Rumcajsova loupežnická knížka
Václav Čtvrtek (p)
Večerníček série
V knize pohádkových příběhů o dobromyslném loupežníkovi, který je v podstatě dobrým duchem lesa, chrání zvěř i přírodu, vystupuje i jeho sympatická žena Manka a hbitý synek Cipísek. Stálými protihráči těchto tří, a to nejen v jičínském lese, ale i v Jičíně, jsou věčně znuděný jičínský knížepán a stejně znuděná kněžna. Příběhy, z nichž většinu zná čtenář z televizní obrazovky.... celý text
Večerníčky o Rumcajsovi, Mance a Cipískovi se mi jako malé holce moc líbily. Kniha mě ale velmi zklamala, a to díky velkému obsahu slov, kterým děti vůbec nerozuměly a ani já je nebyla schopná jim je pořádně vysvětlit co vlastně znamenají. V naší knihovně máme ještě knihu s názvem "Cipískova loupežnická knížka", tak uvidíme zda se nám bude více líbit. :-)
Tak konečně díky předčítání synovi (5) jsem dočetla do konce knížku z mého dětství. Je to hezká a milá klasika. Rumcajse si syn velmi rychle oblíbil, ale zastaralá slova byla dost složitá. Hodně jsem musela vysvětlovat a každý večer jsme si danou pohádku hledali ještě na youtube. To ho moc bavilo. Žijeme ale v cizině, o to těžší to bylo. Zůstaneme Rumcajsovi věrní, ale spíš jako diváci.
Je to klasika, kterou jsem dětem velmi ráda četla. Děti Rumcajs strašně bavil za což jsem velmi ráda.
"Z doby kamenné "
O nebojácném Rumcajsovi jsem četla jako dítě a jak knihy tak večerníček si pamatuji dodnes . Dobrodružství třech lidi- kreslených postaviček bydlicích v lese Řáholci , boj s tvdohlavými zvířaty /lupiči nebo přátelství s panem myslivcem, lesní vílou nebo jelenem zná dnes asi každé malé dítě a dospělý se na chvíli vrátí v čase svého dětství.
Tuhle knihu jsme s odřenýma ušima daly, ale podruhé bych jí už nečetla. Malou pohádky nezajímaly a já se jí ani nedivím. Slova, kterým jsem nerozuměla ani já a takové těžké věty na pochopení pro šestiletou holčičku. Přečetly jsem jí sice celou, ale stejně nevíme, o čem příběhy byly, protože byly nezajímavé, místy až hloupé (pardon pane Václave Čtvrtku).
Kdo by neznal a nemiloval večerníček o známém loupežníkovi. Naše oblíbená je s dubovými mužíky.
1981 | Pohádky z pařezové chaloupky Křemílka a Vochomůrky |
2009 | Maková panenka a motýl Emanuel |
1979 | Cipísek |
2010 | Křemílek a Vochomůrka |
1984 | Jak si Slávek načaroval dubového mužíčka |
Posloucháno jako audiokniha. Rumcajs, Manka i Cipísek byli večerníček mého dětství na které ráda vzpomínám. Jsem knihovnice a tak vím, že pro dnešní děti jsou některé slova těžká pochopit. Já jsem zase postrádala hlas pana Högra, ale při dalším poslechu jsem si zvykla i na hlas Vojty Kotka.