NESKRYJETE ANI VE STÍNU SLUNCE Když se v první polovině 22. století začnou ztrácet kosmické lodě, vypadá to, že za to mohou piráti, povstalci z kolonií nebo nezměrné hlubiny vesmíru. Když se začnou vracet vyzbrojené neznámými zbraněmi a napadat plavidla a vesmírné stanice, lidstvo velmi rychle zjistí, že je již celé měsíce ve válce, o které nemělo nejmenší tušení. Tajemní Korzáři útočí bez varování, nikdy se nepokoušejí o kontakt a při sebemenším riziku, že bude jejich loď obsazena, spustí totální autodestrukci. Lidé s nimi bojují už takřka deset let, ale živého Korzára s výjimkou unesených posádek zatím nikdo neviděl. Nelítostný nepřítel je stejnou záhadou jako na začátku války. UTSS Salamis měla být první lodí, která obsadí korzárské plavidlo a získá odpovědi na nejpalčivější otázky o záhadném protivníkovi. Místo toho jen s obtížemi unikne ze ztracené bitvy a nyní se ukrývá ve svrchní koroně rudého obra Gamma Crucis, kde ji před žhnoucím peklem chrání jen experimentální ochranný štít. Ve stínu slunce měla být Salamis v bezpečí, ale jak brzy dokáže nález těla zavražděného technika, Korzáři jsou mnohem blíž, než si kdokoli z posádky myslel… _________________ „Užijete si mrazivou a zneklidňující atmosféru, řadu šokujících zvratů a také bravurně napsané akční scény.“ – PEVNOST... celý text

renefer
25.04.2022 5 z 5

Překvapivě dobré. Nejdřív jsem se zalekla velkého počtu postav, ale nakonec to šlo, protože většina se jich dějem jen mihla a odešla vstříc hrdinské smrti. O zvraty (čekané i nečekané) nebyla nouze a děj pěkně sypal. Nevím proč, ale při čtení jsem si vzpomněla na své první sci-fi od Trosky (myslím, že se jmenovalo Pistole míru), díky kterému jsem se už jako malá dostala k tomuto žánru, a za to dávám hvězdičku navíc.

Ookmalej
19.04.2022 3 z 5

Dobrá "oddechovka" od těch složitých epických fantasáren. Připomnělo mi to filmovou podobu "Hvězdné pěchoty", takže jsem žádnou hloubku nečekala.
Děj knihy má spád, autor píše jednotlivé kapitoly z pohledu různých členů posádky. A taky je vidět, že autor je fanda technického popisu různých bojových plavidel, zbraní a tak. Úplně si představuju, jak pan Mařík coby osmiletý kluk kreslí své první průřezy vymyšlenými i skutečnými bojovými vozy/ponorkami/letadly/raketami. Rozhodně si přečtu další díl o posádce UTSS Salamis.

Marketplace
16.04.2022 5 z 5

Kniha byla přílohou časopisu Pevnost. Tentokrát se dá říct, že se trefili přímo do černého. Nikdy mě nebavily příběhy z vesmírných lodí, ale tohle je výjimka potvrzující pravidlo. Je to detektivní, akční, sci-fi příběh, který je napínavý od začátku až do konce. Pěkné počteníčko, určitě se poohlédnu po dalších dílech série.

Atlantis
15.03.2022 4 z 5

Ve stínu slunce pro mě byla po celou dobu čtení jen průměrná záležitost. Nenudil jsem se, to ne, ale vše jsem už viděl několikrát jinde. A možná i lépe. Příklad: na pozemské lodě útočí tajemná rasa, kterou nikdy nikdo neviděl, ale oni stejně vždy nějakým způsobem obsadí tahle plavidla a používají je k dalším útokům. Jak se tam dostávají? Co myslíte, schválně. Je to ta první věc, co vás napadne. Ano, nekecám, je to přesně to, co jste si teď v hlavě řekli. Tady lehce zklamání.
Postavy se vám budou zpočátku motat, většina z nich není dostatečně odlišná nebo zajímavá.
Proč ale tedy dávám tak vysoké hodnocení? Vše zvedá z vod průměru závěrečná bitva. Ta je vyloženě skvělá. Konečně si vytvoříte k jednotlivým postavám vztah, konečně se dají věci do pohybu, konečně se bavíte.
Já jen doufám, že si další díl udrží laťku nastavenou závěrem a že opět nespadne do průměrného balastu.

Bess.h
02.01.2022 4 z 5

Fakt jsem ráda, že si předplácím časopis PEVNOST+. Díky jejich přílohám jsem už po několikátý narazila na zajímavé skvosty ze žánrů, který jsem doposavad nečetla. A tentokrát to padlo na české sci-fi. A rovnou jsem s ním otevřela rok 2022.
Tahle knížka vás chytne hnedka od začátku a to přesto že začínáme útěkem z vesmírné bitvy. Naše UTSS Salamis rychle zmizí, schová se u slunce a myslí si že si teď může oddychnout a lízat si rány. Jenže... objeví se tělo na kterém byl odejit život cizí rukou a najednou se všechno začne nabalovat a mi jen sedíme přikovaný a hltáme každou další stránkou, kde marně posádka dohání a rozklíčuje vše, co se posírá. A mě to bavilo. Bavilo tak, že si jdu koupit další díl.

marlowe
17.12.2021 2 z 5

Je to takové studené, technické scífíčko, které daleko více připomíná podrobný popis obsluhy robotického vysavače nejnovější generace než třeba Bradburyho, Tevise nebo, chcete-li, našeho Hetešu.
Psychologie: nula, humor: nula, střílení: skoro pořád, technický popis čehokoli: skoro pořád, existenciální nadstavba: nula, vývoj charakterů: nula… – a tak bychom mohli pokračovat. Navíc křivka dynamiky vyprávění si po celou dobu tvrdošíjně uchovává monotónní podobu vodorovné přímky. A při závěrečném, velkolepém ratata-finále, které zabírá čtvrtinu knihy, jsem bez nadsázky zíval nudou.
Nechci být kousavý, ale při čtení jsem si několikrát vzpomněl na prastarou píseň Viktora Sodomy "My máme parní stroj" – respektive na ten vtipný recitativ:

…spusťte stroj! …přidejte více vody!
…zvyšte otáčky z maxima na minimum!
…zapněte furtošlap funebrálního perygea!
Provedu…
Vypustím kontrolního chrousta…

Takže sorry, Jakube, tohle nebyla moje parketa, do dalších dílů už nepůjdu.
Dvě hvězdičky za snahu a za ten nápad s mozkovým implantátem.

Ivan F
04.12.2021 3 z 5

Počas celej doby som sa (ne)úspešne bránil porovnávaniu s tvorbou Roberta Fabiana, ktorý mi vyšiel ako víťaz. Jeho príbehy majú skvelú atmosféru, viem sympatizovať s postavami a je mi ľúto, ak sa niektorej stane niečo zlé a mať radosť, ak sa im pritrafí niečo pozitívne. Všetko zmienené mi v príbehu od Jakuba Maříka chýba - atmosféra takmer žiadna, postavy ploché, žiadne emócie sa u mňa nekonajú, je mi fuk, čo sa komu stane a ako to celé dopadne. Čoby oddychovka, kde si čitateľ nemusí lámať hlavu vďaka priamočiaremu a jednoduchému deju je to čitateľné, ale raz stačilo. Napriek mojim výhradám si prečítam aj pokračovanie, predsa len každý autor nejakým spôsobom spisovateľsky zreje.

lassse
22.11.2021 4 z 5

Povedené scifi říznuté detektivním pátráním. Druhou polovinu knihy jsem doslova hltal, opravdu povedené.

duben
15.11.2021 3 z 5

Velice příjemně napsané military sci-fi, které sice ničím mimořádně nepřekvapí, ale moc dobře se čte, je tam tak akorát akce, beznaděje, zoufalství a dobře ukončeného konce, že si rád přečtu i další díly. Pro mě na hraně mezi 3-4.

jan0504
04.11.2021 5 z 5

Tak to nemalo chybu!
Už dávno som nečítal taký perfektný sci-fi akčňák !

mallamut
04.11.2021 5 z 5

No musím poděkovat magazínu Pevnost že tuto knihu dala jako přílohu zrovna, když mě napadlo si zase jednou koupit. Jinak by mě minula a to by byla škoda, protože je to opravdu povedený nářez co je radost číst.

Malarkey
27.10.2021 5 z 5

Asi jsem ještě nezažil lepší a údernější scifárnu, než Ve stínu slunce. Myšleno v tom smyslu, že krom toho, že se jedná o space operu, je tu akce tak požehnaně, že opravdu od začátku do konce máte pocit, jak kdybyste byli svědky nějakého sci-fi filmového spektáklu. Tohle se Jakubovi Maříkovi absolutně povedlo. Četl jsem, četl a dokud jsem nedočetl, tak jsem neměl klid v duši. Přitom celý ten děj začíná poměrně komorně – vraždou. Jenže na ní se pak nabaluje celý ten okolní svět, který nemá chybu a vy jste vlastně svědky příběhu, který už z kraje spěje k záhubě a to Vás vlastně nutí číst dál a dál. Souhry okolností totiž vytvoří tak zajímavý děj, že se nebudete chtít odtrhnout. A já tak vesele můžu začít přemýšlet nad tím, kdy se pustím do dalšího dílu…

Kaik
26.10.2021 4 z 5

Co si může fanoušek sci-fi přát víc, než poctivou kombinaci vesmírných bitev s neznámými extraterrestriály, okořeněnou téměř detektivním pátráním na palubě izolované kosmické lodi?!
Překvapivě výborný domácí počin, rozhodně se těším na další díl. Bylo by zajímavé i zfilmované.

hnusák
23.10.2021 5 z 5

Super scifi s propracovaným dějem, nevěřil jsem tomu, že když se celý příběh vlastně odehrává na jednom místě a to v koroně červeného trpaslíka, že to přitom bude tak čtivé. Postavy se objevují a vzápětí opět umírají, žádné hraní na nesmrtelného hrdinu zde není, technické věci jsou uvěřitelné, no prostě mne tato kniha fakticky bavila.

Dusinof
13.10.2021 5 z 5

Poslouchano jako audiokniha a … laska na prvni dobrou! Takze jsem pak pokracoval knihou v ledovem sevreni a v ocelove hrobce. Jakub presne brnka na moji sci-fi notu. Uprimne doufam, ze bude pokracovat

špulo
13.10.2021 5 z 5

Všetko už bolo povedané, tak si trošku zarýmujeme:

Přišli na mně scifi chutě,
s Maříkem jsem šel na kutě.
Přešla chvilka, byl jsem hotov,
byl to šrumec jak molotov.
Tož, Jakube, někdy zase
dáme četbu jako prase...

:D :D :D :D

Gurus
29.09.2021 4 z 5

(SPOILER) Dobrá military sci-fi, řízlá Battlestar Galactica, Startrek, Stargate a jiné podobné sci-fi :-). Ano jak někteří níže uvádějí, je to jako by se před vámi odvíjel film. Dokonce konec knížky má titulky.

*Spoiler*
Štve mě že Dempsey nepřežil už na začátku jsem si říkal to může být zajímavá postava a on měl tak málo prostoru. Škoda Atwooda :-(.

Eyghon
03.09.2021 5 z 5

Vynikající technická military sci-fi. Nečekal jsem, že Čech dokáže napsat něco takového.

Tubuss
26.07.2021 4 z 5

Skvělá úvodní kniha série, líbí se mi autorův detailní technický popis lodí a boje a vůbec celý nastíněný lore. Tohle bude ještě zajímavá série. Pro fandy military sci-fi a třeba Expanse nutnost.

Affares
20.07.2021 4 z 5

Slupnuto za dva, tři dny. Holt se musí i pracovat mezi četbou :-) Kniha, jak už tady bylo řečeno, je skoro jako film, který se před Vámi odehrává. Military sci-fi, byť jsem spíše na klasické sci-fi, se zde trefilo výborně. Příjemně a rychle se čte, chybí nudné pasáže, není nouze o zvraty v ději. Chápu počet stran, je to klasika aby se to dobře četlo i prodávalo, osobně jsem zastánce větších svazků, ale jen když jsou kvalitně napsány. A to zde určitě je. Krásná, oddechová četba s řadou zajímavých sci-fi námětů.