Vejce na Maovi
Denise Chong
Příběh obyčejného muže, který zneuctil ikonu a odhalil pravou tvář diktatury. Když jednoho květnového dne roku 1981 autobusový mechanik Lu Decheng, jeho přítel, výtvarný redaktor Yu Dongyue, a učitel Yu Zhijian zosnují komplot proti čínskému režimu, netuší, že se právě vepsali zlatým písmem do moderních čínských dějin. Jejich barvou napuštěná vejce, která dolétnou na portrét Mao Ce-tunga na pekingském náměstí Tiananmen, roztočí kolotoč událostí, při nichž bude jeho protagonistům ještě mnohokrát tuhnout krev v žilách. Vejce totiž nezasáhla jen Maovu podobiznu, ale samou podstatu lidského zla, ztělesněného čínským politickým systémem zrozeným z touhy po moci. Zatímco si za svůj donkichotský čin odpykávají mnohaletý trest ve vězení, čínská diktatura dál chrlí oheň a síru a chrání svůj neposkvrněný štít. Denise Chongová, čínsko-kanadská autorka a držitelka řady literárních cen, předkládá čtenářům románové zpracování skutečného příběhu obyčejných mužů, kteří odhalili pravou tvář režimu.... celý text
Děsivý, ale pravdivý příběh.
Na druhou stranu je dobře, že se o tomto tématu píše nebo točí dokumenty. Rozhodně to pomáhá osvětlit dobu co byla a "zakázaná" témata.
Velmi zajímavý popis událostí na Náměstí nebeského klidu v r. 1989. Zároveň přináší dobrou sondu do čínské minulosti i současnosti. Popisy čínských vězení jsou též zajímavé, jinde jsem se s nimi zatím nesetkala. Kniha je psána čtivě, střídají se pasáže zminulosti a přítomnosti, ale není to na úkor logiky. Do poslední chvíle je napínavé, jak dopadne osobní život protagonisty.
S téměř žádnými znalostmi o moderní historii Číny jsem knihu velmi ocenila, protože předkládá upřímný obraz situace v Číně a zároveň buduje základ zájmu o tuto oblast.
Tento zdánlivě drobný čin - házení vajec na portrét - měl dalekosáhlé a tragické důsledky pro jeho aktéry a jejich rodiny. Kniha nás zavede do nedaleké minulosti a seznámí nás s krutostí komunistického režimu. Kniha se četla dobře a doporučuji ji ke čtení.
Brutální zážitek.