Velikananánský krokodýl
Roald Dahl
V největší a nejkalnější řece Afriky si hoví velikananánský krokodýl. A protože ho trápí ukrutný hlad a moc dobře ví, že největší lahůdkou je tlusťoučký, šťavnaťoučký malý dítě – ty jsou ňam, ňam, ňam! –, vydá se na zdánlivě nevinnou procházku. Jeho tajné plány a chytroučké triky ale naráží na odbojné strážce morálky – hrocha Bžocha, slona Bambalóna a ptáka Krásnopéráka! Kniha je určena pro děti od 5 let.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 2019 , PikolaOriginální název:
The Enormous Crocodile, 1978
U tohoto příběhu mně připadala drsná zápletka i závěr. Nic takového ale můj 5-letý syn nezpozoroval a knížka se mu moc líbila. Oba jsme byli potěšeni ilustracemi, které dokonale ztvárnily děj. Takže tuto knihu jsem nehodnotila já, ale ten človíček, jemuž je určena.
Četli jsme asi stokrát. A asi ještě stokrát číst budeme, protože je to zkrátka parádní knížka.
Krokodýl má hlad , ale takový, že se chystá sežrat děti! Na cestě za nima potká své zvířecí kamarády, kterým samozřejmě o plánu řekne. Ale ostatním se jeho nápad vůbec nelíbí a rozhodnou se, že mu je zničí. Jak? Dozvíte se z tenké knížky.
Čteme pořád a pořád. Sice trochu drsný konec, ale to je prostě Dahl. Povedené ilustrace i překlad - hroch Bžoch nás vždycky pobaví.
Četla jsem knihu šestiletému synovi. Vydržel poslouchat celou dobu, což se u delšího čtení zatím nepodařilo. Moc jsme se pobavili. Musíme si přečíst od tohoto autora i jiné příběhy.
Dahlovsky zábavná i drsná knížka zároveň. Knížka není ani moc květnatá, ani příliš strohá, poměrně krátká, ale vůbec ne zkratkovitá, s krásným jazykem i ilustracemi. Líbí se mi, jak autor osvědčené, dětem známé postupy (opakování a stupňování motivů, postupné zapojování jednotlivých aktérů příběhu) kombinuje s originalitou a hravostí.
Senzačně graficky zpracovaný příběh s úžasnými ilustracemi. Přečtěte ho prckům a zamilujete si ho stejně jako oni. Budou ho chtít slyšet pořád znovu :-)
To jsme si hezky početli! Příběh hrozně velikého krokodýla, který vymýšlí kruté triky, aby se dočkal chutňoučkého soustíčka z buclatého kloučka nebo holčičky. Naštěstí . jak je velkej, tak je blbej, jak se říká, a veškerá snaha jeho pochybného intelektu i žravosti vyjde nazmar. Naopak, s velkým zadostiučiněním jsme se dočetli až ke spravedlivému, byť trochu drsnému konci tohohle přihlouplého, ale straaašně nebezpečného tvora....Můj vnuk napětím ani nedutal, zato na konci se smál, až nemohl usnout. A to je nejlepší vysvědčení: plný počet a doporučuju :-)
Roald Dahl je skvělý vypravěč, který má úžasný smysl pro humor.
Nebezpečný krokodýl se rozhodne, že si dojde do vesnice pro sváču. No tak jednoduché to mít nebude.
Ze všech stran slyším stížnosti na stále se snižující čtenářskou gramotnost dětí (a koneckonců i dospělých). Troufám si tvrdit, že kdyby děti, ty hodně malé děti, měly k dispozici více knih jako je tato, rozečetly by se snadněji a možná by jim i zápal pro čtení vydržel déle . . .
Nezastírám, že v případě autora jsem nekritická od chvíle, kdy jsem četla - a posléze viděla - jeho Matyldu; jeho knihy pro dospělé mají rovněž své kouzlo. Kniha Velikananánský krokodýl je úžasná už svým názvem: takhle by ji pojmenovalo jen dítě (anebo úžasně empatický dospělák-překladatel, v tomto případě velezkušená překladatelská dvojice Luba a Rudolf Pellarovi). Formát skvělý, text jednoduchý a nepříliš dlouhý, ilustrace hojné a výstižné, a ten konec, vážení přátelé, ten mě dostal!!!
P.S. Jednu chvíli jsem si vzpomněla na zvědavé slůně, které putovalo k velké a špinavé řece Limpopo; myslím, že i Rudyard Kipling by se u téhle knížky dobře bavil.
Roald Dahl je náš miláček! Je škoda, že tuhle jeho knížku (a řadu dalších) jsem v českém vydání neobjevila. Předčítala jsem dětem v holandštině, několikrát. Legrační příběh pro malé děti o hloupém krokodýlovi, co si chtěl pochutnat na dětech, ale jeho kamufláže mu vždy překazilo některé jiné zvíře z džungle, které po cestě do vesnice nějakým způsobem naštval.
Edit: letos (2019) konečně došlo i na český překlad, který si také nemůžu vynachválit!
pohádky Afrika pro děti zvířata, fauna fantasy pro děti
2005 | Obr Dobr |
2005 | Příběhy nečekaných konců |
1986 | Jedenadvacet polibků |
2017 | Čarodějnice |
2002 | Můj strýček Oswald |
Útlá knížečka plná obrázků, která během dvaceti minut pobaví, ale po čase vyšumí. Je napsána vtipně, leč samotný koncept je obehraný a ničím nepřekvapí. Když to shrnu originálně pojatý neoriginální příběh Blbost? Ale ne :)