Velký král Přemysl I. Otakar
Vlastimil Vondruška
Přemyslovská epopej série
1. díl >
První část čtyřdílné románové fresky o životě posledních přemyslovských králů. Historická sága začíná vyhnáním krále Vladislava I., který prchá ze země i se svými syny. Mladý Přemysl se uchýlí do Míšeňska. Země je rozvrácená rodovými spory a oslabena agresivní politikou císaře. Přemysl se však nemíní vzdát. Miluje vlast svých předků a touží po moci. Vede obratná diplomatická jednání a bojuje s mečem v ruce. Několikrát se vrátí do Čech, ale zrazen prchá, aby se znovu pokusil získat vládu. Třicet let trvá jeho boj, než se mu podaří zemi ovládnout a sjednotit. Získává zpět královskou korunu a vyřeší i rodinné problémy po rozchodu s první manželkou. První díl končí narozením syna, budoucího krále Václava I.... celý text
Přečetla jsem celou Přemyslovskou epopej docela rychle. Knížky jsou opravdu čtivé a spoustu lidí zaujmou už jen popisem středověkého života. Nedokážu posoudit, jak přesné jsou popisy podávaných jídel, oblékání a běžného života panovníků atd. Krásně je popsána i politika té doby. Spousta lidí si z knihy určitě zapamatuje víc než z (někdy) suchopárného výkladu dějepisu ve škole.
Doteraz som ešte od tohto autora nič nečítala a musím povedať, že som veľmi spokojná. Ako zaujímavo opísal udalosti v stredoveku - boje o moc medzi jednotlivými rodmi, ich prebiehanie z jedného tábora do druhého, podľa toho komu ako vyhovovalo, križiacke výpravy a takisto aj boj o moc na najvyšších miestach (císar, pápež). Páčil sa mi spôsob akým opísal vývoj Přemysla z mladého neskúseného rytiera na mocného kráľa. Samozrejme, že historické fakty sú spojené aj s autorovou fantáziou, ale pri čítaní máte pocit, že všetko sa udialo tak ako je napísané:-).
Musím uznat, že vykreslení Přemysla Otakara bylo opravdu čtivé. Člověk i ve středověku může najít spoustu poučných odkazů, dalo by se říci skoro manažerských pouček, ač samozřejmě nečte knížku, protože by je tam očekával. Ale to, že si Přemysl uvědomuje důležitost polohy a význam naší země, neboť on nechtěl být pouhou loutkou, považoval za důležité aby vládnul tak, že ho bude potřebovat jak císař, tak papež a hlavně, když bude dojednávat spojenectví tak za něj dostane zaplaceno. Ano mnohokrát strkáme hlavu dopísku, nechceme vidět věci takové jaké jsou, a jsme vděčni když nás někdo , v tomto případě císař nebo papež vyzvou nebo osloví, vždyť je to pocta někoho takového podporovat, a že za to musím i zaplatit, a že se nám to v budoucnu možná vrátí ? Vždyť žijeme teď, zítřek je daleko.
Mě se na tom líbí to opuštění naší české malosti, to oprostění se od vazalství a to, že naší snahou je hrát důležitou roli a samozřejmě je to naplnění snu.
Knížka má spád, možná tomu napomáhá pro Vondrušku tak typické, nevím jestli pro celý středověk, obtěžkávání, vykasání suknice, no prostě musíme zachovat potomstvo....
Určitě si jdu objednat druhý díl.
Čte se snadno a rychle. Mám velké nutkání se zvednout a běžet do knihkupectví pro druhý díl!
Kniha je sice dobře napsaná, ale příliš zdlouhavá. Člověk se už od poloviny nemůže dočkat, až se dohrabe konce. Ze začátku mě to opravdu moc bavilo, ale s postupem času přibývalo nudnějších pasáží.
Asi bylo hned zpočátku špatně, že jsem knihu odkládala proto, že jsem se po náhledu zhrozila příliš "vášnivého " popisu bitev, kterým jsem naprosto nerozuměla - víceméně mě , jako člověka nenávidivšího jakýkoli náznak násilí se protivilo číst detaily těchto bitev a pranic, na druhou stranu je tam spousta krásných pasáží, u kterých se mi rozsvítili oči a nebyla jsem schopná se od knihy odtrhnout. Když ji četl partner, byl z knihy nadšený, já - protože holt nejsem ten bojovník dávám jen ***, ale určitě se pokusím prokousat dalšími díly, myslím, že takhle krásně napsaná naše historie mi za to stojí.
Kniha se mi velmi líbila, dostal jsem z četby spoustu nových vědomostí. Vondruškova díla obsahují mnoho informací o české historii, bývají nestranná a přitom jejich četba není náročná, takže se dle mého názoru hodně hodí pro mládež.
Nicméně jsem si všiml jedné zvláštní věci. Vondruška jako by byl posedlý popisováním středověkého sexuálního života. Asi tím chce zvýšit atraktivitu svých knih.
Jeden z nejlepších historických románů, který jsem doteď četla, už se těším na další díly.
Knize vytýkám změť postav a poněkud znepřehledňující přeskoky v místech děje. Ale hlavně postrádám jinak obvyklou Vondruškovu čtivost a řemeslnou zručnost zpracování, zde se mi zdá kniha spíš klopotně vypocená. Dám ale šanci dalšímu dílu.
Klobouk dolů! Možná někomu chybí čtivost, lepší propracovanost postav a podobně, ale u mne to ve srovnání se zahraniční špičkou celkem obstojí. Už jen nastudovat to všechno musí dát opravdu hodně práce!
Určitě jsem nebyl zklamán.Historická fakta okořeněná velkou dávkou fantazie.Věčný kolorit válek, já na bráchu brácha na mě a do toho všeho vsazené milostné "obtěžkávací" vsuvky.Měl jsem vždy v Přemyslovcích docela "hokej", ale kniha dala jednotlivým panovníkům tvář a povahu a člověk si je dokáže líp začlenit.Rozhodně na sebe nenechá další díl dlouho čekat.
No za mě, žádná velká sláva. Pod pojmem historický román s určitými kvalitními znaky si představuji něco poněkud jiného. Mělké, přes obsáhlost nevýrazné. Ačkoliv královská doba sama o sobě je výrazná až dost. Působí to trochu uspěchaně, alespoň na mě. 3/5
První kniha série je dobrým startem, a ač mě Vondruškovy historické detektivky nenadchly, tahle kniha je skvělá.
Úžasný pohled na vládu prvního českého krále. Dřív jsem se o historii nijak nezajímala, ale díky takovým knihám se mi obzor rozšiřuje, i když vím, že jde o historický román...
Velmi zajímavé a poučné čtení z kapitoly historie, které mi zatím byly skryty. Po vyčpělém a opakujícím se Oldřichovi z Chlumu nová vlna Vondruškových děl. Velmi se těším na pokračování, ač má každá kniha 600 stran, je stravitelná a čte se báječně rychle.
Do přečtení této knihy jsem netušil, jak složité bylo období prvních českých králů a jak složité a křehké byly rodové vazby nejen Přemyslovců, ale i ostatních šlechtických rodů na tehdejším území Čech a Moravy. Vzhledem k popisovanému historickému období je pravděpodobně hodně podrobností z popisovaných událostí autorovou fantazií, ale nikdo nemůže tvrdit, že to tak nebylo... V každém případě opět skvělá sonda do naší historie, která klade na čtenáře vysoké nároky na pozornost, aby se ve všech těch rodových vazbách a vztazích a souvisejících událostech neztratil.
zatím jsem nedočetla a bude mi to dost dlouho trvat. Na jedu stranu to pro mě bylo zklamání. Nečekejte žádný čtivý román. Na druhou je to vylíčený příběh Přemysla Otakara, vzniku šlechty. Spíš si myslím že to jsou historická faktura v omáčce. Ale dočetla jsem se spoustu věcí, které mi zaujaly a o kterých jsem neměla potuchy a nebo jsem na ně zapomněla. A díky tomuto románu si je budu pamatovat, protože jsou daná do souvislostí a příběhu. Dle mého to není čtení jedním dechem od začátku až do konce, ale spíš takové to pomalé u kterého se musí přemýšlet
rytíři Přemyslovci panovníci církev 12.-13. století Přemysl Otakar. I., 1155/1167-1230 historické romány na pozadí skutečných událostí
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
Nechal jsem se chytit a už se těším na další díly.
Knížka je hodně čtivá, zpočátku sem si musel zvyknout na hodně postav.
Přemysl Otakar byl schopnostmi a ambicemi předurčen vládnout a pokud mu někdo stál v cestě, tak ať už mu byl či nebyl příbuzný, se zlou se většinou potázal.
Získal jsem i představu jak byl konec 12.století co se týká moci světské i církevní zamotaný, jak probíhaly křížové výpravy a jaké byly ve středověku vztahy s Němci.