Večerní pohádky z velkého stromodomu
Laura Magni
Uprostřed lesů stojí mohutný, velice starý strom, velký Stromodům. Bydlí v něm spousta zvířat: Docela dole Červovi, Myšákovi, Mravencovi a Krtkovi, v přízemí Medvědovi, Zajícovi a Liška Eliška, v 1. patře Oliver Veverka, manželé Pandovi a Ještěrka Diana a v podkroví Dáda Datel, hraběnka Arianka Straková a pan Sova a paní Sovová. O nich všech a o jejich zážitcích ve velkém Stromodomě a jeho okolí vypráví mnoho příběhů v této knížce.... celý text
Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla na formu vyprávění příběhů. Na textu je strašně znát, že byl přeložen z němčiny. Postavy ze Stromodomu jsou dobře promyšlené, každý obyvatel má svou jasnou charakteristiku, které se drží. Svou rozsáhlostí je kniha celkem komplikovaná a vhodnější spíš pro starší děti, ale je otázka, jestli je ještě zaujmou zvířátkové příběhy.
Stále jsem si lámala hlavu, kde bych na stromě ráda bydlela. Asi to byla nějaká horní větev s terasou. Teď bych brala suterén bez schodů.
S láskou jsem tuto knihu vytáhla ze sklepa, abych jí mohla předčítat svému dítku. Moje úplně nejoblíbenější knížka z dětství, strávila jsem spoustu času nejen čtením, ale i vymýšlením a kreslením svého stromodomu.
Moje nejoblíbenější knížka když jsem byla malinká, na týhle knížce jsem se naučila číst, bavilo mě to dokonce i samotnou.;) Pro malý děti krásná knížka, všechny příběhy na sebe jakoby navazují.
Dnes se v knížkách, které hodnotím, vůbec neshoduji s jinými čtenáři. Zvláštní. Tohle bylo utrpení. Doslova a do písmene. Text příšerný, postavy ujeté,řada jejich příhod úplně mimo realitu dítěte (manželské neshody apod.).Obvykle bývám k dětským knížkám hodně blahoskonná, ale tato mi opravdu k srdci nepřirostla.