Velký král Přemysl I. Otakar
Vlastimil Vondruška
Přemyslovská epopej série
1. díl >
První část čtyřdílné románové fresky o životě posledních přemyslovských králů. Historická sága začíná vyhnáním krále Vladislava I., který prchá ze země i se svými syny. Mladý Přemysl se uchýlí do Míšeňska. Země je rozvrácená rodovými spory a oslabena agresivní politikou císaře. Přemysl se však nemíní vzdát. Miluje vlast svých předků a touží po moci. Vede obratná diplomatická jednání a bojuje s mečem v ruce. Několikrát se vrátí do Čech, ale zrazen prchá, aby se znovu pokusil získat vládu. Třicet let trvá jeho boj, než se mu podaří zemi ovládnout a sjednotit. Získává zpět královskou korunu a vyřeší i rodinné problémy po rozchodu s první manželkou. První díl končí narozením syna, budoucího krále Václava I.... celý text
Nedočteno. Z Husitské epopeje jsem zvládl alespoň první tři knihy, ale tady to vzdávám hned zkraje. Je to pro mě příliš nezáživné a po nějakých sto stranách už mi začalo být fuk, co s tím kterým hrdinou vlastně bude. Historii a historickou literaturu mám rád, ale pan Vondruška mi prostě svým stylem nesedí. Co mě taky hodně odrazuje je na můj vkus až příliš mnoho středověké červené knihovny v jeho dílech.
Moc pěkné čtení .Cte se moc dobře i když je to bichle .
Pan Vondruška mě se svým psaním baví a je poučné .
Pokoušela jsem se číst i jiné autory historie ale Vondruška
se mi čte nejlépe .Opravdu super.
Nádherná bichle a nádherný kus historie. Je to tak lahodné a poutavé čtení, když můžete poznat historii své vlasti, že vám vůbec nevadí, že těch stránek je hodně moc. Doporučuji a určitě půjdu na další díly...
Přesně takové historické romány mám ráda. Čtivou formou nám autor přibližuje životy a osudy reálných historických postav. Kéž by se na školách takovou formou vyučoval dějepis. Hned by bylo více lidí, které by historie bavila.
Nemůžu říct, že bych to přečetla jedním dechem. Je to docela fuška vyznat se ve všech postavách a politických machinacích. Přesto je zde historie neuvěřitelným způsobem podaná tak, aby nenudila a byla pochopitelná. Trochu mě zamrzel rozdíl mezi míšenskými osobnostmi od pana Vondrušky a paní Ebertové (jejíž Porodní bába byla přece jen o něco málo čtivější), ale to se nedá nic dělat, jací opravdu byli už nikdo nikdy nezjistí. Avšak na rozdíl od německých knih tato popisuje naše české dějiny. :)
Tak tohle je opravdová lahůdka pro milovníky historických románů. Jsou zde zachována historická fakta a zároveň je to psáno velmi čtivě. Poutavou formou se dozvíme (nebo si zopakujeme) mnoho z našich dějin. Pan Vondruška napsal naprosto úžasnou a jedinečnou epopej. Všechny 4 díly jsou to nejlepší, co jsem kdy z historických románů četla a doporučuji!
Že to bude čtení pěkné jsem čekal, ale že mě to bude bavit až tolik...? Bavil jsem se u toho jako u Písně ledu a ohně. Jenže toto je založené na skutečných historických událostech a popisuje to období, kdy české království bylo jedno z nejmocnějších evropských. O to je to poutavější a v každém to musí rozehrát patriotickou strunku.
Výborné je zasazení do souvislostí. Vše je tak mnohem uvěřitelnější, protože čtenář ví proč se kdo jak dohodl a proč se co stalo zrovna takto. Nejen nás ovlivňovali evropské dějiny, ale i české země nemalou měrou ovlivňovali dění v Evropě.
Přemysl to měl s cestou vzhůru velmi těžké a proto jsem mu neskutečně fandil.
Už se těším na další díly. A to i přesto že vím jak to s Přemyslovci dopadne. Mám rád šťastné konce a tak jak se budu blížit konci epopeje, bude to pro mě asi dost těžké. Ale to o několik knih předbíhám.
Mě to prostě baví... Hrozně ráda bych si na tohle téma přečetla nějakou opravdu odbornou fundovanou a zcela nezábavnou knihu. Ale prostě s dvěma dětmi, prací a domácností na to už nemám volnou kapacitu... Tahle forma představení historie je přesně to, co jsem schopna pochopit, informace uložit a neusnout u toho... Jako osvěžení školních znalostí moc fajn. Takové 2v1... zábava a informace. Mám za sebou dva díly a hodlám to časem dočíst. Upřímně mě překvapuje, jak se v té slavné rytířské době "drželo slovo", jsem si myslela, že to fungovalo trochu jinak... :)
Je krásné se prostě jednou vypnout a odcestovat do dob minulých, kdy Česká země měla krále a královnu, a jiné starosti.
Toto je má schopnost cestovat časem.
Obě epopeje (Přemyslovská i Husitská) patří k tomu nejlepšímu co jsem kdy četl. A to mě nikdy nebavil dějepis a historický román bych před tím nevzal do ruky.
Kniha se mi velmi líbila. Nejdříve mě děsila její tloušťka, ale děj překvapivě rychle ubíhal. Občas jsem se špatně orientovala v historických postavách, některé souvislosti mi unikaly, ale jinak mě kniha obohatila o mnoho poznatků ze života Přemyslovců.
Složité období našich národních dějin se mi díky Vondruškovi přiblížilo jako živý, poutavý, plastický a taky a především srozumitelný obraz. Určitě se pustím i do dalších dílů Přemyslovské epopeje, byť některá vyjádření a popisy jsou bez obměny snad až příliš nadužívána a časem tak ztrácí na půvabu i sdělnosti - ad FrankCastle.
Co napsat, když jsem si přečetla recenze přede mnou? Díky panu Vondruškovi jsem se dozvěděla víc, jak v hodinách dějepisu. Střídavě jsem četla a poslouchala audioknihu s krásným prednesem pana Hyhlika.
Jen mě trochu děsí, že pan Vondruška takovýchto tlustých knih napsal už tolik.
Počáteční kapitoly s intrikami se mi špatně četly, proto jsem si pořídila audioknihu a to už byla jiná. Líbí se mi, jak je naše historie podaná nenásilnou formou, díky které lze snáze než z učebnic pochopit, proč se určité věci staly a jaké pak měly následky. A ačkoliv se jedná o, tedy mimo vlastní jména a zásadní události, do jisté míry smyšlenky a fantazie autora, tak jsem se o historii dozvěděla víc a zapamatovala si víc, než za několik let školního dějepisu.
Většina z nás si ze školy pamatuje krále Přemysla I. Otakara pouze v souvislosti se Zlatou bulou sicilskou a rokem 1212. Jeho cesta na český knížecí a později královský trůn byla však velmi komplikovaná a to nejen konflikty a spory s ostatními Přemyslovci, římským císařem a papežem. Pan Vondruška popisuje příběh krále Přemysla velmi poutavě a zároveň s velkou historickou přesností.
Dal jsem celou epopej jako audioknihu, příjemně strávený čas a teď jsem začal s tou následující, husitskou. Kvalitní dílo, autor má historický background v malíčku, ale nějakou dobu vážně nemusím číst/slyšet slovní spojení "nejlepší v křesťanském světě" a popis smilnění stylem, sedla mu na klín a vyhrnula suknici na 100 způsobů už asi taky ne.
A klér se rozumnému člověku musí zase o chlup víc zprotivit, hnus jeden pokryteckej, velebnosti. Každopádně můžu jenom doporučit každému, kdo má rád historické romány a zasazené do domácího prostředí obzvlášť.
Dílo hodné obdivu, tvořené s citem pro důležitost a správné umístění informací, vzhledem k historickému spektru Evropy tehdejší doby.
I když Citát " Panovník se nesmí ohlížet na své svědomí."
"Pohled zhora", doba neustálých bitev o udržení, či lepší post, pro své rody , zrady a výhody spojenectví, výhodné i zaláskované sňatky, ale i církevní bič na vše, i na dodržování pravidel nerozlučitelnosti sňatků, osud a úděl šlechty z rodu Přemyslovců v boji o korunu Českého království, to vše, coby jeden klenot naší bohaté i drsné historie.
Načtená, poučná paráda.
rytíři Přemyslovci panovníci církev 12.-13. století Přemysl Otakar. I., 1155/1167-1230 historické romány na pozadí skutečných událostí
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
Velmi rozsáhlá pohádka pro dospělé na historické téma, takže s předem známým závěrem. Přemysl je vylíčen jako hodně sympatická a charakterní postava, při vší účtě k autorovi se domnívám, že skutečný Přemysl takový zdaleka nebyl.