Věci, které jsem ti nikdy neřekla - Laura Přečková | Databáze knih

Věci, které jsem ti nikdy neřekla

Věci, které jsem ti nikdy neřekla
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/550027/bmid_veci-ktere-jsem-ti-nikdy-nerekla.jpg 3 4 4

Intenzivní sbírka poezie o utrpení, lásce a ztrátě. Reflexe životních událostí před smrtí matky i po ní.

Books_by_Dee
08.01.2025 5 z 5

Úplnou náhodou na mě na instagramu vyskočil profil Laury Přečkové, která v listopadu přes POINTU vydala sbírku poezie. Já jsem NIKDY poezii nevyhledávala, nečetla a v podstatě ji ani nevnímala kolem sebe.

Z nějakého zvláštního důvodu, který nedokážu vysvětlit, jsem měla potřebu knihu koupit. Zaujalo mě už úvodní slovo, které slouží jako dopis autorčině matce. Kniha je rozdělená do dvou částí. V první části se autorka vypsala z pocitů a zážitků, které své matce nikdy neřekla, aby ji neublížila. V té druhé části jsou věci, které by ji ráda řekla, ale už nemůže.

Na závěr úvodního dopisu autorka píše, že doufá, že ji její vyznání nezlomilo srdce. Moje však zlomila zcela.

Absolutně nedokážu říct, jak se člověk musí cítit, když přijde o blízkou osobu. Obzvlášť o mámu. Protože třeba ta moje, ta je nejzlatější.) Je milující, starostlivá, citlivá, pečlivá, ochranitelská a je tady vždycky pro mě. Nedokážu si a ani nechci si představit, jak se někdo musí cítit – když tohle v životě nemá. I ta moje ráda píše dopisy (dostávám je k narozeninám, vánocům, když má potřebu se vypsat, tak mi to napíše). Když prožívám nehezká období ve svém životě – vždy je tu pro mě, vždy mě podrží a vždy se z toho vypíše. Dát svá slova na papír radila i maminka právě autorce. A myslím si, že právě to mohl být ten důvod, proč jsem cítila takovou potřebu knihu pořídit.

Blížily se Vánoce a já si i říkala, že by to vlastně mohl být hezký dárek pro tu mojí nejmilejší. Avšak nedalo mi to a básně jsem si přečetla. Ne u jedné jsem se rozbrečela.

Zřejmě každý v životě zažil nějaký srdcebol – ztrátu, změnu, rozchod/rozvod. I já nejsem pořád to sluníčko, i já prožívala náročná období. Ale nejlehčí na tom bylo – že jsem tady tu mámu měla! A i když vím, že ji moje bolesti bolely snad ještě víc než mě. A protože vím, že tohle bude číst. Tak ti říkám, že tě miluju a jsem ráda, že tě mám.

Moje nejoblíbenější:
K čemu bych přirovnala lásku? K oceánu. Protože je to jediná věc, která mě doslova děsí, a i přesto bych neváhala ani sekundu. A skočila.

Autorovy knížky

2024  65%Věci, které jsem ti nikdy neřekla